Ilmiöt
21.10.2018
|
Venla Lepänaho

Hel-YA! part 3: ”Tästä tulisi hyvä leffa!”

Young adult -kirjallisuuden fanitapahtuma Hel-YA!:n päivän kolmannessa paneelissa keskustelemassa ovat Emmi Itäranta ja Elina Rouhiainen. Itäranta on kirjoittanut Kudottujen kujien kaupungin ja Teemestarin kirjan. Teemestarin kirja on hänen dystopinen esikoisteoksensa, joka kertoo ajasta, jolloin maailmasta on loppumassa vesi, ja Noriasta, joka saa kantaakseen teemestarin taakan. Rouhiainen taas on tunnettu neliosaisesta Susiraja-sarjastaan ja nyt toisen osan saaneesta Väki-trilogiasta, jonka ensimmäinen osa Muistojenlukija kertoo 16-vuotiaasta Kiurusta, joka kykenee näkemään toisten ihmisten muistoja lintuina ja nappaamaan niitä itselleen.

Keskustelun aiheena on, kuinka kirjan pohjalta muotoutuu jotain muuta, kuten sarja tai elokuva. Emmi Itäranta on tämän suhteen kokeneempi heistä kahdesta, koska Teemestarin kirjasta on tehty jo kolme näytelmää ja yksi radiokuunnelma, ja nyt siitä ollaan myös mahdollisesti tekemässä elokuva. Elina Rouhiaisen Muistojenlukijasta taas ollaan tekemässä täysin uutta sarjaa.

Kun kirjasta tehdään esimerkiksi näytelmä tai elokuva, on tärkeää muistaa, että se on vain tulkinta kirjasta. Yhteen elokuvaan ei saa mahtumaan yhtä paljoa sisältöä kuin kokonaiseen romaaniin, eikä romaanien kirjoittamisessa ole samanlaista budjettia kuin elokuvatuotannossa. Itäranta toteaakin, että sarja voi olla parempi vaihtoehto, jos kirjan haluaa adaptoida, koska siihen saa huomattavasti enemmän sisältöä.

Kirjailijoita ei kuitenkaan pelota se, että lopputulokset eivät tekisi oikeutta kirjoille. He luottavat tekijöihin ja pääsevät itse olemaan myös mukana niin, että voivat vaikuttaa, jos käsikirjoituksissa jokin on pielessä. Oman tekstin pohjalta tehdyn käsikirjoituksen näkeminen puolueettomasti voi olla kuitenkin vaikeaa. Rouhiaisesta on myös mielenkiintoista nähdä, millaiset näyttelijät sarjaan saadaan, koska oikeanlaiset näyttelijät voivat tuoda siihen paljon lisää.

Mutta miksi juuri Teemestarin kirjasta ja Muistojenlukijasta halutaan tehdä elokuva ja sarja? Kun nuorille tehdään elokuvia, kilpaillaan useimmiten kovalla kansainvälisellä tasolla, jolloin budjetit ovat suuria. Se aiheuttaa haasteita, koska taso on niin korkea. Itäranta ja Rouhiainen kuitenkin kokevat, että nuorillekin on tärkeää tehdä heille suunnattuja elokuvia, koska lapsille ja aikuisille kuvataan elokuvia jatkuvalla syötöllä. Nämä kirjat ovat toimivia valintoja, koska ne eivät vaadi esimerkiksi suuria määriä erikoistehosteita, kuten monet korkean fantasian elokuvat. Teemestarin kirjassa maisema on helppo toteuttaa, mutta aidon kokonaiskuvan luominen voi olla jo vaikeampaa. Muistojenlukijassakaan näkyviä fantasiaelementtejä ei tule olemaan niin paljon, mutta esimerkiksi ajatuksia kuvaavat linnut voidaan kouluttaa tai luoda jälkikäteen tietokoneella.

 

Hel-YA! on nuorille aikuisille suunnattuun young adult -kirjallisuuteen keskittyvä tapahtuma, joka järjestettiin toista kertaa 29.9.2018 Helsingin Gloriassa. Tapahtumassa osallistujat pääsivät tapaamaan kirjailijoita ja kuuntelemaan paneeleja, joissa tunnetut suomalaiset YA-kirjailijat keskustelivat aiheista, jotka liittyivät eri tavoin lukemiseen ja kirjallisuuteen sekä heidän kirjoittamiinsa kirjoihin. Tapahtuman kautta voikin helposti löytää uusia kiinnostavia kirjailijoita ja lisää luettavaa syksyn pimeneviin iltoihin.

← Takaisin
seuraa meitä