Ilmiöt
21.10.2019
|
Aino Aaltonen

Kuinka kirja taipuu näytelmäksi? – Sofi Oksanen ja Aino Kivi Turun kirjamessuilla

 

Sofi Oksanen

kuva: Like Kustannus

 

Dramaturgi joutuu tekemään suuria valintoja viedessään romaanin tarinaa näyttämölle. Valintoja, kuten mitä ottaa mukaan näytelmään ja mitä jättää pois. Valintoja, jotka määrittävät teatteriesityksen suunnan. Kirjailija Sofi Oksanen ja ohjaaja-kirjailija Aino Kivi keskustelivat tarinan monivaiheisesta tiestä näyttämölle Turun kirjamessuilla sunnuntaina 6. lokakuuta.

Kiven mukaan teatteripiireissä elää vahvasti klisee, että kirjailijat tulevat ensi-iltoihin närkästymään, koska näytelmässä on tehty asiat toisin kuin alkuperäisessä tekstissä. Oksasen mielestä kyse ei liene siitä, että jotain tehdään toisin tai jopa jätetään pois, vaan siitä, että kirjailijat eivät yleisesti ottaen pidä huonoista näytelmistä. Dramaturgiaa opiskelleen Oksasen mielestä romaanien dramatisoinnit noudattavat itse asiassa usein liiankin orjallisesti alkuperäistä tekstiä.

 

Kumpi oli ensin — romaani vai näytelmä?

 

Sofi Oksanen on kunnostautunut myös näytelmäkirjailijana. Oksanen onkin monesti uransa aikana tasapainoillut romaanin ja näytelmän välillä. Hän kertoi kirjoittaneensa monia romaanejaan mahdollinen näytelmäadaptaatio mielessä. Joskus näytelmä on kuitenkin tullut ennen romaania. Oksasen läpimurtoteos Puhdistus (2008, WSOY) julkaistiin ensin näytelmänä vuotta aiemmin, minkä pohjalta hän kirjoitti tarinan romaaniksi.

 

Aino Kivi

Kuva: Noomi Ljungdell, Into Kustannus

 

Kaikki ei toimi näyttämöllä

 

Aino Kivi näkee adaptaation suurimpana hankaluutena sen, että näyttämö on erilainen media kuin romaani. Näyttämöllä voi näyttää erilaisia asioita kuin romaanissa. Karkea esimerkki tästä on aika — romaanissa voidaan kertoa tarinaa useiden satojen sivujen verran, mutta näytelmä ei voi kestää muutamaa tuntia kauempaa. Romaani voi myös olla hyvin yksityiskohtainen, mutta näyttämöä ei voi hukuttaa liiallisiin detaljeihin.

Ne asiat, jotka toimivat romaanissa, eivät välttämättä toimi näyttämöllä. Sofi Oksasen mukaan myös proosaan sovellettavissa oleva ”näytä, älä kerro” -periaate kannattaa pitää mielessä muuttaessa romaania näytelmäksi.

Ilmeistä kuitenkin on, että tie romaanista näytelmäksi (ja jossain tapauksissa toisin päin) voi olla kivikkoinen. Ne jotka siihen ryhtyvät, saavat osakseen todellisen haasteen.

Kirjailija Sofi Oksanen ja ohjaaja-kirjailija Aino Kivi keskustelivat tarinan tiestä näyttämölle Turun kirjamessuilla sunnuntaina 6.10.

← Takaisin
seuraa meitä