Ilmiöt
21.11.2023
|
Otto Rantanen

BookTok näkyy kirjakauppojen myynnissä, mutta uhkaako se kotimaista kirjallisuutta?

BookTok hylly

Kuva: Otto Rantanen

Tampereella Suomalaisessa Kirjakaupassa on korkea hylly TikTok-sovelluksesta tuttuja kirjoja. TikTokin kirjamaailmassa eli BookTokissa hehkutetut kirjat ovat päätyneet myytäviksi Tampereelle asti, sillä niille on nyt kovaa kysyntää.

Vuosi sitten kesällä myyjänä työskentelevä Isabella Salovaara tilaili itse yksittäisiä teoksia, joiden tiesi olevan suosittuja BookTokissa.

– Harrastan itse kirjagramia eli kirjoja Instagramissa ja vaikka se ei ole aivan sama kuin booktok, samanlaisista kirjoista puhutaan sielläkin. Lisäksi moni kaverini lukee ya-kirjallisuutta ja osasi kertoa mitkä teokset ovat erityisen suosittuja BookTokissa, hän sanoo.

BookTok-hyllyssä on lähinnä ya- eli nuorille aikuisille suunnattuja kirjoja. Osan väliin on sujautettu lappu, jossa on sateenkaaren värinen sydän. Salovaaran mukaan booktok-hyllyssä on queer- eli seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä kertovia kirjoja kiitettävä määrä.

Kun Salovaara oli itse asetellut esille booktokissa suosittuja kirjoja, pian koko Suomalaisen Kirjakaupan ketju heräsi trendiin.

– Suomalaisen ketju äkkäsi, että ne ovat hirmu suosittuja nuorten keskuudessa, joten niitä alkoi tulla valikoimaan enemmän. Sitten tarvittiin jo oma hylly niille, Salovaara kertoo.

Nykyään hankinnasta vastaavat ihmiset ketjutasolla. Myymälöiden myyjät voivat vaikuttaa booktok-valikoimaan antamalla palautetta tai toivomalla jotain kirjaa, jota on tultu kyselemään paljon.

Minkälaisista kirjoista sitten on kyse? Lähinnä englanninkielisistä, Salovaara esittelee. Fantasiakirjat ovat tässä Suomalaisessa omassa hyllyssään, joten booktok-hylly rajoittuu realistisiin kirjoihin. Ne käsittelevät nuorten teemoja ja niissä on värikkäät kannet ja selät.

Kovia nimiä ovat muun muassa Se alkaa meistä ja Se päättyy meihin kirjoittanut Colleen Hoover. Casey McQuistonin I Kissed Sara ja Red White and Royal Blue ovat nekin hittejä, samoin Kathleen Glasgowin kirjat, joista How to Make Friends with the Dark on hyllyssä esillä.

– Mutta Hoover oli suosituin kun aloitin vuosi sitten ja hän on suosituin edelleen, Salovaara sanoo.

Viime aikoina suomalaiset kustantamot ovat alkaneet kääntää suosituimpia BookTok-kirjoja englanniksi. Eikä ihme. Suomalaisessa on Salovaaran mukaan huomattu, että menekkiä on. BookTok-hyllyt vaikuttavat konkreettisesti myyntilukuihin.

– Tulee paljon kyselyitä. Nämä ovat valtavan suosittuja, ja se näkyy myynnissä, Salovaara paljastaa.

Suurin asiakaskunta ovat nuoret naiset. Onko vaarana nuorten vieraantuminen suomenkielisestä nuortenkirjallisuudesta? Huoli nuortenkirjallisuuden amerikkalaistumisesta näyttää perustellulta, jos katsoo tornina kohoavaa värikästä booktok-hyllyä.

– En usko että vaaraa on, sillä Suomessa kirjoitetaan niin hyvää kotimaista nuortenkirjallisuutta. On vaikea uskoa tämän lyövän sen täysin. Tai ainakin toivon niin, koska hyviä kotimaisia kirjoittajia on niin paljon, Salovaara pohtii.

Seuraavaksi tarvitaan siis sosiaalisen median hehkutusta kotimaisista nuortenkirjoista.

– Luulen että suomenkielinen BookTok on heräilemässä ja nousemassa. Uusia tilejä on tullut paljon.← Takaisin
seuraa meitä