Ilmiöt
17.6.2020
|
Sofia Blomberg

Lukufiiliksen etälukupiirin toiminta on alkanut!

 

Lukufiiliksen lukupiiri pyörii nyt Instagramissa, jossa juttelemme aina, kun huvittaa. Itselleni tämä on ensimmäinen kerta, kun olen mukana lukupiirissä. Lukupiiri auttoi minua lukumotivaation ylläpitämisessä, sillä joskus lukupiiriin jäsenet laittoivat kuvia siitä, missä kohtaa kirjaa he menivät ja kertoivat, kun kirja oli luettu. Tämä piti itselläni pientä jännitystä koko ajan päällä, sillä halusin lukea kirjaa yhä enemmän. En malttanut olla tietämättä kirjan loppua ja odotin koko ajan, että pääsisin jakamaan omia ajatuksiani kirjasta. Lukupiiri on antanut minulle myös uusia näkökulmia, sillä joku voi havaita kirjassa jotakin, mitä en ole itse tajunnut.

Lukupiirissä on tällä hetkellä yhdeksän jäsentä, jotka ovat 12–36-vuotiaita. Ennen toiminnan aloittamista kaikki esittelivät itsensä, jotta kaikilla olisi mukava olla ryhmässä. Sovimme yhdessä kirjan, jonka luemme, jotta se olisi kaikille mieluisa. Kun kirja on valittu ja saatu käsiin, sovimme myös yhdessä ajankohdan, jolloin keskustelemme etänä ryhmässä lukupiirin kirjasta. Lukuaikaa on noin kolme viikkoa, jotta kenellekään ei tulisi kiire. Lukupiiri on päättänyt kokoontua parin viikon välein sunnuntaisin kello 17. Lukufiiliksen etälukupiirin toiminta alkoi toukokuussa.

Etälukupiirissä ei haittaa, vaikka kyseinen ajankohta ei sopisi, sillä se on helppo räätälöidä kaikille sopivaksi. Ei myöskään tarvitse pelätä vanhempaa porukkaa, sillä nuorten näkökulmia kirjoista kaivataan. Keskustelu on hyvin rentoa ja mukavaa. Kaikkeen ei tarvitse vastata, jos siltä tuntuu. Voi myös tietysti kertoa vapaasti omasta lukukokemuksestaan.

Vaikka itse olenkin hyvin sosiaalinen, voin kyllä sanoa, että on yllättävän mukavaa käydä keskustelua ihan internetissä ilman fyysistä kontaktia. Itsestäni osallistuminen tuntui paljon helpommalta, kun ei tarvinnut miettiä ollenkaan, miltä näytän muiden silmissä eikä myöskään syntynyt minkäänlaisia ennakko-oletuksia kenestäkään. Lukupiiri tuki lukemistani myös siinä, että sain aikataulutettua lukemistani, kun tiesin milloin sen pitäisi olla luettuna.

Lukupiirin ensimmäinen kirja oli Marisha Rasi-Koskisen Auringon pimeä puoli. Päätimme kokoontua keskustelemaan kirjasta sunnuntaina. Aloitimme keskustelun sillä, että jokainen kertoi omasta lukukokemuksestaan, kuinka kauan lukemiseen meni aikaa, mistä erityisesti piti ja oliko ennakko-oletuksia kirjasta. Keskustelu sujui mukavasti ja kommentoimme mielekkäästi muiden havaintoja, joita emme itse olleet havainneet. Keskustelu myös hiukan syventyi, sillä keskustelimme kirjan aikamatkustelusta sekä henkilöhahmojen suhteista ja yllättävistä juonenkäänteistä. Myös jaoimme omia arvailuja kirjan arvoituksesta ja siitä, kuinka ne menivät aivan päin metsää. Kokoontuminen kesti noin tunnin. Sen yhteydessä päätimme yhdessä seuraavan kirjan, joka on Angie Thomasin Viha jonka kylvät. Lukupiiri kokoontuu tämän kirjan ympärille sunnuntaina 21.6. kello 17.

Kolmas teos oli Maria Turtschaninoffin Naondel. Tämä teos jakoi paljon mielipiteitä, sillä kirja ei uponnut kaikkiin. Keskustelua syntyi mm. lapsiin kohdistuvasta hyväksikäytöstä, mitä ilmenee kirjassa.

Neljäs teos oli Sarah Crossanin säeromaani, Kuunnousu. Kuunnousu oli aiheeltaan rankka, mutta helppolukuinen ja tämä ei vienyt monelta edes hirveästi aikaa. Siksi päädyttiinkin tämän jälkeen lukemaan vähän pidempi teos, Alcot Louisa M.  Pikku naisia. Tämän ympärille kokoonnutaan 8.9.

Haluatko mukaan etälukupiiriin? Lukupiiriin pääsevät kaikenikäiset lukijat! Osallistu rohkeasti vain mukaan, sillä ilmapiiri on upea ja se on mukavaa yhteisöllistä toimintaa. Voit liittyä mukaan laittamalla Lukufiiliksen Instagram directissä viestiä tai ottaa yhteyttä sähköpostitse. Olisi mukava saada lisää nuoria ja muitakin mukaan keskustelemaan kirjallisuudesta ja sen ihmeellisestä maailmasta! Toivottavasti kuulemme sinusta!

 

Kirjoittaja on Lukufiiliksen toimittaja ja lukupiirin vetäjä.

What do you want to do ?

New mail

← Takaisin
seuraa meitä