Ilmiöt
9.2.2022
|
Mari Luoma

10 sarjakuvavinkkiä nuorille

ihminen, sarjakuva

Sarjakuvassa teksti ja kuva muodostavat ainutlaatuisen tarinan. Lukufiiliksen teemana on ollut loppuvuodesta alkaen sarjakuva. Kuvittaja ja sarjakuvantekijä Mari Luoma antaa kymmenen sarjakuvavinkkiä nuorille. Listassa on monipuolisesti erilaisia sarjakuvia, joten toivottavasti löydät uutta luettavaa!

Jean-Yves Ferrin ja Didier Conrad: Asterix 39: Asterix ja aarnikotka, Story House Egmont 2021.

Asterixin ja Obelixin seikkailut jatkuvat, vaikka alkuperäinen tekijätiimi René Goscinny ja Albert Uderzo eivät olekaan enää keskuudessamme tarinoita luomassa. Jean-Yves Ferrin ja Didier Conradin viidennessä Asterix-albumissa gallialaiset lähtevät etsimään tarunomaista aarnikotkaa. Kehotan myös lukemaan uudestaan – tai ensi kertaa – vanhempia Asterixin seikkailuja jos niitä ei ole tullut lapsuuden jälkeen selailtua. Erityisesti käsikirjoittaja René Goscinny on onnistunut istuttamaan tarinoihin huumoria ja vitsejä jotka aukeavat lukijalle näin vanhempana ihan uudella tavalla kuin silloin aikanaan juuri lukemaan oppineena.

Diaz Canales & Guardino: Blacksad 6: Kun kaikki sortuu 1.osa, Story House Egmont 2022.

Blacksad on taidokkaasti kuvitettu sarja noin 50-luvun Yhdysvalloista, jossa rikoksia ratkoo kissamainen etsivä Blacksad. Sarjan uusin osa, Kun kaikki sortuu, ilmestyi Ranskassa viime vuonna ja on nyt ennakkotilattavissa suomeksi. Suomenkielisen kirjan on määrä ilmestyä maaliskuussa, mutta uutta seikkailua odotellessa kannattaa jo tutustua sarjan aikaisempiin osiin Kissa varjoisilta kujilta (Arktinen banaani 2006), Valkoinen valtakunta (Arktinen banaani 2007), Punainen sielu (Arktinen banaani 2008), Hiljainen helvetti (Arktinen banaani 2010) ja Amarillo (Egmont kustannus 2013). 

Anne Muhonen: Älä unohda minua, Avain 2021.

Anne Muhosen herkässä sarjakuvanovellissa kukkakauppias Hilla ottaa työharjoitteluun teini-ikäisen Eeron, ja odottamatta nämä kaksi hyvin erilaista ihmistä löytävät toisistaan ystävät. Elämänmakuista sarjakuvaa voi erinomaisesti suositella murrosiän ongelmien kanssa kamppaileville lukijoille eräänlaiseksi vertaistueksi, mutta aikuisenakin siitä löytää omat yhtymäkohtansa. 

Malin Falch: Pohjantuli: Peikkolaakso, Story House Egmont 2021.

Kotimaassaan Norjassa supersuosittu Pohjantuli-sarjan ensimmäinen osa on saativalla nyt suomeksi, ja upeasti kuvitettua fantasiatarinaa voi suositella erityisesti Disneyn animaatioelokuvien faneille. Sarjakuvassa nuori Sonja tempautuu norjalaiseen fantasiamaailmaan, jonka magianrikasta maailmaa tämä avausosa ehtii raottaa vain hieman, mutta tarpeeksi koukuttaakseen lukijansa.

Kati Närhi: Agnes-trilogia, WSOY 2010, 2012 ja 2015. 

Vaikka Kati Närhen sarjakuvatrilogian ensimmäisen osan ilmestymisestä on jo ehtinyt kulumaan kokonaiset 12-vuotta, iättömällä tyylillä toteutettu sarja hurmaa lukijat tänäkin päivänä. Vanhempansa menettänyt Agnes on kiinnostunut mysteereistä ja jokaisessa kirjassa sukelletaan ainakin yhden arvoituksen pariin. Sarjassa ilmestyivät osat Saniaislehdon salaisuudet, Mustasuon mysteeri ja Seitsemäs vieras. Viimeisin osa voitti arvostetun Sarjakuva-Finlandian vuonna 2015.

Janne Kukkonen: Voro 3: Jumalten hauta, LIKE 2021.

Voro-trilogian päätösosa on fantasiaa parhaimmillaan, joskin sen ymmärtäminen vaatii lukemaan sarjan edeltävät kaksi osaa Kolmen kuninkaan aarre (LIKE 2016) ja Tulikiven armeija (LIKE 2019). Trilogiassa Lilja niminen voro aikoo mestarivarkaaksi, mutta pieleen mennyt ryöstökeikka eskaloituu suureksi seikkailuksi. Sarjakuvan avausosa voitti ansaitusti ilmestymisvuonnaan Sarjakuva-Finlandian.

Jeff Smith: Luupäät, LIKE 1994 – 2004

Luupäät ovat tuttuja hahmoja sarjakuvia jo pidempään harrastaneille, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä tempautua mukaan tähän eeppiseen fantasiaseikkailuun. Sarjakuva-alan arvostetuimpien palkintojen moninkertainen voittaja kertoo kolmesta serkuksesta jotka päätyvät ratkaisevaan asemaan keskelle lohikäärmeiden, kuninkaallisten ja pahojen voimien sotaa. Sarjakuvaa voi suositella Taru sormusten herrasta -faneille ja yleisesti kaikille hyvää kirjallisuutta arvostaville.

TEBO: Huimapää Mikki, Sanoma Media Finland 2017.

Mikki Hiiri ei esittelyjä kaipaa, mutta ranskalainen sarjakuvataiteilija Tebo tuo Disneyn ikonisesta hahmosta täysin uuden puolen esiin. Persoonallisesti kuvitettu sarjakuva kertoo Mikin värikkäästä nuoruudesta, itse vanhuudenhöperö Mikin kertomana. 

Kaoru Mori: Aron morsiamet, Punainen jättiläinen 2014 – 

Mangan faneille, ja myös vasta mangaan tutustuville, Aron morsiamet on ehdoton lukusuositus. Yksityiskohtaisesta ja kauniista piirrostyylistään tunnettu Kaoru Mori kertoo pitkässä sarjassaan 1800-luvun Keski-Aasialaisten ihmisten elämästä, alkaen nuoren morsiamen Amiran tarinasta. Sarjakuvaa on suomennettu tähän mennessä yhteensä 13 osaa ja kotimaassaan Japanissa se jatkuu edelleen. 

Luke Pearson: Hilda ja kivipeikko, Sarjakuvakeskus 2015.

Netflix-animaationa tunnetuksi tullut Hilda on alunperin brittiläisen Luke Pearsonin taianomainen lastensarjakuva, joka hurmaa taidokkuudellaan myös vanhempia lukijoita. Veikeä piirrostyyli yhdistettynä kevyeen seikkailutarinaan on viihdyttävää luettavaa ja vaikka juonen puolesta tarina ei ehkä ole kovin runsas, Hildan maailmassa riittää katseltavaa ja ihmeteltävää senkin edestä. 

Olen Mari Luoma, kuvittaja ja sarjakuvantekijä, joka viihtyy tällä hetkellä hyvin kodissaan Saksassa. Asterix-albumit opettivat minut aikanaan lukemaan ja toteutin haaveeni oman sarjakuvan julkaisemisesta viime vuonna, kun WSOY julkaisi esikoisteokseni Romeo & Hirviöt. Sydäntäni lähellä on eritoten eurooppalainen lasten ja nuorten sarjakuva ja suosikkisarjakuva-albumini on ollut jo vuosien ajan Hergén Tintti Tiibitissä.

← Takaisin
seuraa meitä