Ilmiöt
1.2.2019
|
Aura Nurmi

Esittelyssä kirjoittaja: ”Idea tekstiin lähti istuessani elokuvateatterin penkissä”

On lukemattomia tapoja ilmaista itseään sanoin tai löytää inspiraatio. Lukufiilis kysyi eräältä nuorelta kirjoittajalta (kutsuttakoon häntä kirjaimella S), kuinka hänen tekstinsä syntyi ja miltä sen esittäminen julkisesti tuntui. S esiintyi nuorille suunnatussa avoimessa Nuorten open mic -tilaisuudessa. Hän haaveilee omasta kirjasta ja kilpikonnasta sekä opiskelemisesta lukion jälkeen (ehkä jotain kirjallisuuteen liittyvää).

S:n kirjoitus ”Olen hirviö”

”Idea tekstiin lähti istuessani elokuvateatterin penkissä. Ruotsin kurssiin liittyi leffa, josta muistan alkukohtauksessa olleet korkokengät. Enimmäkseen kaikki vaan ahdisti ihan ilman järkevää syytä. Siitä kumpusi lauseita jotka lipuivat päähän, ja kaikki keskittyminen meni kun yritin pitää niistä kiinni leffan loppuun asti. Heti päästyäni kotiin kirjoitin yhdeltä istumalta koko jutun. Ensimmäisen ja viimeisen version ero on kappaleiden järjestyksessä. Minulla siis oli tylsää, läpikotaisin huono olo ja ylimääräistä energiaa illalla.

Olen kirjoittanut aktiivisesti kohta kuusi vuotta. Pääasiassa olen tehnyt novelleja ja ehtinyt kokeilla monenlaisia genrejä ja tapoja kirjoittaa. Viimeisen vuoden aikana olen ollut aktiivisesti mukana tekemässä kouluni lehteä ja hakeutunut pariin antologiaprojektiin. Lukuharrastus ja lempparit menevät kausittain, mutta viime aikoina olen kuluttanut paljon klassikoita, niistä erityisesti 1900-luvulla kulttimaineen saavuttaneita teoksia.”

Kävit Nuorten open mic -tilaisuudessa. Miltä se tuntui?

”Esittäminen oli pelottavaa! En ole ollenkaan hyvä puhumaan, enkä esiintymään, enkä ainakaan niissä yhtä aikaa. Minulle on joskus vaikeaa saada suutani auki edes kaveriporukassa. Tämän tekstin kanssa ongelmaksi tuli myös henkilökohtaisuus, ja pidin kirjoitusta pitkään piilossa ennen kuin annoin sen edes vakilukijoilleni. Nuorten open mic oli loistava paikka esiintyä. Mistään ei kuulunut tympeitä huokauksia, kun kaikki ei mennytkään täydellisesti. Jäi olo, että jokaista esiintyjää kuunneltiin ihan yhtä kiinnostuneena ja kunnioittaen. Tullessani paikalle jännitys oli jo enemmän pelkoa, mutta pari ensimmäistä esitystä antoivat rauhan. Esiintyminen on joka kerta hirvittävää, mutta kumarruksen jälkeen tulee hetkeksi ihan voittamaton olo.”

Seuraava Nuorten open mic toteutetaan osana Satakieliklubia:

pe 22.3.2019 klo 17.00 Vuotalo, Mosaiikkitori 2, Helsinki Vapaa pääsy!

Nuorten Satakieliklubilla juhlistetaan monikielisyyttä! Klubilla ääni- ja videotaide säestää nuorten kirjoittamia ja itse esittämiä, eri kielisiä runoteoksia. Esityksessä käytetään myös robottiääniteknologiaa – miltä tekstisi kuulostaisi robotin lausumana? Ohjelmaosuuden jälkeen on open-mic, eli sana on vapaa, tule ja anna äänesi kuulua! Tapahtuman päättää Satakieliklubi AFTER PARTY. Tapahtuma on maksuton ja päihteetön.

← Takaisin
seuraa meitä