Ilmiöt
6.11.2023
|
Sofia Blomberg

KirjaTokissa saa intoilla kirjoista

Sofia Blomberg

Kuvituskuva Sofia Blombergista, tekijä: Nadezhda Poluektova

TikTok herätti nuorten huomion koronapandemian aikana vuonna 2020. Silloin olin itse lukion viimeistä vuotta käyvä abiturientti. Olin Lukufiiliksessä töissä ja seurasin TikTokiin hiljalleen syntyviä kirja-aiheisia kanavia. Päätin kokeilla videoiden tekemistä ja perustin Johanna Valjakan kanssa Lukufiiliksen TikTok-tilin @Lukufiilismedia alkuvuodesta 2021. Ensimmäinen videoni oli “Mun suosikki nuortenkirjat vuonna 2020”, joka sai yli 10 000 katselukertaa. Tästä alkoi niin sanottu TikTok-urani kirjasisällön parissa, jota teen yhä. 

Monet asiat ovat muuttuneet siitä hetkestä, kun aloitin videoiden tekemisen. TikTokin suosio räjähti nopeasti, ja siitä tuli hetkessä yksi nuorten suosituimmista sosiaalisen median alustoista. Sinne kehittyi oma yhteisö KirjaTok (englanniksi BookTok). Alustalle syntyi käyttäjiä, jotka keskittyvät kirjoihin ja kirjallisuuteen. Syntyi hashtagit #KirjaTok #BookTok, jotka sisältävät miljoonia katselukertoja. Tästä alkoivat kirjatrendit, jotka herättivät paljon keskustelua. KirjaTok alkoi nostaa esiin tiettyjä kirjoja, jotka päätyivät nopeasti kirjakauppojen hyllyille eturiviin. Se loi jopa suomalaisten kustantamoiden jonkinlaisen käännösbuumin. Yhtäkkiä kirjallisuus on esillä, ja siitä pitää saada kaikki hyöty irti. Tämä tarkoitti esimerkiksi minun kohdallani sitä, että videot, joita tein trendaaviin ääniraitoihin, päätyivät algoritmien vuoksi niidenkin etusivulle, jotka eivät erityisemmin kirjasisältöä seuraa. Lukufiiliksen TikTokin tarkoituksena on kuitenkin jakaa myönteistä suhdetta lukemiseen, ja sen tekeminen on kivaa, kun videot saavuttavat muita ihmisiä. 

Muutaman vuoden aikana olen kokenut ja oppinut KirjaTokissa paljon. Olen löytänyt ihmisiä, jotka tykkäävät samoista asioista kuin minä eli lukemisesta ja kirjoista. Siitä on syntynyt ihana yhteisöllisyyden tunne, kun on päässyt jonkun videon kommenttikenttään juttelemaan kirjoista ja kirjallisuudesta. Olen päässyt osaksi kirjallisuuskeskustelua ja myös omilla videoillani ottanut osaa ja osallistanut muita. KirjaTok on antanut minulle lukuisia kirjoja TBR-listalle sekä saanut minut lukemaan teoksia, joita en olisi ilman kirjavideota koskaan lukenut. Se on laajentanut kirjallisuusnäkemystäni, sillä olen suhtautunut avoimemmin esimerkiksi ulkomaalaisiin teoksiin, joita en ole uskaltanut lukea siksi, että olen pelännyt, ettei kielitaitoni riitä. Olen lukenut enemmän #BookTok-kirjoja englanniksi ja vahvistanut omaa kielitaitoani. 

Näen KirjaTokissa valtavasti mahdollisuuksia saada yhä useampia kiinnostumaan lukemisesta. Kirjoitan nuorten lukemiseen innostamisesta kandidaatintutkielmaa, jossa olen tutkinut suomalaisia KirjaTok-käyttäjiä siitä näkökulmasta, miten he puhuvat nuorille kirjallisuudesta. Kotimainen KirjaTok-kenttä ei ole erityisen suuri, mutta sitäkin innostavampi. Nuoret pääsevät siellä suoraan osaksi kirjallisuuskeskustelua. Lisäksi alustalla on käyttäjiä, jotka nostavat nuortenkirjoja esille, minkä tärkeyttä ei voi olla mainitsematta. Toivon myös tutkielmassani, että nuoret saisivat oman äänensä kuuluviin ja sitoutuisivat omaehtoisesti lukemaan. KirjaTokissa kukaan ei pakota lukemaan, vaan ihmiset lukevat lukemisen ilosta, joten toivon hartaasti, että nuoret löytäisivät innostavien sisältöjen pariin. On tärkeää, että lukuharrastus näkyy ja kuuluu.  

Ryhdy siis sinäkin kirjavideoiden tekijäksi ja näytetään yhdessä kaikille, että lukeminen on oikeasti siistiä.  

Kirjoittaja on Lukufiiliksen toimituspäällikkö. 

← Takaisin
seuraa meitä