Ilmiöt
30.10.2023
|
Jukka Behm

Jukka Behm: ”Kun kirja on maailmalla, sen liikkeitä tulee seurattua aluksi tarkasti”

Jukka Behm
Jukka Behm, kuva: Veikko Somerpuro, Tammi

Kauan sitten joulukuussa sain puhelun tuntemattomasta numerosta. Soittaja esittäytyi kustannuspäällikkö Hannu Harjuksi. Hän kertoi, että käsikirjoitukseni Dr. Mumbai oli voittanut Bonnierin järjestämän Vuosi Suomessa -romaanikilpailun.

Luvassa oli iso rahapotti ja käännösoikeudet muihin Pohjoismaihin. Tuuletin hiljaa mielessäni.

Lupasin pitää salaisuuden kilpailuvoitosta kesäkuuhun 2007, jolloin kirja julkaistaisiin. Tapahtumapaikalla, sisäpihalla jossain Esplanadin puiston lähettyvillä, kohtasin pahvisen Jukka Behmin. Sen suojissa oli pinoittain kirjojani. Poskisuudelmia jaeltiin, kukkapuska ojennettiin, tiedotusvälineet anelivat haastatteluja.

Tällaista on siis kirjailijan elämä, mietin.

Kahdeksan romaania, neljä tietokirjaa ja yksi kuvakirja myöhemmin osaan vastata, ettei ole. Kirjailijana olo on yksinäistä istuskelua läppärin seurassa. Mahtipontisia julkkareita on harvoin.

Kun kirja on maailmalla, sen liikkeitä tulee seurattua aluksi tarkasti. Onko sitä kirjakaupoissa? Kirjastoissa? Lainataanko sitä? Tykätäänkö siitä? Sen toivoo jotenkin pärjäävän.

Heinäkuussa ilmestynyt Ihmepoika Leon on toinen nuortenkirjani. Pehmolelutyttö oli ensimmäinen yritykseni kirjoittaa nuorille, ja kirja on tainnut saada enemmän lukijoita kuin mikään muu romaanini. Se on julkaistu myös Slovakiassa, Venäjällä ja Tšekissä.

Leon Brownin tarinaa aloin hahmotella kuitenkin jo ennen kuin Pehmolelutytön minäkertoja Emilia oli edes tuike silmäkulmissani.

Kun lapseni olivat pieniä, he ahmivat Harry Pottereita kaiken sen ajan, jonka eivät pelanneet jalkapalloa. Minä pähkäilin tekeväni J.K Rowlingit. Kehittelin ideaa nuortenkirjasarjalle, jota luettaisiin kaikkialla. Jotain muita kuin velhoja siinä saisi olla.

Katselin lasteni kanssa maalivahti Lassi Hurskaisen taiturimaisia temppuvideoita ja luin nuoresta Glen Kamarasta, jonka kykyjenetsijä löysi Lontoosta sunnuntailiigan peleistä.

Siinä se oli. Kirjani sankarini olisi poika, joka tekisi ihmeitä pallolla ja joka löydetään vähän vahingossa.

Kirjoittelin tarinasta luonnoksia. Alku oli kelpo, mutta sitten lässähti. Työ eteni muiden kirjoitusten ohella. Hitaasti, jos ollenkaan.

Melkein kymmenen vuotta myöhemmin kirjallisuusagenttini Terhi Isomäki-Blaxall kertoi haluavansa tehdä näytekäännöksen eräästä julkaisemattomasta käsikirjoituksestani. Ilmoitin, että tekeillä oli parempi teksti. Se oli kimmoke puristaa Leonin tarina vihdoin kasaan.

Noin kahdeksan kuukautta uhoni jälkeen oli valmista. Lähetin käsikirjoituksen kolmeen eri kustantamoon, jottei aikaa kuluisi siihen, että odottelen jokaisesta vuorollaan hylkäyskirjettä. Kaksi kustantamoa ilmoitti haluavansa sen melkein heti. Valitsin Tammen.

Työstin käsikirjoitusta kustannustoimittajani Johanna Yrjänän johdolla. Ihailin hänen tarkkuuttaan. Tekstiä puitiin ja punnittiin, yksityiskohtia hiottiin.

Agenttini määräsi brittiverkostonsa selvittämään, mikä olisi uskottava nimi lontoolaiselle kuvitteelliselle jalkapalloseuralle. Käsikirjoituksessa oleva Liverham sai vaihtua Hammersmith Unitediksi. Seuran pelipaitojen väri muuttui punaisesta siniseksi, sillä se toimi paremmin Laura Lyytisen suunnittelemassa upeassa kannessa.

Valmis kirja on kuin oma lapsi, mutta sillä on monta kätilöä ja kummia. Ihmepoika Leonilla niitä on enemmän kuin aikaisemmilla kirjoillani. Nyt se elää jo omaa itsenäistä elämäänsä ja etsii itselleen ystäviä.

Jukka Behm (s.1973) on kirjailija ja toimittaja. Hänen esikoisromaaninsa Dr. Mumbai voitti Tammen ja Bonnierin pohjoismaisen romaanikilpailun 2007. Muita romaaneja ovat esim. Matkoilla (2009) sekä Intiaan sijoittuvat dekkarit Lahjoja norsujumalalle (2013) ja Viallinen valkaisuvoide (2016). Behm on julkaissut myös tietokirjoja sekä novelleja eri kokoelmissa. Behmin nuortenromaani Pehmolelutyttö voitti Werner Söderström Osakeyhtiön ja WSOY:n kirjallisuussäätiön Tuhat ja yksi tarinaa nuoruudesta -kirjoituskilpailun 2017. Ihmepoika Leon aloittaa uuden Hammersmith United -sarjan.

← Takaisin
seuraa meitä