Ilmiöt
31.1.2019
|
Johanna Valjakka

Kustannustoimittajan korvaamaton työ

Istun huoneessa, jonka seinät on koristeltu lapsuudellani. Mauri Kunnaksen Herra Hakkarainen muistuttaa minua ensimmäisistä kirjoista, jotka sain lahjaksi. Tatu ja Patu hymyilevät tuttuun tyyliin yli kymmenen kirjan kannesta palauttaen mieleeni, että ensimmäinen kirja, jonka luin, oli Veeran keittiöpuuhat.

Huone, jossa istun on kustannustoimittaja Katriina Kauppilan työhuone, ja hän on toimittanut kaikki kyseiset kirjat. Haastattelen ihmistä, jolla on ollut vahva vaikutus lapsuuteeni, jopa elämääni. Kirjallisuus on aina ollut keskeinen osa sitä, ja lukuinnon aloittaneilla teoksilla on ollut peruuttamaton vaikutus. Kokemus on pysäyttävä.

“Parasta kustannusalalla on ihmiset, luovuus ja hyvät ideat”, kaksikymmentäviisi vuotta alalla ollut Kauppila toteaa. “Tässä yhdistyy kiinnostus kirjallisuutta kohtaan ja halu olla tekemisissä ihmisten kanssa.”

Kauppila ei seiso mielipiteensä kanssa yksin. Vieraillessani Otavan kustantamossa haastattelin useampia kustannustoimittajia, joista kaikilla oli konsensus siitä, että kustannustoimittajan ammatissa parasta on kirjat ja ihmiset, ja pahinta on sanoa ei.

Työn merkityksellisyys painaa vaakakupissa

Talo on täynnä intoa, elämää ja kirjoja. Lasten- ja nuortenkirjojen osastopäällikkö Kaisu-Maria Toiskallio painottaa, että tällä alalla nimenomaan tämänkaltainen innostus ja kiinnostus ovat tärkeitä asioita. Toiskallio suorastaan huokuu paloa alaa kohtaan, ja tulee selväksi, että hänelle kyseessä on kutsumusammatti. “En tiedä, mitä tekisin mieluummin”, hän kertoo.

Keskustelemme Toiskallion kanssa kustannusalan merkityksestä. “Tämän työn ydin on löytää oikeat kirjat oikeille lukijoille”, hän tiivistää. Puhumme yhdessä kirjojen valtavasta merkityksestä maailmassa: kirjallisuus lisää ihmisten hyvinvointia, mutta samalla myös empatiaa ja ymmärrystä. Hyvin kirjoitetun teoksen kautta pääsee sukeltamaan toisen ihmisen nahkoihin ja katsomaan maailmaa eri näkökulmasta, joka on nykypäivän maailmassa todella arvokasta. Nuortenkirjoissa erityistä on se, että niistä löytyvät narratiivit voivat toimia lukevalle nuorelle vertaistukena. Kirjan henkilöiden kohtaamat vastoinkäymiset ja niiden voittaminen voivat tarjota nuorelle lukijalle korvaamatonta lohtua ja rohkaisua. Siksi kustannustoimittajan työ on tärkeää.

Verkostoituminen on kaiken A ja O

Muutama talon toimittajista tuo esille, että ala on epävarma. Työ on kuitenkin heidän mukaansa sen arvoista. Kirja-alan aseman lisäksi keskustelen esimerkiksi äänikirjoja aktiivisesti markkinoivista applikaatioista, digitalisaatiosta ja lukemisen tärkeydestä lapsille. Kaikkia jututtamiani toimittajia yhdistää intohimo ja valtava tietämys kirjallisuudesta, joten keskustelu on hedelmällistä.

Kysyessäni kustannusalalle johtavista opinnoista, vastauksissa toistuvaa on Suomen kirjallisuuden, yleisen kirjallisuustieteen tai toimittajan opinnot. Toistuvaa on myös lause “ajauduin tänne ikään kuin vahingossa”. Yhteyksillä on merkitystä kirja-alalla, mitä myös Toiskallio korostaa kysyessäni vinkkejä kustannusalasta haaveilevalle: “verkostoituminen on kaiken A ja O.”

Minulta ei vaadi paljon ymmärtää, kuinka paljon kustannustoimittaja voi koskettaa ihmisen elämää. Ainoa mitä minun täytyy tehdä on ajatella kaikkia niitä kirjoja, jotka Otava on kustantanut, ja tarkastella niiden vaikutusta minuun. Kustannustoimittaja on se henkilö, joka saa sanat ihmisten luo.

Lähtiessäni Otavalta neljän tunnin jälkeen, saan valita kaupasta yhden kirjan itselleni. Ele on ihana. Valitsen Mia Kankimäen teoksen “Naiset, joita ajattelen öisin”.  Kirjan lisäksi olen kiitollinen mahdollisuudesta puhua ammatilleensa omistautuneille ihmisille, ja saadessani osani heidän innostuksestaan.

← Takaisin
seuraa meitä