Ilmiöt
18.8.2021
|
Otto Rantanen

Abin lukulista historian yo-kokeeseen

kirjoja

Usein annettaessa vinkkejä ylioppilaskirjoituksiin – varsinkin reaaliaineisiin – valmistautumiseen, kerrotaan että kannattaa kuunnella asiallisia podcasteja ja katsoa dokumentteja.

Mutta jos lukupäätä vain löytyy, voi päivittäisen tai viikoittaisen lukemistuokionsa kääntää pariksi viikoksi tai kuukaudeksi eri vaihteelle ja lukea reaaliaineeseen liittyvää kirjallisuutta. Niin minä tein ja tässä ovat lukusuositukseni historian kirjoittajalle.

Jotta listasta löytäisi omaan keskittymiskykyyn sopivat kirjat, olen arvioinut ne puiseva-menevä-asteikolla yhdestä viiteen. 1 on puiseva ja 5 on menevä. Kerron myös mihin kurssiin kirja tarjoaa syvempää ymmärrystä.

Heikki Ylikangas: Käännekohdat Suomen historiassa (WSOY, 1986)

Kurssi johon liittyy: HI3 ja HI5

Puiseva-menevä: 4

Ylikankaan humoristinen ote auttaa faktojen sisäistämisessä. Kirjassa käydään nimensä mukaisesti läpi Suomen historian käännekohtia, siis niitä jotka ovat ehtineet tapahtua ennen kirjoitusajankohtaa. Koulunpenkillä kuullut irtonaiset tapahtumat 1900-lukua edeltäviltä vuosisadoilta alkavat saada paikkansa historian kulussa, ja itse ilahduin Suomen itsenäistymisprosessin esittämisestä jonkinlaisena sukupolvi kerrallaan tapahtuvana ajattelun ja tekojen muutoksena. Suomen historiaa sidotaan myös rautalangasta vääntäen osaksi maailmanlaajuisia virtauksia, mikä on erittäin hyvä asia ajatellen syvempää ymmärrystä ja ylioppilaskokeeseen vastaamista.

Stacy Schiff: Kleopatra (WSOY, 2011)

Kurssi johon liittyy: HI1 ja HI4

Puiseva-menevä: 3

Elämäkerran ja historiallisen romaanin välimaastossa keikkuva opus, joka luo hyvää ajankuvaa ajanlaskun alun Egyptistä, Roomasta ja maailmanpolitiikasta. Faktojen pitäisi olla kohdallaan, kirjassa luvataan. Toisaalta muinaisen Egyptin täytyy kiinnostaa, jotta kirjaa jaksaa antaumuksella lukea. Teos antaa myös hyvää pohdittavaa naisten esittämisestä historiassa: Kleopatraa on aina kuvailtu kauniiksi, sillä fiksu ja taitava hallitsijanainen ei ole tullut kuuloonkaan historiankirjoituksessa.

M. Roberts ja Odd Arne Westad: The Penguin History of the World (6th edition) (Penguin, 2014)

Kurssi johon liittyy: HI1, HI2, HI4

Puiseva-menevä: 3

Kirja, joka on projekti jo itsessäänkin. 1200-sivuinen englanninkielinen kertaus koko maailmanhistoriasta voi olla vaikea mahduttaa kiireiseen arkeen, mutta jos kielipäätä löytyy tai englantiaan haluaa kehittää, on tämä vetävästi kirjoitettu tiiliskivi loistava valinta. Aivan kaikkea ei nimestään huolimatta tähänkään teokseen tietenkään mahdu, mutta esimerkiksi Aasian historia luo mielenkiintoista ja kaivattua pohjaa 1900-luvun tapahtumille. Kirjassa onnistutaan esittämään kevyen tarinallistamisen avulla syy-seuraussuhteet niin, että ainakin itse sain ahaa-elämyksiä. Tässä käytössä oli kuudes painos, joka on kaikkein tuorein. Alkuperäinen kirja on vuodelta 1976.

Alexander von Schönburg: Maailmanhistoria muutamassa minuutissa (Atena, 2017)

Kurssi johon liittyy: HI4 ja HI1

Puiseva-menevä: 5

Nokkela ja nopealukuinen selitys sieltä täältä maailmanhistoriasta poimituista yksityiskohdista. Teos on juuri se mitä oppikirjojen rinnalle kaipaa, sillä se kertoo ikään kuin aiheiden saumoista ja sivupoluista, niistä selventävistä seikoista, jotka koulussa jäävät mainitsematta ajan puutteen takia. Ja vaikka kaiken tässä kirjassa kerrotun tietäisi jo, ei eri sanoin kirjoitettu kertaus voi olla pahasta!

Timo Vihavainen: Vladimir Suuresta Putiniin. Venäjän sankarit ja epäjumalat (Otava, 2015)

Kurssi johon liittyy: HI6

Puiseva-menevä: 2

Venäjän ymmärtäminen on varsinkin Suomesta tarkasteltuna ollut tärkeää aina historiassa. Tässä kirjassa käydään läpi venäläistä mielenlaatua ja kulttuuria historiallisten henkilöiden kautta. Kirja on toisaalta myös sukellus sankaruuteen yleisemminkin, joten etymologiaselitysten ja muiden pohdintojen läpi kahlaaminen tiputtaa vähän menevyyspisteitä.

Historian ylioppilaskokeeseen valmistautuessa kannattaa muistaa myös fiktion voima eri medioissa. On tehty paljon realistisia historiallisia elokuvia, sarjoja, sarjakuvia ja kirjoja.

 

← Takaisin
seuraa meitä