Ilmiöt
24.4.2019

Lukemalla ympäri Euroopan

Junanvaunu etenee varmoin nykäisyin kohti määränpäätä. Maisemat vilisevät ohitse Unkarin maaseudulla, mutta en ole keskittynyt niihin, sillä silmieni alla kirjaimet vilisevät nopeammin. Olen lainannut kirjastosta matkalukemiseksi Franck McCourtin kirjoittaman teoksen Seitsemännen portaan enkeli, joka sijoittuu Irlantiin.

Interrail-matkat halki Euroopan ovat olleet ikimuistoisia, mutta yhtä hienoja ovat olleet samaan aikaan mielikuvitusmatkat kirjojen maailmoissa. Aina ei tarvitse käyttää tuhottomasti rahaa, jotta pääsisi näkemään Pariisin valot, Dublinin sateiset kadut tai tuntemaan merituulen kasvoilla Kreikan rannikolla. Usein riittää kun istahdat alas ja avaat kirjan. Tätä ideaa pyrkii markkinoimaan Nuoren Voiman Liiton, Helsinki Poetry Connectionin ja Nihil Interitin LitAdvisor, joka haastaa vaihtamaan yhden lentomatkan lukumatkaan. Aivan, lukeminen voi olla myös ympäristöteko! Haasteeseen voi osallistua ottamalla kuvan itsestään tai perheestään lukumatkalla ja postaamalla sen sosiaaliseen mediaan häshtägein #litadvisor #lukumatkalla. 

Lukemalla olen matkannut niin Likusteritielle Englantiin Harry Potterin kanssa kuin Prahan kaduillekin Salla Simukan Lumikin seurassa. Minne sinä haluaisit matkata? Kirjailija ja kirjavinkkari Sini Helminen kokosi meille listan kotimaisesta teoksista, jotka sijoittuvat Eurooppaan sekä eurooppalaisista käännöskirjoista. Käy ihmeessä tutustumassa!

Lukuviikko juhlistaa parhaillaan lukemista ja etenkin eurooppalaista käännöskirjallisuutta. Kääntäjän korvaamatonta työtä ei tule aina ajatelleeksi, vaan sen huomaa usein vasta huonon käännöksen yhteydessä. Kääntäjän täytyy tuntea teoksen kulttuuria ja maailmaa ja poimia alkuteoksen sävy, ja tämä kaikki tulee ilmaista suomenkielellä. Lukufiilis julkaiseekin loppukeväästä ja alkukesästä runsaasti arvioita myös käännöskirjoista.

Ihastuin matkustamisessa uuteen maailmaan, jonka eri kaupungit ja kylät kätkivät. Samaan ihastuin lukemisessa. Koskaan ei voi tietää, mihin kirjojen sivuilla törmää ja minkälaiseen maailmaan tarinat johdattavat. Seitsemännen portaan enkeli sai minut haaveilemaan asumisesta Irlannin nummilla.

Lukufiiliksen toimituksesta

Elisa

Ps. Olethan pistänyt jo merkille Lukuviikon arvonnan Instagramissa? Osallistua voi tällä viikolla aina viikonloppuun asti. 

← Takaisin
seuraa meitä