Ilmiöt
27.6.2022
|
Sofia Blomberg

Lukufiiliksen kirjatärpit kesälomalle

Kesäloma on edennyt hurjaa vauhtia. Upeita ulkokelejä on luvassa, joten suuntaa tiesi rannalle, kirja kainalossa.  Lukufiilis perinteisesti jakaa kesän parhaimmat kirjavinkit. Vinkatut teokset sisältävät kesäisen miljöön, joihin voi paeta silloinkin, kun Suomen sää ei pistä parastaan. Mukavia lukuhetkiä!

Kiss my juhannus kansikuva, tyttö, metsä

Laura Suomela: Kiss my Juhannus (Karisto, 2022).

Juhannuksesta on tulossa ennätystylsä. Viime tingassa Eetu saa varattua netistä luksusmökin porealtaineen, mistä tyttöystävä Alisa on innoissaan. Matkaan lähtevät myös kaverit Lassi ja Suvi, ja lopulta mukaan löydetään täysi-ikäinen, joskin hieman kyseenalaisen maineen omaava kuski. Perillä käy kuitenkin ilmi, että mökki ei ole aivan sellainen kuin kuvissa. Soppaa hämmentää vielä tyttöjen salaperäinen kauppareissu, josta käynnistyy oikea väärinkäsitysten ilotulitus. Voiko yksi mökkireissu tuhota kaiken?

yllätysten kesä kansikuva, tyttö, puu, laukku

Marja Aho: Yllätysten kesä (Myllylahti, 2022)

Jessiinalla, Nellillä ja Sandralla on edessään kaikkien aikojen kesäloma. Tiedossa on puistotreenejä ja kesäleiri, cheer-seuran EM-kisakatsomo ja muuta huippua. Jessiina jännittää tulevaa tapaamista ihastuksensa Maxin kanssa ja odottaa vieraakseen Violaa entiseltä kotiseudultaan. Sandra puolestaan odottelee malttamattomana pääsyä kisajoukkueeseen ja ensimmäisiin kilpailuihinsa.

sydämenmuotoinen kesä kansikuva

Katariina Romppainen: Sydämenmuotoinen kesä (kvaliti, 2022)

Lumi ostaa hetken mielijohteesta fiftarimekon vintage-kaupan karismaattiselta Eeriltä. Kun Lumi pukee kotona mekon ylleen, hänet valtaa pakonomainen tarve kirjoittaa vuoteen 1979 sijoittuvaa tarinaa. Outo yhtälö, sillä Lumi ei tiedä tuosta ajasta mitään. Lumi palauttaa mekon Eerille, mutta tämä haluaakin selvittää mysteerin yhdessä. Miksi mekko saa Lumin kirjoittamaan? Onko tarinan taustalla tositapahtuma?

ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu kansikuva

Sisko Savonlahti: Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu (Gummerus, 2018)

”Tiedän, että minun on tehtävä tälle kaikelle jotain ja vähän äkkiä. Mutta vielä hetken ajan minä haluan maata parvekkeella ja muistella entistä poikaystävääni.”

Näin ajattelee nuori nainen asunnossaan, jonne kantautuu ihmisten kiljunta Linnanmäeltä. Kohta on kesä, ja on aika päästä erosta yli. Täytyy nousta murheen alhosta, täytyy löytää työpaikka, täytyy rakastua, täytyy käynnistää positiivisuuden kierre.

Kesä, jona opin soittamaan ukulelea, tyttö, ukulele

Anne Muhonen: Kesä jona opin soittamaan ukulelea (2018)

Kesä, jona opin soittamaan ukulelea kertoo nuoresta Odesta, joka viettää kesän tätinsä kissan vahtina – ja selvittelee samalla särkynyttä sydäntään. Oman paikkansa hakemiseen hän saa apua valokuvausta harrastavalta Stellalta, joka toimii myös Aikahyppymatkojen lipunmyyjänä. Mutta onko kesä milloinkaan riittävän pitkä elämänvalintojen tekemiseen?

kesän jälkeen kaikki on toisin, lentokone

Siri Kolu: Kesän jälkeen kaikki on toisin (Otava, 2016)

Peetu odottaa 18-vuotissynttäreitään, jonka jälkeen hän voi korjata sukupuolensa naisesta mieheksi. Väliin mahtuu kesä odotusta, jota helpottaa isän ja Peetun yhteiset purjelennot. Ilmassa tuntuu olla helpompi puhua kaikesta. Maassa puolestaan Peetun ja äidin suhde on koetuksella. Aiheena transsukupuolisuus ja sukupuolen moninaisuus.

perhosten varjo kansikuva, tyttö, perhonen

Mila Teräs: Perhosten varjo (Otava, 2012)

Linnea on kohta neljäntoista ja ymmällään naisen mittoihin muotoutuvasta vartalostaan – se tuntuu hänestä väärältä ja inhottavalta. Jos lopettaisi syömisen, muuttuisi ehkä hennoksi kuin keiju¿ Kun Linnea näkee unessaan ihmeellisen perhosen, hän päättää sittenkin lähteä kesälomalla maalle Hiidenperään. Siellä isoäiti huomaa Linnean lapaluussa suvun merkin. Luomi on kuin liekki tai siipi, se on kohtalon ratkaisijan merkki. Linnea sukeltaa syvälle sukunsa erikoisiin vaiheisiin. Ja joutuu tekemään vaikean valinnan.

Kesäkirja kansikuva

Tove Jansson: Kesäkirja (suom. Kristiina Kivivuori, WSOY, 1973)

Kirja kertoo kolmesta ihmisestä, jotka viettävät kesää Suomenlahden saarella: Sophia-lapsesta, hänen isästään ja isoäidistään. Ennen muuta se on kertomus hyvin vanhan naisen ja hyvin pienen tytön ystävyydestä. He elävät lähellä toisiaan, heitä ympäröi se unelma kesästä, joka tunnetaan vain täällä pohjolassa, unelma, jota on niin vaikea vangita, että se pysyy aina voimakkaana.

← Takaisin
seuraa meitä