Ilmiöt
15.3.2024
|
Hanna Koskinen

Kuinka monta kirjaa olet lukenut tänä vuonna?

kirja, kynä, sormus

Lukeminen on sielunruokaa. Se on mahdollisuus rauhoittua hektisen elämän keskellä, ja antaa aivoille lepoa poissa ruudun äärestä. Lukiessa aivot, mieli ja keho saavat irtautua arjen väännöstä, ja lukija saa uppoutua täysin erilaiseen maailmaan ja elämään. Siksi on erittäin surullista, että viime aikoina lukemisestakin on tullut suoritettava asia. 

Sovellukset, kuten Goodreads, jotka ovat mahtavia esimerkiksi kirjavinkkien antamiseen ja lukemisesta ystäviä yhdistävän asian tekemiseen, ovat kuitenkin usein hyvin suorituspainotteisia. Asetat vuodelle lukutavoitteen, ja sovellus kertoo oletko tavoitteesta myöhässä tai edellä, merkitset montako kirjaa olet lukenut, ja vuoden lopussa saat yhteenvedon, jossa näkyy kuinka monta sivua ja kuinka monta kirjaa olet lukenut. Idea on tosi kiva, jos tämä kiinnostaa itseä, mutta jos ainoa, mihin tietoja käyttää on, että ne lähettää kaikille kavereille ja vertailee heidän tuloksiinsa, se ei ole enää mukavaa. 

Täytyy muistaa, että jokainen ihminen elää omaa erillistä elämäänsä. Joidenkin lukutahti on nopeampi, jotkut ehtivät elämäntilanteeltaan lukea vähemmän, jollain voi olla lukublokki. Kaikilla on aivan eri lähtökohdat ja voimavarat lukemiseen, ja siksi on kamalaa, jos lukemisen ilo hiipuu vain siksi, että kaveri ehti, jaksoi, tai pystyi lukemaan muutaman kirjan enemmän kuin sinä. Koronavuosina bullet journalin täyttäminen nousi globaaliksi trendiksi. Bullet journal on ikään kuin päiväkirja ja organisointityökalu samassa. Sinne voi täyttää itselle sopivia asioita, esimerkiksi päivän kohokohtia, tehtävälistoja, mielialan seuraamistaulukoita ja vaikka mitä muuta. Vuoden alussa monet, myös minä, innostuivat bujon täyttämisestä uudelleen. Näin sosiaalisessa mediassa useita upeita bujoja, ja monia, jotka olivat pelkästään lukemiselle tarkoitettuja. Rakastin tätä ideaa, sillä tämän avulla voi itse pitää kirjaa lukemisesta, mutta koska kirjaa pidetään fyysisesti kirjan tai vihkon sivulle se pysyy vain omana tietona, eikä sitä tarvitse jakaa kavereillekaan. 

Kirjabujossa voi esimerkiksi merkitä kuinka monta tähteä kukin kirja saa, kuinka paljon on lukenut eri päivinä, tai mitä genrejä on lukenut. Sinne voi esimerkiksi piirtää kirjahyllyn, jonne piirtää miniversion kirjasta, jonka on lukenut, tai vaikka bingoalustan erilaisilla kriteereillä, jotta lukisi vähän oman mukavuusalueen ulkopuolelta. Lukuhaasteita löytyy netistä useita, ja ne on myös hauskoja. Bujoon voi myös esimerkiksi kerätä to be read -listaa kirjoista joita jo omistaa ja haluaa lukea, tai kirjoja joita haluaa hankkia. 

Muistakaa siis nauttia lukemisesta ja lukea silloin, kun siltä tuntuu. Ei sen takia, että sovellus kertoo teille olevanne lukutavoitteesta myöhässä. Mukavia lukuhetkiä!

Kirjoittaja on Lukufiiliksen toimituskuntalainen.

← Takaisin
seuraa meitä