Ilmiöt
11.5.2021
|
Sofia Blomberg

Kolumni: Millainen on lukemisen tulevaisuus?

Lukemisen tulevaisuus

Lukemisen tulevaisuus nousi esille, kun keskustelin lukemisen tulevaisuudesta LANU!-festareiden paneelissa Kirjakallion opiskelijoiden Taika Vaulon ja Mika Palmun sekä Lasten ja nuorten säätiön toiminnanjohtajan Olli Alasen kanssa. Keskustelussa nousi esille, miten lukeminen on muuttunut nuorilla ja vanhemmalla sukupolvella.

Miltä näyttää lukemisen tulevaisuus nuorten silmin? Nuorille lukemisen sähköistyminen ei ole välttämättä niin suuri kynnys, sillä etenkin kouluissa oppimateriaalit ovat sähköisessä muodossa, kun taas vanhempi sukupolvi joutuu harjoittelemaan sähköisen materiaalin käyttämistä. Sähköiset ääni- ja e-kirjat palvelut maksavat, jos haluaa käyttää suosittuja applikaatioita, joihin ilmestyy nopeasti kirjauutuuksia. Kuten paneelin keskustelussa kävi ilmi, nämä sovellukset mahdollistavat rahan säästämisen, jos ei halua ostaa kirjoja itselleen fyysisinä. Etenkin äänikirjat ovat kirjallisuuden kuluttajille mainio tapa harrastaa kirjallisuutta samanaikaisesti, kun tekee muuta, kuten siivoaa, ulkoilee ja laittaa ruokaa.

Suurin ero taitaa kuitenkin olla uusien kirjallisuuslajien harrastaminen. Nuoria kiinnostavat etenkin lavarunous ja spoken word. Lavarunoutta esitetään tapahtumissa, joissa esiintyjät voivat esittää omia runojaan. Lavarunous voi ollatyyliltään esimerkiksi perinteistä runoutta, tarinankerrontaa, spoken wordia, stand up -komiikkaa ja laululyriikkaa ja näiden yhdistelmiä. Spoken word on taas kirjallisuuden tai esittävän taiteen laji, puhe-esitys, joka sisältää kirjallisia ja teatraalisia elementtejä. Spoken word voi olla muodoltaan tarinankerrontaa tai runoutta, jossa voi hyödyntää musiikkia taustalla.

Chatfiktio on myös uusi mielenkiintoinen ilmiö. Chatfiktio on videomuodossa julkaistu tarinankerronnan tapa, jossa tarina on tehty puhelimen pikaviestipalvelun, kuten vaikka WhatsAppin muotoon. Nuoret käyttävät sosiaalista mediaa päivittäin, joten chatfiktio on tuotu juuri nuorille sopivaan muotoon: puhelimen ruutuun.

Nämä uudet kirjallisuuden lajit ovat nuorten keskuudessa suosittuja, mutta vanhemmille vieraampia. Ilmiöt ovat myös Suomessa vielä suhteellisen uusia, joten on mielenkiintoista nähdä, mihin suuntaan ilmiöt etenevät. Paneelissa tuli myös ilmi, että etenkin Kallion lukiolaiset tunsivat uudet ilmiöt, sillä lukio on painottunut ilmaisutaitoaineisiin.

Kirjavinkkejä hashtageilla

Lasten ja nuorten säätiö teki viime vuonna tutkimuksen nuorten lukutottumuksista, ja kyselystä selvisi, että nuoret lukisivat enemmän, jos he löytäisivät kiinnostavaa luettavaa.

Paneelissa keskusteltiin, mistä nuoret löytävät kirjavinkkejä. Tietysti koululla on suuri rooli nuorten lukemisen tukemisessa ja sen edistämisessä, mutta opettajatkin tarvitsevat materiaalia, jota esitellä nuorille.

Nuoret löytävät kirjasuosituksia ystäviltään, mutta kirjagramja booktook ovat ajankohtaisia ilmiöitä. Kirjagram on Instagramissa sijaitseva yhteisö, jossa käyttäjät jakavat toisilleen kirjavinkkejä. Sieltä löytää myös arvioita ja ajatuksia kirjoista helposti hashtagien avulla. Booktoksijaitsee taas TikTokissa. Suomeen on hiljalleen tullut kotimaista kirjasisältöä TikTokkiin. Vaikka sisältö on pääasiallisesti vielä ulkomaista, sieltä löytyy erinomaisia ya-yhteisöjä ja kirjavinkkejä. Harry Potter on myös kotimaisilla tileillä suosittu aihe. Nuoret tavoitetaan parhaiten sosiaalisessa mediassa, mutta kustantamoilla on vielä työstettävää ya-kirjojen mainonnassa. Kenties TikTokissa kustantamot ja kirjallisuuden asiantuntijat voisivat saavuttaa nuoret ja näin jakaa heille kirjavinkkejä.

Paneelissa keskusteltiin myös siitä, pitääkö painettu kirjapintansa, vai jääkö se toiseksi äänikirjoille ja e-kirjoille. Painetuilla kirjoilla tulee varmasti olemaan merkittävä rooli kirjallisuudessa, mutta äänikirjoille ja e-kirjoille voi myös syntyä uusia ilmiöitä.

Lukeminen on tärkeä taito, joten toivottavasti tuemme ja autamme kaikkia sen kanssa ponnistelevia. Uusilla ilmiöillä, kuten chatfiktiolla, voi olla tärkeä rooli niille, joille lukeminen on vaikeaa. Lukufiilis tarjoaa kaikille nuorille hyviä kirjavinkkejä. Lukufiilis pyrkii edistämään nuorten lukemista ja kirjoittamista.

Lukemisen tulevaisuus -paneeli on katsottavissa LANU!-festareiden YouTube kanavalta.

Kirjoittaja on Lukufiiliksen toimitussihteeri.

← Takaisin
seuraa meitä