Ilmiöt
30.12.2019
|
Henriika Tulivirta

Kolumni: Nuortenkirjojen maailmanvalloitus

Kuva: Niina Savilakso

Viisitoista vuotta sitten olin peruskoulun 9. luokalla. Harrastin muun muassa laulamista ja näyttelemistä. Yksi harrastus oli kuitenkin – ja on edelleen – ylitse muiden: lukeminen.

Nuorempana luin erityisen mielelläni sellaisia kirjoja, joiden henkilöt olivat suunnilleen saman ikäisiä kuin minä, ja joiden elämäntilanteisiin saatoin siksi samastua. Harmillista kyllä, tällaisia kirjoja oli melko vähän saatavilla: välillä tuntui, että olin lukenut jo kaikki lähikirjaston nuortenkirjat, eikä uusia kirjoja ilmestynyt riittävän nopeasti. Samat teematkin toistuivat teos toisensa jälkeen: valtaosa näistä kirjoista tuntui kertovan koulumaailmasta ja ihastumisesta. Tärkeitä aiheita tietysti, mutta olisin silti kaivannut jotain muutakin! Missä olivat teokset, joissa käsiteltiin laajemmin nuorten ajatuksia ja toimintaa? Missä kuvaukset nuorista, jotka tulevat erilaisista kulttuureista, eri taustoista?

Koska sopivia nuortenkirjoja ei tuntunut löytyvän, luin paljon myös aikuisille suunnattuja teoksia. Ne olivatkin oikein mainioita ja käsittelivät eri aiheita monipuolisemmin, mutta silti ärsytti: päähenkilöt tuntuivat 15-vuotiaan Henriikan mielestä KAMALAN VANHOILTA!

Viime vuosina nuortenkirjojen tilanne on kohentunut valtavasti: Suomessa kirjoitetaan ja julkaistaan laadukkaampaa nuortenkirjallisuutta, kuin koskaan. Aiheet ovat monipuolisia, henkilöt samastuttavia ja uskottavia, ja kirjoissa käsitellään rohkeasti ja avoimesti erilaisia teemoja. Ihastuminen ja rakkaushuolet ovat edelleen suosittuja aiheita, mutta niiden rinnalla kirjoissa käsitellään myös muita teemoja, esimerkkinä vaikkapa eriarvoisuus ja sen vaikutukset, ilmastonmuutos, digitalisaatio, mielenterveysongelmat sekä yhteiskunnan asettamat paineet. Kirjoissa murretaan perinteisiä käsityksiä sukupuolirooleista, kirjojen henkilöt tulevat eri kulttuureista, ja heillä on erilaisia haaveita ja toiveita. Tämä monipuolisuus ilahduttaa minua valtavasti – viimein löydän luettavakseni niitä kirjoja, joita olisin halunnut myös omassa nuoruudessani lukea.

Hyvät kirjat eivät kuitenkaan yksinään riitä: jotta lasten- ja nuortenkirjat saisivat niille kuuluvan arvostuksen, täytyy kirjoista myös puhua. Toki niistä puhutaan – ainakin me kirjastojen työntekijät pyrimme jatkuvasti nostamaan esiin myös nuoremmille asiakkaille suunnattua kirjallisuutta. Lukufiilis on kuitenkin niitä harvoja medioita, jotka käsittelevät lasten- ja nuortenkirjallisuutta kattavasti ja innostuneesti. Kiitos teille siitä!

Vaadin tekoja myös muilta. Kuvitelkaa, millainen vaikutus sillä olisi, että kirjakauppojen tv-mainoksissa näkyisi myös nuortenkirjoja! Jos erilaisissa tapahtumissa olisikin vieraina nimenomaan nuortenkirjailijoita? Bussipysäkillä mainostettaisiin uutta lastenkirjaa, kymmenen uutisissa kuvattaisiin uuden fantasiasarjan julkistamistilaisuutta, ja lehdet täyttyisivät nuorten kirjoittamista kirja-arvioista? Minä uskon, että sillä olisi vaikutusta. Jos lapset ja nuoret huomaisivat, että heille kirjoitettua kirjallisuutta arvostetaan, kenties se houkuttelisi yhä useampia kirjojen pariin?

Tänä vuonna olin mukana valitsemassa lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon ehdokasteoksia. Luin valtavan määrän erilaisia kirjoja, ja hypin innostuksesta pitkin seiniä: ne olivat LOISTAVIA! Minä tiedän sen, ja te Lukufiiliksen nuoret tiedätte sen. Nyt meidän pitää vain keksiä, miten me saamme myös muut huomaamaan asian?

Finlandia-pestini vuoksi en voi julkisesti vinkata tänä vuonna ilmestyneitä kotimaisia lasten-, tai nuortenkirjoja. Käännöskirjallisuudesta suosittelen kuitenkin tutustumaan esimerkiksi Leigh Bardugon mukaansatempaavaan Varjo ja riipus -fantasiakirjaan, Courtney  Summersin YA-trilleri Sadieen, Nic Stonen raikkaasti kirjoittamaan teokseen Kolme on parillinen luku, tai vaikkapa musikaaliin perustuvaan Val Emmichin Rakas Evan Hansen -kirjaan. Näissä teoksissa on kiinnostavia hahmoja, vahvoja teemoja ja reippaasti etenevä juoni. Ne sopivat luettavaksi myös aikuiselle, joita nyt haastankin: seuraavan kerran kun etsit luettavaa, mitäpä jos tarttuisitkin nuortenkirjaan? Saatat yllättyä.

Kirjoittaja on erikoiskirjastovirkailija ja lukuaktivisti.

← Takaisin
seuraa meitä