Tämä on (ainakin joksikin aikaa) viimeinen pääkirjoitukseni tänne Lukufiilikseen. On siksikin erittäin sopivaa, että tämän kuukauden teemana on kirjoittaminen, sillä se on ollut minulle lukemisen lisäksi rakas harrastus jo pitkään. Intohimoni lukemiseen ja kirjoittamiseen oli se, millä alun perin työn Lukufiiliksen toimitussihteerinä sain. Olin ja olen edelleen siitä erittäin ylpeä, kiitos. Kirjoittamisteema on myös kunnianosoitus teille lukijoille, erityisesti teille, jotka ovat ilahduttaneet minua hienoilla kirja-arvioillanne tämän puolentoista vuoden aikana. Lukufiiliksen sisältö on, ja tulee olemaan, pitkälti teidän mahdollistama. Kiitos!
Eihän se, että on lukija tarkoita, että olisi myös kirjoittaja, mutta enemmistö kirjoittajista ovat ehdottomasti myös kovia lukijoita. Kuitenkin jokaisen kirjoittajan tarina on hyvin erilainen ja kirjoittamisen tapoja on yhtä monta kuin on kirjoittajiakin. Se tulee esille myös Mikko Toiviaisen ja Ronja Salmen teoksessa 12 tarinaa kirjoittamisesta, johon on taltioitu kahdentoista hyvin erilaisen kirjoittajan tarina. Kahdentoista kirjoittajan joukossa on muun muassa rap-artisti Paperi T, elokuvantekijät Teemu Nikki ja Jani Pösö, bloggaaja Eeva Kolu, kansanedustaja Ozan Yanar ja teatteriohjaaja Milja Sarkola. Vaikka jokaisen kirjoittajan tarina onkin erilainen, yksi asia heitä kaikkia yhdistää: vain kirjoittamalla tulee kirjoittajaksi.
Herttoniemen yhteiskoulun opiskelija Aleksi Holpainen, joka on ennenkin kirjoittanut kirja-arvioita Lukufiilikseen, kirjoitti mainion arvion 12 tarinaa kirjoittamisestia –kirjasta. Aleksi kertoo myös omasta suhteestaan kirjoittamiseen ja otsikossa jo toteaa, että ”jokaisella nuoren tulisi voida haaveilla kirjoittajan urasta”. En voisi olla Aleksin kanssa enempää samaa mieltä ja samall se muistuttaa meitä siitä, että siinä missä lukutaitokin myös taito kirjoittaa ja tuottaa sujuvaa tekstiä on etuoikeus.
Lukufiilis sai kunnian julkaista Alin ja Seyedin kirjoittamat tekstit. He ovat molemmat turvapaikanhakijoita, jotka ovat kirjoittaneet omista kokemuksistaan. Teksti voi olla lukijalle mitä vain, viihdettä, taidetta, asiaa, mutta monesti se on kirjoittajalle itselleen tapa purkaa tai käsitellä jotakin itseään koskettavaa. Tietenkään aina ei ole näin, mutta usein. Tästä pääset lukemaan Alin ja Seyedin tekstit.
Edellä mainittujen lisäksi Lukufiilis julkaisee tässä kuussa myös Juuli Niemen haastattelun, joka on tehnyt uraa kirjoittajana hyvin monipuolisesti. Lisäksi käsikirjoittaja Emma Taulo avaa meille enemmän käsikirjoittamisen maailmaa. Tässä kuussa enemmän kuin koskaan myös teidän lukijoiden omat tekstit ovat tervetulleita! Oli tekstisi sitten runo, essee tai novelli, mikä tahansa, otamme kaikki ilolla vastaan. Julkaisemme niitä Stoorikori-osiossa. Omia tekstejä voi lähettää meilitse osoitteeseen lukufiilis@lukukeskus.fi.
Rohkaisen kaikkia kirjan lisäksi tarttumaan myös kynään!
Kirjoittamisen iloa!
Anri