Ilmiöt
20.8.2021
|
Sofia Blomberg

Huuhkajien kapteeni Tim Sparv: “Lukeminen ottelupäivänä vie ajatukset muualle”

Tim Sparv
Kuva: Juha Tamminen

 

Tim Sparv (syntynyt 20. helmikuuta 1987) on suomalainen jalkapalloilija, joka pelaa keskikenttäpelaajana Veikkausliiga-joukkueessa HJK:ssa sekä Suomen A-maajoukkueessa. A-maajoukkueessa Sparv on toiminut kapteenina vuodesta 2018 alkaen.

Lukufiiliksen haastattelussa Sparv kertoo, mitä lukeminen merkitsee hänelle, miten lukeminen vaikuttaa urheilijan arkeen, ja mitä hyötyä lukemisesta on.

Onnittelut huikeasta suorituksesta jalkapallon EM-kisoissa. Millaisilla fiiliksillä lähdet syksyyn?

“Kiitos paljon. Se oli varmasti meille kaikille yksi uran hienoimmista kohokohdista. Olimme ensimmäistä kertaa mukana, joten jäi aivan loistava fiilis kisoista. Olen ylpeä siitä, miten pelasimme, vaikka se ei riittänytkään jatkopaikkaan.

Meillä on syksyllä maajoukkueen kanssa muutama mielenkiintoinen peli MM-karsinnoissa. Itse muutin takaisin Suomeen, ja pelaan ainakin toistaiseksi täällä. Maajoukkueen ja HJK:n kanssa on paljon pelejä, joten vilkas syksy on tulossa.”

Millainen suhde sinulla oli lukemiseen nuorempana? Oliko sinulla esikuvaa, joka kannusti sinua lukemaan?

“Äitini oli minulle esikuva lukemisessa. Hän vei minut ja sisarukseni kirjastoon. Olen Oravaisista kotoisin, joka on pieni kylä Pohjanmaan kunnassa, ja siellä ei ollut oikeastaan paljon tekemistä. Urheilimme joka päivä, mutta toinen asia mitä teimme oli lukeminen. En lukenut niin paljon, mutta luin lähes päivittäin esimerkiksi jalkapallolehtiä ja päivälehteä. Äiti on se henkilö, joka on sytyttänyt tämän palon minussa, ja olen siitä hänelle kiitollinen.”

Sinulla on oma kirjakerho. Miten koet yhteisöllisen lukemisen tukevan lukuharrastustasi?

“Joo minulla on yhteistyö Förlagetin kanssa. Toiminta alkoi alkuvuodesta, joka jatkuu tämän vuoden loppuun. Kirjakerho on minulle antoisa, sillä on tärkeää puhua lukemisen tärkeydestä. Kirjakerholla on paljon yhteiskunnallisia hyötyjä, sillä on hyvä tavoittaa myös nuoria. Luen paljon ruotsinkielisiä kirjoja, mutta kirjakerhon ajatuksena on, että luen seitsemän kirjaa, ja keskustelemme yhdessä kirjasta meidän Facebook -ryhmässä. Lukukokemus on ollut paljon syvällisempi, kun on ollut ihmisiä joiden kanssa keskustella esimerkiksi kirjan aiheista.”

Kirjoittaminen kulkee yleensä käsi kädessä lukemisen kanssa. Kirjoitatko itse? 

“Kirjoitan joskus itse, sillä minulla on oma blogi. Nykyään kirjoitan sinne harvoin, silloin kun löytyy motivaatiota kirjoittamiseen. Olen myös kirjoittanut muutaman vuoden Pohjalainen -lehteen kolumneja. Kirjoitin myös kisojen yhteydessä kolumnin The Guardinille. Olen kirjoittanut esimerkiksi Huuhkajien menestyksestä, mistä olemme tulleet, taustoista ja historiasta. Tykkään kirjoittamisesta ja siitä, että omat ajatukset saa paperille. Se on ollut minulle terapeuttinen asia, kun saa olla omassa rauhassa kotona ja kirjoittaa omia ideoita ja ajatuksia.”

Auttaako lukeminen sinua valmistautumaan peliin?

“Kyllä. Erityisesti ottelupäivinä yritän olla vähän puhelimella ja sosiaalisessa mediassa. Silloin teen kaikkea muuta kuin olen puhelimella. Silloin luen tosi paljon, sillä rentoudun paremmin ja ajatukset saa muualle. Muuten miettisin koko ajan tulevaa ottelua ja jännittäisin sitä ehkä jopa liikaa.”

Mitä hyötyä lukemisesta on esimerkiksi joukkuetoiminnassa?

“Itse henkilökohtaisesti luen paljon esimerkiksi johtajuudesta. Toivon, että olen oppinut jotain näistä kirjoista. Luen myös paljon elämänkertoja muista urheilijoista. On inspiroivaa kuulla muiden urheilijoiden tarinoita ja mielipiteitä. Luen myös paljon nuorten valmentamisesta, sillä haluan tulevaisuudessa valmentaa nuoria. Lukeminen myös lisää empatiakykyä. Lukemisen avulla olen oppinut ymmärtämään joukkuekavereita paremmin.”

Mitä lukeminen merkitsee sinulle?

“Itse luen sen takia, että haluan rentoutua, mutta luen myös sen takia, että haluan ymmärtää maailmaa paremmin. Haluan kehittää itseäni lukemisen avulla. Olen opiskellut todella vähän, sillä muutin ulkomaille 16-vuotiaana. Olen panostanut kaiken ajan ja energian jalkapalloon. Myöhemmällä iällä ymmärsin, että pitäisi myös kehittää itseään ihmisenä. Silloin aloitin lukemaan tosi paljon, ja yritin suorittaa lukiota. Silloin lukemisesta tuli harrastus, joka minulta puuttui. Ennen sitä elämä oli aikalailla jalkapallon ja työn ympärillä.”

Mitä haluaisit sanoa nuorille, jotka lukevat tämän? 

“Haluan lähettää kaikille terveisiä. Haluan myös kertoa, että Suomen jalkapallomaajoukkueessa monet lukevat säännöllisesti. Meillä on monenlaisia lukijoita, ja se on meille tapa rentoutua esimerkiksi pelimatkoilla, hotellissa, bussissa tai ihan vain kotona. Me jopa luemme mieluummin kuin pelaamme pleikkaa. Toivon, että nuoret menisivät kirjastoon, ja löytäisivät itselleen sopivaa luettavaa. Äänikirjoja kannattaa myös kokeilla, jos fyysinen kirja ei sovi. Voi lukea myös vanhempien tai ystävän kanssa, jotta voi keskustella lukemastaan. Sosiaalinen lukeminen voi toimia. Jos tarvitsette kirjavinkkejä, voitte ottaa minuun yhteyttä.”

Onko sinulla antaa kirjavinkkejä?

“Nyt luen kirjakerhossa Anna-Lena Laurenin Sammetsdiktaturen (suomeksi Vastarintaa ja myötäillijöitä nyky-Venäjällä). Se oli tosi mielenkiintoinen teos. Tämä teos avasi minulle hyvin heidän elämäntapojaan ja kulttuuria. Luen myös tällä hetkellä Kamala Harrisista, joka on Yhdysvaltojen varapresidentti. Teos kertoo hänen elämästään.”

← Takaisin
seuraa meitä