Ilmiöt
30.8.2022
|
Sofia Blomberg

10 jännittävää kirjavinkkiä nuorille

Lukufiiliksen syksyn teema on “jännittääkö” – nostamme esiin jännitys- ja kauhukirjallisuutta. Koska kirjavinkkejä ei voi koskaan olla liikaa, tässä teille 10 kirjavinkkiä teoksista, jotka saattavat vähän jännittää. Kirjavinkkejä on laidasta laitaan, joten toivottavasti tästä löytyy juuri sinulle sopivaa luettavaa.  

  1. Holly Jackson: Kiltin tytön murhaopas, Otava 2022 (suom. Leena Ojalatva) 

Viisi vuotta sitten Sal Singh murhasi tyttöystävänsä Andie Bellin. Poliisi tietää, että Sal teki sen. Kaikki kaupungissa tietävät, että Sal teki sen. Mutta murhan jälkimaininkien kalvamassa pikkukaupungissa kasvanut Pippa Fitz-Amobi ei ole asiasta niin varma. Kun Pippa valitsee tapauksen kouluprojektinsa aiheeksi, hän pääsee perille salaisuuksista, joita joku on epätoivoisesti yrittänyt pimittää. Jos todellinen tappaja on edelleen vapaalla jalalla, kuinka pitkälle hän on valmis menemään salatakseen tekonsa? 

   2. E. Lockhart: Valehtelijoiden saari, WSOY 2022 (suom. Riina Vuokko 

Kipeänkaunis ja viettelevä romaani neljästä sisaresta ja kohtalokkaasta kesästä.E. Lockhartin uutuudessa palataan Beechwoodin saarelle sukupolvea ennen Me olimme valehtelijoita -kirjan tapahtumia. Kesään, joka tulee piinaamaan Sinclairin perheen sisaruksia vuosikymmenten ajan…Tuulen pieksemä yksityissaari Massachusettsin rannikolla.Nälkäinen valtameri täynnä salaisuuksia ja surua.Onneton, rakkaudenkipeä, moitteeton tyttö. Vastustamaton, arvaamattomasti käyttäytyvä poika.Anteeksiantamattomien petosten ja kammottavien virheiden kesä. 

   3. Leena Lehtolainen: Vihreän lohikäärmeen risteys, Tammi 2022  

Miksi vihreän lohikäärmeen kuva ilmestyy seinään yhä uudestaan?Vihreän lohikäärmeen risteys on nuortenjännäri menetyksestä ja ystävyyden voimasta. Asioista, joita ei haluta paljastaa aikuisille. Maailmasta, jossa pelko ja toivo kietoutuvat toisiinsa, eikä kukaan lopulta pärjää yksin.Kuka on maalannut kävelyteiden risteyksessä olevaan sähkökaappiin lentoon lähdössä olevan vihreän lohikäärmeen? Miksi kuva ilmestyy seinään yhä uudestaan, vaikka se maalataan peittoon tai koetetaan pestä pois? 

  4. Karen M. McManus: Yksi meistä valehtelee, WSOY 2022 (suom. Inka Parpola) 

Viisi oppilasta jää jälki-istuntoon, vain neljä selviää siitä hengissä. Jokainen on epäilty ja kaikilla on jotain salattavaa. Bronwyn tähtää Yalen yliopistoon eikä ole koskaan rikkonut yhtäkään sääntöä. Koko koulun lemmikki Cooper on tähti baseballkentällä. Nate on paha poika ja ottaa jo ensiaskelia rikollisuralla. Tanssiaisten kuningatar Addy yrittää pitää kasassa täydellistä elämäänsä. Simon on luonut koulun pahamaineisen juoru-appin: hän tuntuu tietävän kaikkien pimeimmätkin salaisuudet. Simon kuolee vuorokausi ennen kuin aikoi paljastaa jotain synkkää Bronwynin, Cooperin, Naten ja Addyn elämästä. Kuolinsyy ei ole onnettomuus, ja he kaikki ovat epäiltyjä. Kaikilla on salaisuuksia. Vain sillä on merkitystä, kuinka pitkälle on valmis menemään niitä suojellakseen. 

   5. Per Faxneld: Uhripuu, Haamu 2022 (suom. Satu Grönroos) 

Uhripuu on kokoelma uusia mutta hengeltään vanhoja kauhukertomuksia, joissa kansanperinne elää verevänä. Ränsistyvillä maatiloilla, synkissä kuusimetsissä ja tuntureiden varjoissa kohdataan noitia, riivattuja pelimanneja ja murhanhimoisia lapsia. Vanhoja jumaluuksia lepytellessä hätä ei lue lakia. Paha saa palkkansa ja on siihen varsin tyytyväinen. 

   6. Jukka Laajarinne: Isien paluu, Haamu 2022 

Yhdeksäs luokka on päättymässä ja elämä edessä. Emmalle ja hänen ystävilleen se merkitsee paitsi vapautta myös tutun ja turvallisen loppua. Koulun kevätnäytelmän roolijaossa Emmasta tulee pahaenteisen velhokuninkaan alamainen. Keltatakkista hallitsijaa esittää Karim, joka ottaa roolinsa pelottavan tosissaan. Pian näytelmä kurkottaa lonkeroitaan harjoitussalin ulkopuolelle. Samaan aikaan toisella puolella maailmaa vankileiriltä pakenee mies. Hän matkaa myrskyävien merten ja mystisten vaarojen läpi kohti pohjoista. Miehellä on mukanaan mittaamattoman arvokas aarre, jonka salaisuuden tuntee vain hän itse. 

    7.  Salla Simukka: Tästä kaikki alkaa, Tammi 2022 

Parisuhteen ruumiinavaus.Palkittu kuvittaja Nova muuttaa puolisonsa Islan kanssa unelmataloon metsän keskelle. Hiljaiselo syrjäseudulla ei kuitenkaan riitä korjaamaan rakoilevaa suhdetta.Eron jälkeen Nova vetäytyy työhuoneeseensa kuvittamaan vanhoja suomalaisia kauhutarinoita, joista paljastuu yllättäen linkki uuteen kotipaikkaan. Isla puolestaan ei vaikuta hyväksyvän tilannetta vaan jatkaa elämäänsä yhteisessä kodissa kuin mitään ei olisi tapahtunut. Arki alkaa kuitenkin saada yhä enemmän säröjä. Novasta tuntuu siltä, että talo yrittää kertoa hänelle jotain tärkeää niin menneisyydestä kuin nykyhetkestäkin. Syvälle haudatut surut alkavat nousta pintaan. Tästä kaikki alkaa on yhä tummempia sävyjä saava tarina rakkaudesta, erosta ja surusta. 

   8. Donna Tartt: Jumalat juhlivat öisin, WSOY 1993 (suom. Eva Siikarla) 

Menestysromaani rikoksesta, vastuusta, syyllisyydestä ja siitä, kuinka helposti itsekkyys voi tahrata viattomuuden. Kun pennitön Richard Papen saapuu apurahan turvin Hampden Collegeen, hänestä tuntuu kuin hän olisi tullut paratiisiin. Älykkäitä ja kauniita opiskelijoita, kevyitä huumeita… rikkaille ja lahjakkaille nuorille Hampden on rajoittamattomien mahdollisuuksien paikka. Richard onnistuu pääsemään viiden klassisten kielten opiskelijan ja heidän karismaattisen opettajansa sisäpiiriin. Yhdessä he puhuvat sujuvasti kreikkaa, väittelevät kuolleista kulttuureista ja elävät sivussa muusta yliopistosta. Kuukausien kuluessa Richard saa kuulla hirveästä rikoksesta, johon hänen uudet ystävänsä ovat kerran syyllistyneet. 

   9. Mary Shelley: Frankenstein – Uusi Prometheus, Gummerus 1973 (suom. Paavo Lehtonen) 

Frankenstein on kauhukirjallisuuden tunnustetuin klassikko. Siinä on 1800-luvun alulle ominaista kauhuromantiikkaa, mutta myös yhteiskunnallisia ongelmia, kasvatusmenetelmien ja naisen aseman pohdiskelua. Antiikin Prometheus-myytti on teoksessa saanut kiintoisan romanttisen tulkinnan. Romaani on myös profeetallinen julistus, jossa käsitellään tiedemiehen vastuuta ja tieteen saavutusten mahdollisesti tuhoisia seurauksia. Frankenstein on romaani joka keskeisiltä teemoiltaan yhä ajankohtainen, yli puolitoista vuosisataa syntymänsä jälkeen. 

    10. Kristina Ohlsson: Sairaat sielut, WSOY2 2018 (suom. Outi Menna) 

Kun keneenkään ei voi luottaa – ei edes itseensä. Kristina Ohlssonin Sairaat sielut on klassinen kauhuromaani pikkukaupunkimiljöössä. Kolmekymppinen Lukas palaa kymmenen vuoden poissaolon jälkeen Kristianstadin pikkukaupunkiin. Äitiä ja isää jännittää poikansa paluu ja naapuruston pitsiverhojen takanakin näkyy hermostunutta liikehdintää – mitä oikein tapahtui kymmenen vuotta sitten? Lukas ei muista. Sitä ei usko naapurin Gunnar jonka tytär katosi juuri samalla tavalla kuin Lukas – yhtäkkiä kesken kouluviikon – vain Lukas palasi kotiin kolmen viikon poissaolon jälkeen, pahoin runneltuna, muistinsa menettäneenä ja henkitoreissaan. 

← Takaisin
seuraa meitä