Ilmiöt
7.5.2020
|
Hanna Koskinen

Kirjastot vielä hetken kiinni, mutta ilmaista lukemista löytää netistäkin!

Koronakeväänä kannattaa selailla, mistä netistä löytäisi mukavaa kaunokirjallisuutta luettavaksi. Ilmaisiakin vaihtoehtoja on. Yksi niistä on Tatu Kokon Livekirjailija-blogi: http://livekirjailija.blogspot.com .

 

Kokko on aiemmin kirjoittanut kaksi osaa Rob McCool -nuortenkirjasarjaa, ja ensimmäinen osa on kuunneltavissa YouTubessa lukijoinaan kirjailijan lisäksi muun muassa Aku Hirviniemi, Marco Hietala, Sipe Santapukki, Olli Herman ja Esko Valtaoja. Teoksen voi myös ladata veloituksetta e-kirjana. Molempiin muotoihin pääsee blogin sivuilta. Itse kuuntelin sitä ja nopeutin videota valitsemalla asetuksista toistonopeudeksi 1,25.

 

Pidin kirjasta, koska siinä yhdistellään vanhaa ja uutta. Miljöö on vanhanaikainen, ja kirjassa on orjia, shamaaneja, irlantilaisia legendoja ja historiaa, mutta siinä on myös tekniikkaa, joka meidän maailmassamme on vasta kuvittelun asteella. Esimerkiksi ensimmäisessä luvussa irlantilaistaustainen 7-vuotias Rob metsästää kettuja veljiensä kanssa verkolla ja tulella, mutta päässä heillä on elektroniset taistelukypärät, joilla he voivat viestiä omia ajatuksiaan muille, ja he liikkuvat niin ikään ajatuksilla ohjattavilla leijulaudoilla.

 

Ensimmäisessä osassa esitellään keskeiset henkilöt. Nimihenkilö Rob McCool ja hänen kaksos- ja isoveljensä kuuluvat Pirunkirnun klaaniin, josta saadaan vähitellen tietää lisää. Pohjoisesta tulleita poikia syytetään heti aluksi turkisvarkaiksi, ja toisen klaanin pojat peittoavat heidät. Tarina lähtee vauhdikkaasti liikkeelle Laatokan tienoilta, jossa liikkuu niin fennejä, svenskejä kuin rusejakin. Aluksi kertomus vaikuttaa suoraviivaiselta poikakirjalta, mutta muuttuu sitten yllättävämmäksi. Mukaan tulee myös kiinnostavia naispuolisia hahmoja, kuten poikia auttava tataarityttö. Luvussa 10 esitellään myös hurjat palkkasoturit has’hassinit – kaikki hahmot eivät olekaan tavallisia ihmisiä. Seikkailu muuttuu koko ajan jännittävämmäksi. Ajatuksia kiihdyttävää ja havainnointikykyä terästävää käärmetervaa tarvitaan monessa kiperässä tilanteessa. Mitä tarkoitetaan Krimin jalokivellä?

 

Rob McCool -sarjan synty on poikkeuksellinen, sillä Kokko on kirjoittanut tarinaa yhdessä nuorten kanssa blogissaan. Hän on saanut paljon muokkausehdotuksia niin netissä kuin kouluvierailuillaankin.

 

Nyt Kokko on kirjoittamassa kolmatta osaa. Keskeneräistä kirjaa pääsee lukemaan ja kommentoimaan blogissa. Kaikki kommentoijat saavat myös nimensä kirjan kiitoksiin, niin kuin aiemmissakin osissa. Jos blogiin kommentoi mieluummin nimimerkillä, kannattaa lähettää kirjailijalle meilissä tieto, kuka nimimerkin takana on. Hänen sähköpostiosoitteensa on tatukokkolive@gmail.com .

 

Livekirjailija Kokko itse antaa ohjeet kommentointiin ja lähettää terveisiä:

  1. Mene osoitteeseen http://livekirjailija.blogspot.com .
  2. Jos käytät puhelinta, valitse Etusivu-valikosta kohta, jota haluat lukea. Jos käytät tietokonetta, valitse näytön oikeasta reunasta kohta, jota haluat lukea. Jokaisessa kohdassa on kaksi tai kolme lukua.
  3. Kirjoita kommenttisi tekstin loppuun. Kirjoita kommentti omalla Google-nimelläsi tai keksi nimimerkki.
  4. Vastaan kaikkiin kommentteihin 🙂
  5. Tsemppiä etäopiskeluun ja kiitos jo etukäteen kommenteista!
← Takaisin
seuraa meitä