Ilmiöt
17.8.2021
|
Mila Wallenius

Kustannus Z antaa nuorille kirjailijoille äänen

Lea Pennanen ja Mimmi Riikonen
Kustannus Z:n Lea Pennanen ja Mimmi Riikonen ajattelevat, että kirjoittaminen vaatii rohkeutta.

Kustannus Z:n Lea Pennanen näkee nuoret myös tekijöinä, jotka kirjoittavat itse. Elokuun jälkeen nuorten kirjoituskilpailuun lähettämiä tekstejä aletaan muokata kirjaksi.

Nuorille mahdollisuus

Lea Pennanen alkoi haaveilemaan omasta kustantamosta ensimmäisen kerran jo yliopistossa. Aikaa kuitenkin kului, ja siinä välissä Lea toimi äidinkielen ja kirjallisuuden opettajana yläkoulussa ja lukiossa. Hän piti paljon nuorten kanssa työskentelystä, mutta ei opettajana voinut tehdä heidän tekstiensä hyväksi niin paljon kuin olisi toivonut. Hän olisi halunnut nostaa nuorten kirjoittajien tekstejä enemmän esiin ja tarjota heille mahdollisuuksia kirjoittamiseen. Leaa harmitti erityisesti se, kuinka uusien taidokkaiden kirjailijanalkujen on vaikea saada tekstejään läpi suurista kustantamoista.

Nuorten ääni kuuluviin

“Minähän olen suuri nuortenkirjallisuusfani!”, Lea naurahtaa iloisesti, kun keskustelemme nuortenkirjallisuudesta. Hänen mielestään Suomesta löytyy paljon hyviä kirjailijoita ja kirjoja. Ongelmana hän pitää sitä, että vain muutamat näistä huikeista kirjailijoista pääsevät esille. Listojen kärjissä pyörivät suurien kustantamojen isot nimet, eikä pienille kustantamoille jää edes mahdollisuutta. Kuinka voisimme saada nuortenkirjallisuutta enemmän esille? Leaa kiinnostaa erityisesti nuorten oma ääni: Mitä nuorilla on sanottavana ja minkälaista kirjallisuutta juuri he kirjoittavat?

Kirjoittaminen ja oma kirja: Kuinka päästä alkuun? 

Lea kannustaa ja vakuuttaa, että ihan pienikin idea riittää: “Kokeile matalalla kynnyksellä”. Koko juonen ei tarvitse olla valmiiksi suunniteltuna päässäsi. Joskus pelkkä yksittäinen henkilö, keskustelu tai tilanne riittää. “Tarina lähtee viemään itseään”, Lea toteaa.

Erityisesti Lea tahtoo painottaa monipuolisen lukemisen sekä kirjoittamisen tärkeyttä. Jos haluaa kehittyä kirjoittajana, niin “lukeminen kuuluu siihen.” Oikotietä onneen ei ole. Kehittyminen edellyttää hänen mukaansa myös omien tekstien näyttämistä muille sekä rohkeaa palautteen pyytämistä vaikkapa lähipiiristä.

Lean kolme konkreettista vinkkiä nuorelle kirjailijanalulle: 

  1. Kirjoita paljon, mahdollisimman usein ja erilaisia tekstejä
  2. Lue monipuolisesti eri tekstejä
  3. Pyydä rohkeasti palautetta

    Kirjoituskilpailu

Viime keväänä Kustannus Z pisti pystyyn nuorille kirjoituskilpailun nuorille, jonka yhteydessä he vastaanottivat yhteensä yli 500 käsikirjoitusta. “On ihanaa huomata, että niin monet nuoret kirjoittavat!”, Lea iloitsee. Elokuussa 2021 julkistetaan voittajat, ja kisatekstejä aletaan muovata kirjoiksi. Kustantamo julkaisee joka ikäsarjasta yhden kirjan ja onnistuneen joukkorahoituskampanjan ansiosta yhteensä jopa neljä kirjaa. Lea kertoo toivovansa, että julkaiseminen olisi mahdollista vielä tämän vuoden puolella.

Uusi kustantamo näkyväksi nuorille

Kustannus Z on vielä kovin nuori kustantamo, minkä vuoksi halusin tietää, millä tavoin he saavuttavat nuoria ja tuovat itsensä heidän tietoisuuteensa. Lean mukaan suuri osa yhteydenotoista on tapahtunut Instagramin kautta. Facebookissa he ovat mainostaneet kustantamoaan muun muassa opettajien ryhmissä, mitä kautta nuorilla on ollut mahdollisuus kuulla Kustannus Z:sta kouluissa. Myös kirjallisuusalaa tiiviisti seuraavat vanhemmat ovat olleet aktiivisia informoimaan nuoriaan.

“Nuoret eivät ole vain lukijoita vaan myös tekijöitä”, tähän yhteen lauseeseen Lea kiteyttää perustamansa kustantamon sanoman. Tämä on hänen mukaansa viesti, jonka Kustannus Z haluaa ihmisille välittää. Lea Pennasen kustantamo haluaa kannustaa nuoria tekemään. Hän pohtii, kuinka monesti nuoria ajatellaan vain kohderyhmänä, “yleisönä joka lukee”, eikä heitä oteta kirjoittajina vakavasti. “Nuoret ovat myös tekijöitä, jotka itse kirjoittavat.”

 

← Takaisin
seuraa meitä