Ilmiöt
8.5.2019
|
Iiro Salmela ja Otto Mäki-Kojola

Lukeminen on ajattelua

Samuel Kujala on suomalainen näyttelijä. Kujala on tullut tunnetuksi Nörtti-sarjan DragonSlayer666:n roolista. Kujala on myös yksi Lukuliike koulussa -kampanjan esikuvista ja lukulähettiläistä.

Kuva: Eino Manner

Millainen lukija olet?

Olen aika hidas lukija ja luen usein aika tarkasti. Olen koittanut opetella lukemaan vähän nopeammin.

Mikä lukemisessa on parasta?

Se riippuu siitä, mitä luen. Jos luen jotain kiinnostavaa, siitä tulee ajatuksia, joita käyn läpi. Maailmankatsomus kehittyy lukiessa. Joskus on vain kiva olla rauhassa ja lukea itsekseen.

Kehen kirjan hahmoon olet samastunut?

En ole samaistunut hahmoon siksi, että se olisi ollut kaltaiseni. Pystyn samastumaan Dostojevskin Rikos ja rangaistus -teoksen päähenkilön Raskolnikovin hulluuteen. Lukiessa on siistiä, että pystyy samastumaan minkälaiseen tyyppiin vaan.

Minkä kirjan miljööseen haluaisit matkustaa?

Miljöö ei ole ollut minulle ikinä hirveän tärkeä. Minulle sanat ovat miljöötä ja maailmaa tärkeämpiä. Ehkä sen takia en ole syttynyt ikinä fantasiakirjallisuudesta.

Mikä kirja on tehnyt sinuun suuren vaikutuksen?

Varmaankin Väinö Linnan Tuntematon sotilas,  koska minulla oli kutsunnat siihen aikaan kun luin sitä. Sota näyttäytyi kirjassa niin mielettömän tylsänä ja tyhmänä.

Mikä on ollut mieleenpainuvin lukukokemuksesi tai muistosi kirjoihin tai lukemiseen liittyen?

Luin kirjaa, jossa kerrottiin juoksemisesta kauniisti. Juoksu oli elämä siinä kirjassa. Juoksin niihin aikoihin paljon. Lauseet kolahtivat minuun niin kovasti, että saatoin paiskata kirjan kiinni ja alkaa huutamaan. Kirja oli niin taitavasti kirjoitettu, että se vaikutti minuun suuresti.

Mikä on paras aika ja paikka lukea?

Se riippuu siitä, mitä lukee. Itse tykkään lukea ihmisten ilmoilla tai illalla sängyssä. Kun luen, saan sellaisen fiiliksen, että katoan todellisuudesta kirjan maailmaan.

Lukeminen on… 

Ajattelua. Minusta se muistuttaa todella paljon ajattelua. Lukeminen on välillä haastavaa ja välillä ihan parasta.

 

 

Samuel Kujala ja Lukuliike koulussa -kampanja vierailivat Seinäjoen lyseon koululla. 

← Takaisin
seuraa meitä