Ilmiöt
23.10.2019
|
Aino Aaltonen

Kirjoita, jos uskallat!

Kauhuromaanit, -novellit ja -kertomukset kokevat vahvaa renessanssia, ja ne kiinnostavat kaikenikäisiä hurjapäitä, mutta erityisesti lapsia ja nuoria. Pelkkä kauhun ja jännityksen lukeminen ei kuitenkaan riitä kaikille. Monet nuoret kirjoittajat tarttuvatkin kauhuun juuri sen hiuksia nostattavien ja selkäpiitä karmivien ominaisuuksien takia. Kirjoittaminen voi kuitenkin olla vaikeaa ja joskus apu on tarpeen. Onneksi sitä on nyt saatavilla!

Matka kohti Kauhumaata

Kirjailija Anne Leinonen on aina viehättynyt kummallisista ja oudoista tarinoista. Alakouluikäisenä Leinonen aloitti kirjoitusharrastuksen kirjoittamalla kauhutarinoita yhdessä ystävänsä kanssa. Leinosen rakkaus kauhuun ja kummaan ei jäänyt lapsuuteen, vaan hän on sittemmin kirjoittanut paljon kauhuaiheisia tekstejä.

Kun Leinonen oli tekemässä aikuisille suunnattua kauhukirjoittamisen opaskirjaa, tunsi hän suurta tarvetta toisen, paremman opaskirjan kirjoittamiseen. Leinonen pyysi kirjaprojektiin työkaveriksi kirjailija Mervi Heikkilän, joka tuli innolla mukaan. Naisten ja kuvittaja Brocin yhteystyöstä syntyi lapsille ja nuorille suunnattu, mutta aikuisillekin sopiva Kauhumaan kartta (Haamu kustannus, 2019).

Kauhumaan kartta on kauhukirjoitusopas lapsille ja nuorille — karttakirja kauhuun ja jännitykseen, joka kutsuu siihen tarttuvan uskalikon vetämään verhot ikkunan eteen, sytyttämään kynttilän ja uppoutumaan syvälle Kauhumaan syövereihin.

Kauhumaan kartta on ensimmäinen suomenkielinen lapsille ja nuorille suunnattu kauhukirjoittamisen opaskirja. Opas on tarkoitettu luovan kirjoittamisen opetuksen tueksi, sekä nuorille kirjoittajille itselleen. Leinoselle ja Heikkilälle oli erityisen tärkeää, että opas sisältäisi paljon eritasoisia kirjoitus- ja ideointiharjoituksia, sekä tarpeeksi yksinkertaisesti esitettyjä kirjoittamisen perusteorioita, joihin nuorikin kirjoittaja pystyisi tarttumaan.

Kauhun kirjoittaminen on ok

Kaikki kirjoittaminen on sekä Leinosen että Heikkilän mielestä erittäin tärkeää ja hyödyllistä. He haluavatkin kannustaa kaikkia lapsia ja nuoria kirjoittamaan, oli se sitten kauhua tai jotain muuta.

Leinosen mukaan kauhu on kuitenkin genrenä erinomainen väline tunteiden käsittelyyn ja ilmaisuun, sillä on vapauttavaa ensin pelätä ja sitten nauraa jollekin. Kauhun kirjoittaminen onkin Leinosesta enemmän kuin ok. Heikkilän mielestä kauhu ei ole vain väline tunteiden käsittelyyn ja ilmaisuun, vaan kauhu on ennen kaikkea tunteita.

Kauhun ja tunteiden läheisyys käy erityisen hyvin ilmi oppaan kirjoitusharjoituksista, jotka käyttävät inspiraation lähteenä kirjoittajan omaa kokemuspiiriä. Omista kokemuksista, esimerkiksi ällöttävien hajujen muistelusta ja kuvailusta, saa Leinosen mukaan helposti lähtölaukauksen muille maille laajentuvaan kirjoitukseen.

Anne Leinonen, Mervi Heikkilä ja Kauhumaan kartta haastavat lapset ja nuoret kirjoittamaan pelottavista asioista. Uskallatko sinä?  

Kirjailijat Anne Leinonen ja Mervi Heikkilä kertoivat Kauhumaan kartta -kauhukirjoitusoppaastaan Turun kirjamessuilla sunnuntaina 6.10.

← Takaisin
seuraa meitä