Ilmiöt
15.5.2019
|
Saana Paavalniemi ja Hanna Hiltula

Jokainen kirja on seikkailu

Stepa, oikealta nimeltään Joni Stenberg, 31, on suomalainen rap-artisti. Musiikkiuran ohella hän opiskelee opettajaksi.

Kuva: loasteeze

Millaisesta musiikista tykkäsit lapsena?

Kuuntelin samaa musiikkia kuin vanhempani. Jope Ruonansuu oli ensimmäisiä räppäreitä, joita kuuntelin. Jopen musiikki oli tosi hauskaa ja sai minut nauramaan, joten Jope Ruonansuuta minä kuuntelin paljon pienenä.

Mikä oli lempiaineesi koulussa?

Historia oli kivaa ja liikunnasta minä tykkäsin tosi paljon ja tykkään edelleenkin. Se on siistiä, kun liikunnasta ei tule ikinä paha mieli.

Onko jotain lajia, josta pidät erityisesti?

Tykkään jalkapallosta ja muutenkin vähän kaikista pallolajeista. Olin aiemmin todella ujo enkä uskaltanut hirveästi tehdä ja kokeilla asioita. Nykyään en ole enää ujo ja pystyn pelaamaan ihan mitä tahansa lajia.

Harrastatko lukemista vapaa-ajallasi ja millaisia kirjoja tykkäät lukea?

Tykkää lukea vapaa-ajalla. Pidän erityisesti elämäkerroista. Jokainen kirja on oma seikkailu ja tarina. Luen paljon huvikseni, jos minulla ei ole  koulukirjoja luettavana.

Mistä saat inspiraatiota musiikkiisi?

Haluan auttaa ihmisiä. Jos onnistun piristämään musiikilla toisen päivää ja auttamaan häntä, niin se inspiroi minua. Se on kaikki, mitä haluan. Minä haluan että ihmisille tulee hyvä ja murheeton mieli, kun he kuuntelevat musiikkiani. Inspiroivaa on, että musiikissa on jotain, jolla voi auttaa tuntemattomiakin ihmisiä.

Mikä on paras aika ja paikka kirjoittaa tai lukea?

Ennen kun tein räppilyriikoita, tein kaiken illalla. Nykyään teen muutakin kuin räppiä ja kirjoitan aamulla. On todella erilaista kirjoittaa aamulla kuin illalla. En osaa sanoa miksi tai mikä siinä on erilaista, mutta jotenkin se vain on. Luen aina illalla ennen nukkumaanmenoa.

Minkä ikäisenä innostuit kirjoittamisesta?

Innostuin kirjoittamisesta noin 12-vuotiaana. Silloin 12-vuotiaana kun kirjoitin, en ymmärtänyt  vielä, että tämä on se minun intohimoni. En ymmärtänyt, että tästä tulee jotakin. Se oli vain juttu, jota tein. Kirjoitin, koska se tuntui hauskalta ja kivalta. Myöhemmin aloin huomaamaan, että minähän osaan kirjoittaa. Kuuntelin itseäni, mutta ei se ollut itsestäänselvää, että minä olen kirjoittaja. Yhtäkkiä löysin itseni kirjoittamassa tarinaa ja siitä se lähti.

Minkä takia juuri rap-genre kiinnosti sinua?

Vaikea sanoa. Räpissä kaikki oli niin siistiä. Nuorempana räppäreiden isot autot ja isot korut ja menestyksen näkyminen näytti houkuttelevalta. Pienenä se viehätti. Mutta se muuttui ajan myötä ja nykyään siistimpää on se, kuka räppäri saa sanottua asiat yksinkertaisesti parhaiten.

Onko sinulla tulevaisuuden toiveita?

Olen jo saavuttanut kaikki tavoitteet, joita nuorempana asetin itselleni. Halusin tehdä muutaman musavideon ja vähän keikkoja. Olen hyvässä asemassa, sillä olen saanut keikkailla ja tehdä ne pari musavideota. Uusi tulevaisuudentavoitteeni on nauttia tästä mahdollisimman paljon. Aiemmin halusin ihmisiltä hyväksyntää, nykyään pyydän vain, että kunnioittakaa musiikkiani sellaisena kuin se on ja minua ihmisenä sellaisena kuin olen. Haluan vain nauttia tästä.

Mitä ohjeita antaisit nykynuorille koulunkäyntiin?

Koulunkäynti on jännittävää, koska kaikki on uutta. Joskus uusi jännittää. Mutta uutta kohti kannattaa mennä rohkeasti, sillä siinä ei ole mitään pelättävää. Jos on tilanteita, missä ette ole ennen olleet, lupaan, että kun menette siihen tilanteeseen, tulette sieltä voimakkaampina takaisin. Olkaa vain rohkeita ja menkää mahdollisimman monipuolisesti kaikkialle. Meille kaikille on vain yksi elämä, eli tehkää paljon eri juttuja ja kehittykää. Ei ole mitään pelättävää.

 

 

Stepa ja Lukuliike koulussa -kampanja vierailivat Rovaniemellä Napapiirin yläasteella ja Kemissä Syväkankaan koululla. 

← Takaisin
seuraa meitä