Ilmiöt
10.4.2017
|
Anri Väre

Anna lahjaksi kirjavinkki

Viime kesänä hypistelin kirjakaupassa uutuuskirjaa, josta olin lukenut ylistäviä arvioita sosiaalisessa mediassa ja sattui yksi tutun tuttukin kerran sitä minulle kehumaan. Kirja jäi kuitenkin kauppaan odottamaan seuraavaa palkkapäivää. Sinä aikana Instagram täyttyi banaaninkuorilla kuvitetun kirjan kanssa otetuista kesäisistä fiiliskuvista.

Pari viikkoa myöhemmin sain viimein itsekin kirjan käsiini ja ahmaisin sen yhden lomapäivän aikana. Suosittelin kirjaa heti parhaalle ystävälleni, joka lainasi kirjan saman tien ja luki sen yhtä nopeasti. Kirja jatkoi kiertoaan kaveripiirissäni ja sai meidät kaikki nauramaan ääneen vuorotellen. Luin otteen kirjasta myös työkaverilleni, joka osti kirjan omaksi heti. Muutama päivä myöhemmin hän kertoi, että oli lukenut kirjan yhdessä illassa eikä voinut olla nauramatta ääneen, vaikka poikaystävä vieressä oli yrittänyt nukkua. Niin kirja alkoi kiertää myös työporukassamme.

Huhtikuussa vietetään Lukuviikkoa. Lukuviikko on Lukukeskuksen vuosittain järjestämä valtakunnallinen tapahtuma, jonka aikana kirjastot ja koulut ympäri Suomen juhlivat lukemista mm. erilaisilla tempauksilla ja tapahtumilla, kirjailijavierailuilla ja pidennetyillä aukioloajoilla. Tänä vuonna Lukuviikon teemana on ”Anna lahjaksi lukuseikkailu” eli tiivistetysti kirjavinkkaus.

Huhtikuussa Lukufiilis vinkkaa muutamia uutuuskirjoja kuten Holly Bournen suosittu Oonko ihan normaali?, jonka 16-vuotias päähenkilö kamppailee OCD:n kanssa. Lisäksi esittelemme Antti Halmeen jännittävän Mafiakesän ja Ruskeat Tytöt –verkkolehden perustaneen Koko Hubaran ajatuksia herättävän samanimisen esseekokoelman. Koko Hubara on myös kuukauden tähtilukijamme.

Kun mietin parhaita lukukokemuksiani, ovat vinkit kirjoista tulleet yleensä kavereilta. Hyvä kirjavinkki innostaa yleensä lukemaan sellaisetkin tyypit, jotka eivät itse aktiivisesti lue. Marraskuussa Lukufiiliksen kuukauden teemana oli #pojatkinlukee ja sen yhteydessä pääsin juttelemaan lukemisesta muutaman jätkän kanssa. Yksi heistä totesi mielestäni erittäin osuvasti ja tiivisti samalla syyn, miksi me täällä Lukufiiliksessäkin jatkuvasti julkaisemme kirja-arvioita ja jaamme lukuvinkkejä: ”Mielestäni ei ole olemassa ketään, joka ei pitäisi lukemisesta – on vaan heitä, jotka eivät ole löytäneet itselle sopivaa luettavaa.”

Tässä kuussa haastan teidät kaikki vinkkaamaan jotain hyvää kirjaa ystävälle, työkaverille, serkulle tai vaikka kaimalle. Parhaimmillaan oikeassa hetkessä annettu lukuvinkki jää mieleen pitkäksi aikaa ja siirtyy seuraavalle. Kesällä suosittelemani kirja on nyt nopeasti laskettuna kiertänyt ainakin viidellä ystävälläni ja omakin lukukokemus täydentyi vasta kun kirjasta pääsi puhumaan parhaiden ystävien kanssa.

← Takaisin
seuraa meitä