Ilmiöt
3.9.2021
|
Sofia Blomberg

Kirjoja maailmasta ja eri kulttuureista

Ahdistaako maailman tilanne? Kaikilla ei valitettavasti ole yhtäläistä oikeutta lukemiseen, siksi Lukufiilis keräsi listan kirjoista, jotka lisäävät ymmärrystä toisia ihmisiä ja kulttuureja kohtaan. Toivottavasti nämä teokset avartavat käsitystäsi maailmasta. Kirjan maailmaan uppoutuminen on myös hyvä tapa saada ajatukset muualle.

kansikuva Bolla

Pajtim Statovci: Bolla (Otava, 2019) kertoo sokeasta rakkaudesta, sodasta, kodittomuudesta sekä kaipauksesta. Bolla kertoo vuodesta 1995 Pristinassa Kosovossa. Arsim on naimisissa oleva albaani, joka opiskelee yliopistossa. Hän on löytänyt itselleen ystävän Milosin, joka on lääketiedettä opiskeleva serbi. Heidän välillään on paljon kiellettyä. Eletään aikaa, jolloin miesten välinen rakkaus on ehdottoman kiellettyä, mutta myös suhde viholliseen.

maata jalkojen alle kansikuva

Elizabeth Acevedo: Maata jalkojen alle (Karisto, 2021) kertoo kahdesta sisaruksesta, joilla on sama isä. New Yorkissa asuva Yahaira menettää isän, joka on viettänyt koko kesän kotiseudullaan Dominikaanisessa tasavallassa. Siellä asuu kuitenkin hänen toinen tytär Camino, joka näkee isäänsä vain kesäisin. Kun lento 1112 New Yorkista Dominikaaniseen tasavaltaan putoaa, kukaan ei selviä hengissä. Yksi mies, kaksi perhettä.

Leijapoika kansikuva, poika, leija

Khaled Hosseini: Leijapoika (Otava, 2004) kertoo kahden afgaanipojan, Amirin ja Hassanin tarinan. Pojat ovat ystäviä, vaikka kuuluvatkin yhteiskuntaluokiltaan eri kasteihin: Amirin suku on tunnettu, ja hänen isänsä Baba on arvostettu myyntimies. Hassan on taas köyhän Ali-nimisen palvelijan poika. Pojat ystävystyvät vanhempiensa kautta, kun Ali ja Hassan toimivat Amirin ja Baban palvelijoina.

Aavikon tyttäret kansikuva, tyttö, aavikko

Nura Farah: Aavikon tyttäret (Otava, 2014) kertoo somalialaisen Khadijan kasvusta tytöstä naiseksi aavikon keskellä. Khadija on menettänyt isänsä ja veljensä. Äiti hooyo Fatima pitää kovaa kuria tyttärelleen. Khadija ihailee runonlaulajia, mutta hänellä ei ole lupaa runoilla sukupuolensa vuoksi. Konservatiivisessa ja miesten hallitsemassa maailmassa, äiti voi vaihtaa tyttärensä kameleihin.

viha jonka kylvät kansikuva

Angie Thomas: Viha jonka kylvät (Otava, 2017) kertoo siitä, millaista on olla musta nuori tämän päivän Amerikassa. 16-vuotias Starr käy koulua paremmalla puolella kaupunkia, vaikka hän on köyhän slummin kasvatti. Ristiriita kahden maailman välillä kärjistyy nopeasti, kun poliisi ampuu syyttä Starrin ystävän, joka kuolee Starrin syliin. Starr on valmis taistelemaan poliisin uhriksi joutuneen ystävänsä ja koko mustan yhteisön oikeuksien puolesta hinnalla millä hyvänsä.

Aria kansikuva

Nazanine Hozar: Aria (Otava, 2020) kertoo iranilaisen orpotytön tarinan. Aria syntyy epämääräisiin oloihin, ja joutuu heti vauvana hylätyksi. Nuori sotilas pelastaa vauvan ja vie tämän kotiinsa. Aria näyttää Iranin historian, nykyhetken ja yhteiskunnan orpotytön kautta.

Meidän oli paettava kansikuva

Malala Yousafzai: Meidän oli paettava – Minun ja pakolaistyttöjen tarinoita (Tammi, 2019) kertoo kymmenestä koskettavasta kohtalosta maailman kriisialueilta. Sotien, poliittisten konfliktien ja ympäristökatastrofien aiheuttama pakolaisuus on aikamme suurimpia haasteita. Teos kertoo, mitä pakolaisuus on yksilötasolla sekä tyttöjen kokemana.

← Takaisin
seuraa meitä