Ilmiöt
9.3.2020
|
Sofia Borisenko, 14v, Kardo Kaus, 14 v.

Arvio kirjaan pohjautuvasta teatteriesityksestä ja työpajasta

Kyllä klovnit voivat esiintyä muuallakin kuin sirkuksessa

Oletko ikinä ajatellut, mitä tapahtuu, kun selkeä tragedia esitetään komediana? Red Nose Company esittämä Ilmarin Kiannon Punainen viiva (1909) on siitä esimerkki.

Koko esityksen aikana lavalla on vain kaksi näyttelijää, Zin (Timo Ruuskanen) ja Mike (Tuukka Vasama), jotka ovat klovneja. He esittävät kaikkia kirjan hahmoja.

Kiannon romaanin tapahtumien lisäksi esityksessä kerrotaan myös Kiannon elämästä ja sen lisäksi tilaa riittää myös improvisaatiolle ja nykyhetken tapahtumille ja politiikalle.

Musiikki on myös suuri osa esitystä. Jos tarkkoja ollaan rockmusiikki, joka voi hämmentää, mutta kun kuuntelet sitä tarkasti ymmärrät, että kohtaus ja laulu ovat samanhenkiset.

Kaikesta edellä mainitusta muodostuu kokonaisuus, joka erottuu klassisesta teatterista. Omasta mielestäni näytelmä oli onnistunut ja näyttelijät suoriutuivat työstään todella hyvin. Vaikka kirja on todella traaginen ja omalla tavallaan raskas, oli mielenkiintoista havaita, miten hyvin näytelmä toimi komediana. Hyvä puoli oli myös se, että näytelmä esitetään tavallisella suomen kielellä, koska alkuperäisen teoksen dialogi on kirjoitettu murteella.  Ja taas kerran erikoismaininta musiikille.

Sofia Borisenko, 14 v.

Räppäri Palefacen ja kirjailija Kaisa Happosen työpaja

Revi se! -runotyöpaja pidettiin 31.10.2019 Kontulan kirjastossa.

Revi se -runotyöpajaa ohjasivat rap-artisti Paleface eli Karri Miettinen ja kuvakirjailija Kaisa Happonen. He olivat erittäin kivoja ohjaajia ja huumoriakin löytyi aika mainiosti.

Runotyöpajassa he kertoivat meille kirjasta sekä teimme erilaisia runoja käyttäen erilaisia tapoja. Runotyöpaja oli erittäin mahtava ja kiva. Oli hauskaa tehdä runoja käyttäen blackout poetry- ja newspaper poetry -tekniikkaa. Blackout poetryssa yliviivattiin mustalla tussilla esimerkiksi kirjasta tai lehdestä sanoja, jotta muodostuisi runo. Newspaper poetryssa leikattiin sanoja sanomalehdistä, ja niistä sitten rakennettiin runo.

Kirjailijat kertoivat myös heidän kirjastaan ja siitä, miten se on tehty. Työpaja olisi voinut kestää pidemmän aikaa, jotta olisi ehtinyt tehdä pidempiä runoja ja kokeilla muita tapoja runon tekoon. Suosittelen tätä pajaa kavereille ja muille, joita kiinnostaa musiikin tekeminen, räppääminen, runojen kirjoittaminen ja muu sellainen.

Suhtautumiseni sanoihin on muuttunut työpajan jälkeen erittäin paljon, koska nyt osaan esimerkiksi lukea runoja paremmin ja myös tehdä runoja. Löysin uusia vahvuuksia itsessäni, kuten runojen tekemisen ja biisin sanoittamisen.

Kardo Kaus, 14 v.

← Takaisin
seuraa meitä