Ilmiöt
10.4.2018
|
Elisa Grönholm

Katja Koo haluaa tehdä musiikkia, joka on henkilökohtaista ja totta

”Mä panostan vaan onneen, kun en veljee kaipaa susta”, räppää Katja Kokko eli Katja Koo uusimmalla sinkullaan Satsausta. Artisti kuvailee räppiään raa’aksi katumusiikiksi, mutta vielä vuonna 2011 Katja Koo ei tiennyt musiikin tekemisestä mitään.  Hän opiskeli kuvataidetta ja juoksi tyttöjen perässä.

–  Koulunkäynti ei ollut mikään suurin intohimoni. Kävin vain siellä ja tein mitä käskettiin, Katja Koo kertoo. Lopulta asiat eskaloituivat ihmissuhdedraamaksi ja hän päätti hakea jotain uutta elämäänsä. Kaikki alkoi Nintendo Wii-pelikonsolista, jolla hän pelasi Rapstar-peliä päivässä tuntikausia.

–   Se peli koukutti ihan totaalisesti. Kun huomasin, että kehitystä alkoi tapahtua, se innosti entistä enemmän, Katja Koo sanoo. Kun hän oli tahkonnut pelin läpi pari kertaa, hän ajatteli, että olisi aika alkaa tehdä omaa musiikkia. Nyt Katja Koo ei pysty enää lopettamaan räppäämistä, ja tälläkin hetkellä on monta uutta riimiä työn alla.

– Rap-musiikki oli salainen haaveeni ja se on edelleen unelma, jota on pakko viedä eteenpäin. Olen aika sisäänpäin kääntynyt tyyppi, mutta biiseissä pääsen avautumaan. Teoksissani puhun paljon suoremmin ja henkilökohtaisemmista asioista kuin mitä yleensä juttelisin ihmisten kanssa muuten vaan.

Katja Koon takana ei ole ainakaan toistaiseksi levy-yhtiötä, mutta hän pitää sitä myös vapautena.

–  On hienoa, kun kukaan ei voi sanoa, että tuollaista ei voi tehdä, hän pohtii. Räppärin biisit pohjautuvat omakohtaisiin kokemuksiin, ja Katja Koolle tärkeintä kappaleessa on se, että se on henkilökohtaista ja totta.

– Rakastan sitä, kun kuuntelen jotain biisiä ja vähäksi aikaa häkellyn siitä rehellisyydestä ja mietin, että sanoiko se oikeasti noin, artisti paljastaa. Lisäksi Katja Koo haluaa sekä kuunnella että luoda selviytymistarinoita, koska niistä saa voimaa ja motivaatiota silloin kun elämä tuntuu raskaalta.

– Olin masentunut, kun aloin nuorena kuunnella räppiä. Musiikista oli iso apu.

 

Kuka Katja Koo?

27-vuotias helsinkiläinen rap-artisti.

Aikaisemmin julkaissut musiikkia Koo Trip nimen alla. Nälkä –EP:n voi kuunnella esimerkiksi Spotifysta.

Kasvanut Pohjois-Karjalan maaseudulla.

Kuuntelee Kevin Gatesia ja Young M. A:ta, koska he puhuvat suoraan omasta elämästään.

Kirja, joka on tehnyt vaikutuksen: Chuck Palahniuk: Tukehtuminen. Suom. J. Pekka Mäkelä (Like 2003)

Työskentelee maalarina. Vapaa-aika kuluu musiikin lisäksi kuntosalilla ja pyöräillen.

Esiintyy Nuorten open micissä Stidilässä 20.4. ja Arabian nuorisotalolla Crewhopissa 16.5

 

← Takaisin
seuraa meitä