Ilmiöt
15.10.2021
|
Emmi Aaen

KirjaTikTokkaaja Ulla Lehtinen: ”Toivon, että jatkossa myös suomenkielinen kirjatok valtaisi TikTokin”

Ulla Lehtinen

Kuvaaja: Roosa Berg

 

Kerro vähän itsestäsi?

”Olen Ulla Lehtinen, 26, ja asun Jyväskylässä. Aloitin juuri työt verkkotuottajana Otavamedian Kodin lehdissä, joihin kuuluvat Kotiliesi, Kotiliesi Käsityö, Deko ja Maalla. Olen aikaisemmin työskennellyt muun muassa toimittajana. Yliopistossa olen opiskellut kirjallisuutta, kirjoittamista, dokumentaarista valokuvausta ja journalistiikkaa. Instagramissa ja TikTokissa julkaisen kirjoihin liittyvää sisältöä nimellä @tarinannuppuja. ”

 

Miten tiktok- ja instagram-käyttäjäsi sai alkunsa?

”Perustin kirjoihin keskittyvän Instagram-tilin eli kirjagram-tilin @tarinannuppuja tammikuussa 2017. Olin kaivannut paikkaa, jossa voisin puhua kirjoista toisten lukutoukkien kanssa, mutta en halunnut perustaa kirjablogia, jonka ylläpitäminen olisi ollut suuritöistä. Instagram tuntui hyvältä matalan kynnyksen alustalta. Lisäksi olin löytänyt jo aiemmin upeita kansainvälisiä, kirjasisältöjä tekeviä tilejä. Halusin liittyä joukkoon!

 

Kun olin pitänyt kirjagram-tiliäni jo useamman vuoden, koulutin keväällä 2020 etänä kirjaston henkilökuntaa sosiaalisen median kirjallisuussisällöistä. Keskustelu kääntyi TikTokiin ja tulin sanoneeksi, ettei sieltä löydy juuri lainkaan kirjasisältöjä suomeksi. Jäin pohtimaan, miksi ei. Muutamaa päivää myöhemmin aloin itse tehdä kirjavideoita! Aluksi videoiden tekeminen oli leikittelyä ja omaa hupia, jotakin millä sain ajatukset pois ahdistavasta koronatilanteesta. Pian kuitenkin aloin tehdä tietoisemmin töitä sen eteen, että tilini voisi olla muillekin se TikTokin kulmaus, jossa saa innostua kirjoista ja lukemisesta. ”

 

Millaisen vastaanoton sait tiktokissa?

”Jo toinen tekemäni video sai todella paljon katselukertoja, tykkäyksiä ja kommentteja. Video parodioi sitä, miten ihmiset rahtasivat kirjastoista koteihinsa kirjoja keväällä 2020, kun koronatilanne alkoi. Humoristinen ote kannatti, sillä seuraajia alkoi pikkuhiljaa kertyä. Sittemmin olen tehnyt muun muassa kirjavinkkivideoita ja lyhyitä, huumorilla höystettyjä lukemisaiheisia videoita.

 

Seuraajani ovat aivan ihania! Vaikka TikTokissa on myös paljon vihapuhetta, kiusaamista ja ilkeilyä, minun videoideni kommenteissa keskustelu on todella positiivista ja rakentavaa. Se on tuntunut osoitukselta siitä, että kirjallisuudesta kiinnostuneet tyypit ovat fiksua porukkaa!”

 

Miksi juuri tiktok on hyvä kanava kirjavinkkien jakamiseen?

”TikTokissa mikä vain video voi saada paljon näkyvyyttä. Sellainenkin henkilö, joka ei seuraa minua, voi nähdä tekemäni kirjavinkkivideon omalla For You -sivullaan. Pidän ajatuksesta, että tyyppi, joka ei muuten lue paljoa, voi törmätä tekemääni kirjavinkkivideoon ja innostua lukemaan vinkkaamani kirjan!

 

TikTokissa jaan nimenomaan paljon kirjavinkkejä lapsille ja nuorille. Instagramin puolella taas puhun myös aikuistenkirjoista. Minusta on tärkeää, että sovelluksessa, joka on erityisesti lasten ja nuorten suosiossa, lukeminen näkyy ja kuuluu. Olen saanut paljon palautetta siitä, että TikTok-tililtäni on löydetty kivoja kirjavinkkejä. Se on tuntunut suurelta onnistumiselta!”

 

Miten kirjat ja kirjallisuus näkyy tiktokissa ?

”TikTokissa on valtava määrä kirjasisältöjä! Omasta näkökulmastani on kuitenkin harmillista, että suurin osa niistä on englanniksi. Pidän tärkeänä sitä, että suomen kielellä lukevat voivat saada kirjavinkkejä suomeksi ja että kirjallisuuskeskustelua käydään myös suomen kielellä.

 

Booktok eli englanninkielisten kirjatilien yhteisö on järjettömän suuri. Toistaiseksi meitä suomeksi kirjasisältöjä TikTokiin tekeviä tyyppejä on vasta aika vähän. Toivon, että jatkossa myös suomenkielinen kirjatok valtaisi TikTokin ja ihmiset innostuisivat keskustelemaan kirjoista enemmän myös suomen kielellä!”

 

Mistä löydät uusia kiinnostavia kirjoja?

”Tällä hetkellä saan eniten kirjavinkkejä Instagramista ja TikTokista! Instagramissa seuraan paljon muita kirjatilejä, joilta bongailen lukuvinkkejä. Saan paljon mahtavia lukuvinkkejä myös TikTok-seuraajiltani! Esimerkiksi Kerstin Gierin Pilvilinnan luin seuraajani vinkistä, ja rakastuin kirjaan hurjan paljon!”

 

Lempikirjasi tai kirjat ja miksi ?

”Lempikirjoja minulla on paljon! Yksi suosikki, johon aina palaan, on Astrid Lindgrenin Ronja Ryövärintytär. Kirjan ystävyyden, luonnon ja perheen kuvaukset ovat tehneet minuun lähtemättömän vaikutuksen. ”

Olisiko jotain kirjavinkkiä kesälle?

”Ihastuin jokunen kuukausi sitten Arja ja Emma Puikkosen fantasianuortenkirjaan Äänihäkki. Romaani kertoo Ukusta, joka saa eräänä päivänä kuulla, että hänellä on ollut kuusi veljeä, jotka ovat kaikki kadonneet sinä päivänä, kun hän on syntynyt. Uku päättää selvittää, mitä veljille on tapahtunut. Riipaisevan kaunis kirja ammentaa H. C. Anderssenin sadusta Villijoutsenet, joka on yksi lempisaduistani. Romaani sopii erityisen hyvin esimerkiksi Studio Ghiblin elokuvien ystävälle. Kirja on yksi parhaista, jonka olen tänä vuonna lukenut! Se sopii hyvin myös kesälukemiseksi, sillä seikkailu, mysteerit ja suuret tunteet kuuluvat kesään!”

 

Lukufiiliksen TikTokkiin pääset tästä.

Ulla Lehtisen TikTokkiin pääset tästä.

← Takaisin
seuraa meitä