Ilmiöt
27.6.2019
|
Venla Lepänaho

Kirjallisuustapahtumien kesä ja syksy

Kesään ja syksyyn mahtuu monia kirjallisuustapahtumia, joita kannattaa odottaa. Alla on muutama poiminta siitä, missä kaikkialla voi tulevien kuukausien aikana käydä vierailemassa.

Kajaanin Runoviikko on nimensä mukaisesti Kajaanissa järjestettävä sanataiteeseen keskittyvä tapahtuma, joka järjestetään tänä vuonna 3.-7.7. jo 43 kerran, mikä tekee siitä vanhimman suomalaisen sanataiteen tapahtuman. Sen ohjelmaan kuuluu erilaisia esityksiä, kuten musiikkia ja teatteria sekä tietenkin runoja. Useat esityksistä ovat maksullisia, ja niihin ostetaan liput erikseen, mutta myös ilmaista ohjelmaa löytyy. Esimerkiksi nykytanssiesitys Kopteria voi käydä katsomassa kuka tahansa.

Finncon on Suomen suurin science fiction- ja fantasiakirjallisuustapahtuma, joka järjestetään tänä vuonna 5.-7.7. Jyväskylässä. Tapahtuma alkaa Kirjoittajaperjantaista, jonka jälkeen lauantaina ja sunnuntaina on enemmän spekulatiivisen fiktion lukijoille suunnattua ohjelmaa. Ohjelmaa on laajasti kaikesta, mikä voidaan jollain tavoin liittää conin aiheeseen, ja paikalle voi myös tuoda omia kirjojaan myytäväksi, mikäli ilmoittaa siitä tarpeeksi ajoissa. Tapahtuman ohjelmasta voisi nostaa esiin vaikkapa Parempi tulevaisuus -paneelin, jossa pohditaan ihanneyhteiskuntia tai humoristisen luennon kirjoituskissan käytöstä.

Runokuu järjestetään Helsingissä Juhlaviikkojen yhteydessä 15.-25.8.. Viidettätoista kertaa pidettävän kirjallisuusfestivaalin tämän vuoden teema on aistit ja päävieraana on yhdysvaltalaiskirjailija Renee Gladman. Ohjelmaa on paljon näyttelyistä keskusteluihin ja muihin esityksiin suurelta osin ilmaiseksi. Lukuisista tapahtumista voisi nostaa esille vaikkapa Poetry Slamin SM-kisat sekä tietenkin nuorille suunnatun Open Mic-illan.

Tietokirja.fi on 28.-29.8. järjestettävä tietokirjallisuuteen keskittyvä tietokirjaviikon yhteydessä järjestettävä tapahtuma. Se pidetään Helsingissä Tieteiden talolla nyt seitsemättä kertaa, ja tämän vuoden teemana on Rikottuja rajoja. Ohjelmassa on paneeleja yleistajuisista tiedekirjoista tekoälyyn ja paikalla on monia tietokirjailijoita sekä julkisuuden henkilöitä.

Pohjoismaiden suurin sarjakuvatapahtuma Helsingin sarjakuvafestivaalit järjestetään Suvilahdessa 7.-8.9.. Tänä vuonna teemoina ovat ympäristö, vaikuttava sarjakuva ja pohjoinen. Samaan aikaan sarjakuvafestivaalien osana järjestetään myös Zine Fest, jossa pienlehtien tekijät voivat myydä omia julkaisujaan.

Turun Messukeskuksessa järjestetään 4.-6.10. Turun Kirjamessut, joiden tämän vuoden pääteemana on teatteri ja ajankohtaisteemoina ilmastonmuutoksen kulttuurivaikutukset sekä lukutaito. Ohjelma julkaistaan vasta syksymmällä, mutta monipuolista ohjelmaa on varmasti luvassa, sillä kyseessä on iso tapahtuma.

Varmastikin Suomen tunnetuin kirjallisuustapahtuma Helsingin Kirjamessut järjestetään 24.-27.10. Helsingin Messukeskuksessa. Tänä vuonna teemana on Ranska.

← Takaisin
seuraa meitä