Ilmiöt
25.3.2024
|
Irina Juhola

Lukuhaasteita, kiitos!

Etkö keksi mitä lukisit, tai kaipaatko muuten vain uusia tapoja valita luettavaa? Tai haluatko lukea paljon esimerkiksi tiettyä genreä ja kirjavinkkejä siihen? Kokeile jotakin lukuhaastetta! 

Tässä jutussa esitellään muutamia eri tyylisiä lukuhaasteita, joita pyörii #kirjagram’ssa. Niitä voi kuitenkin aivan yhtä hyvin tehdä ilman kirjasomeakin. Kokeile haastetta itseksesi tai innosta kaveri mukaan! 

Eroon oman hyllyn lukemattomista kirjoista 

Jos kirjahyllysi on täynnä esimerkiksi kirjakaupoista haalimiasi kirjoja, joiden edelle kirjaston kirjat palautuspäivien lähestyessä aina kiilaavat, Hyllynlämmittäjä-haasteet auttavat. 

Haasteen voi toteuttaa esimerkiksi tekemällä lukuvuoroaan odottavista kirjoista bingoruudukon tai päättää lukea yhden kirjan tietyn aikavälin sisällä. Vain taivas on rajana! Hyllynlämmittäjä-haasteita on ollut monilla eri kirjagram-tileillä, hieman eri nimillä ja suoritustavoilla. 

Sateenkaarevaa lukemista 

Queer-lukuhaaste nostaa esille sateenkaari- eli seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyviä kirjoja. Haasteen bingoruudukossa on hyvin monenlaisia kohtia ja vinkkejä saa myös nuortenkirjoista. 

Haasteen ovat aloittaneet @kaikkiallakirjoja, @kirjajuttuja, @merisreads, @pikkukirjasto, @siperiankirjat ja @tyonaisenvaimo. 

lukubingo

Ihania tarinoita 

Ihanat tarinat –lukuhaasteessa keskitytään romantiikkaan, mutta moniin haasteen bingoruudukon kohtiin sopii hyvin myös muunlainen kirja. Pääasia, että pääsee nauttimaan ihanista tarinoista! 

Haasteen ovat aloittaneet @lottareadsbooks ja @luettua. 

Kesä fantasian parissa 

Tätä haastetta suorittaessa pääsee viettämään fantasian parissa kesän – tai miksei pidemmänkin ajan tai ihan eri vuodenajan, miten vain haluaa. Säännöt ovat todella väljät ja haasteen järjestäjän tililtä saa paljon vinkkejä eri haastekohtiin.  

Haasteen on aloittanut @sivukerrallaan. 

kirjabingo

Äänikirjoja! 

“Tämä haaste on omistettu äänikirjoille!” 

Tarkoituksena on lukea – ei kun siis kuunnella (!) – mahdollisimman moneen bingoruudukon kohtaan sopiva kirja. Hyviä vinkkejä äänikirjapalveluista, myös ilmaisista, on järjestäjän postauksessa. 

Haasteen on aloittanut @kirjatarhuri. 

kirjabingo

Lukumatka menneisyyteen 

Tässä haasteessa pääsee lukemaan historiallisia kirjoja. Haasteita on usealta eri vuodelta, kuten monia muitakin haasteita. Säännöt ovat keskimääräistä tiukemmat, mutta niitä voi soveltaa, jos tekee ihan itsekseen. 

Haasteen on aloittanut @paulan_kirjanurkka. 

kirjabingo

Kirjan siivin luonnon helmaan 

Luontosivuilla-haasteessa etsitään lukemista erilaisin luontoon liittyvin perustein. “Haasteeseen voi lukea minkälaisia teoksia tahansa yli genrerajojen” – kunhan kirjassa on jotain luontoon liittyvää ja se sopii johonkuhun haastekohtaan, joita on matalammista kynnyksistä, kuten viime vuoden kohta ”talvi”, jo vähän haastavampiinkin. 

Haasteen on aloittanut @musteen.jaljet. 

kirjabingo

Kuvat ovat haasteiden aloittaneiden Instagram-tileiltä. 

Kirjoittaja on lukufiiliksen toimituskuntalainen. 

← Takaisin
seuraa meitä