Ilmiöt
9.4.2021
|
Sofia Blomberg

Lukuharrastus jäänyt pois – miten aloittaa uudelleen?

Martta on 19-vuotias ja opiskelee Diakonia-ammattikorkeakoulussa sosionomiksi ja kirkon nuorisotyöohjaajaksi. Martta luki nuorena paljon, mutta löysi rakkaan lukuharrastuksensa uudestaan vasta hiljattain. Martalla on nyt kirjagram tili @marttaendaalireads, jossa hänellä on yli tuhat seuraajaa. Hän on myös aloittanut kirjatuben. Lukufiiliksen haastattelussa Martta kertoo rakkaasta harrastuksesta ja kertoo, miten sen löysi uudelleen.

Martta

 

Luit pienenä paljon, milloin lukuharrastuksesi jäi pois?

 

“Luin tosiaan ala-asteen ajan todella paljon, koska se oli vielä niin uusi ja ihmeellinen taito ja oli todella mielenkiintoista syöksyä erilaisiin maailmoihin kirjojen muodossa. Muistan ala-asteelta, että paras oppitunti oli perjantaisin lukutunnit, kun vain luettiin koulun kirjastossa.

 

Kun siirryin yläasteelle, lukeminen alkoi vähentyä, lukuunottamatta kirjoja joiden lukemista vaadittiin kursseilla. Niistä kirjoista pyrin nauttimaan täysillä, koska muulle ”vapaaehtoiselle” lukemiselle ei tuntunut riittävän koulutehtävien ja harrastusten keskellä. Lukiossa tämä sama tilanne jatkui ja se usein harmitti minua, sillä pidin lukemisesta kovasti ja monesti sitten loma-aikoina tuli luettua kirja tai kaksi, mutta ei sen enempää.”

 

Milloin ja miksi palasit lukemisen pariin uudestaan?

 

“Olen oikeastaan aina pitänyt lukemisesta, ongelma on vain ollut aina ajan puutteessa ja siinä, ettei lukemista pitänyt niin tärkeässä arvossa kuin muuta tekemistä tai toisenlaista harrastusta.

 

Lukion loputtua, kun ei enää tarvinnut keväällä opiskella ja korona-aika alkoi, aikaa oli enemmän kuin koskaan. Pystyi vain olla kotona ja silloin Youtubea selatessani löysin sattumalta kirjatube kanavan, jonka kautta löysin koko kirjamaailman. Opin samaa kautta myös kirjagramista, joka sitten vei myös mukanaan. Kun näin videolla miten toiset luki, halusi sitä itsekin lukea. Ja siitä se oikeastaan lähti, eikä paluuta entiseen ole ollut.”

Kuinka paljon luet?

 

“Se riippuu aika paljon tilanteesta ja fiiliksestä. Minulla on vuositavoitteena lukea 100 kirjaa ja jos sen perusteella mietitään, paljonko minun pitäisi lukea, saadaan vastaukseksi noin kaksi kirjaa viikossa. Tämä tahti on ollut minulle aika automaattinen. Joskus kuitenkin on viikkoja, kun en ehdi tai jaksa lukea, jolloin sitten en lue niin paljoa. Toisinaan taas luen vaikka viisi kirjaa viikossa erilaisten tempausten tai haasteiden mukana.

Sanotaanko että se siis vaihtelee. Pyrin lukemaan niin paljon kuin kerkeän ja niin paljon kuin tuntuu hyvälle. Lukeminen ei saa olla suorittamista, eikä se saa tuntua pakkopullalta, muuten siihen menee kaikki into.”

Olet kirjagramissa aktiivinen käyttäjä, miten se vaikuttaa lukemiseen?

 

“Ensinnäkin kirjagram tekee lukemisesta yhteisöllistä. Yleensä aina löytyy ihminen, jonka kanssa voi jutella kirjasta, joka on sillä hetkellä kesken tai jonka on juuri lukenut – se on ihan parasta!

 

Toki se vaikuttaa myös siihen, että tulee luettua enemmän, koska näkee koko ajan, kun muut lukevat ja ajattelee mielessään ”mäkin haluan nyt lukea” ja sitten sitä tulee luettua. Tässä toki on varjopuolena olo, että pitäisi lukea enemmän tai pitäisi tehdä sitä ja tätä, mutta se ei ole enää niin yleistä, koska kirjagramissa on vastakin käyty keskustelua siitä, että tämä on meille kaikille rakas harrastus, ja sen ei pitäisi olla kilpailu tai suorittamista. Eli jokainen lukekoon niin paljon tai vähän kuin haluaa/kykenee ja se on tarpeeksi hyvä!”

 

Olet aloittanut myös kirjatuben – kerro siitä myös vähän

 

“Pienestä pitäen olen unelmoinut, että joskus tekisin youtube videoita ja heti, kun muutin omilleni viime lokakuussa aloin oikeasti harkita sitä, että voisinkohan alkaa tehdä videoita. Silloin jo ajattelin, että ne olisivat kirja-aiheisia, mutta olin silloin päivät töissä, ja kun pääsin illalla kotiin, oli jo ihan pimeää. Idea jäi siis muhimaan. Sitten pääsin tammikuussa kouluun, enkä ajatellut asiaa, ennen kuin sitten maaliskuussa alkoi tuntua siltä, että se voisi olla kiva uusi projekti tähän kevääseen.

 

Minua harmittaa se, että suomenkielistä kirjatube sisältöä on niin harmillisen vähän, joten samalla yritän myös omalla panoksellani edes vähän lisätä sitä sisältömäärää niille, jotka sitä haluavat katsoa!

 

Olen innoissani siitä, että pääsen testailemaan erilaisia videokonsepteja ja kertomaan omista lukukokemuksistani ja jakamaan lukemisen ilosanomaa! Kaikenlaista on siis tulossa, kunhan pääsen kunnolla vauhtiin!”

Vinkkejä muille, jotka on lopettaneet lukuharrastuksen – miten aloittaa uudelleen?

 

“Tämä onkin aika vaikea kysymys, koska itselle uudelleen aloittaminen oli mahdollista siksi, että aikaa oli enemmän.

Sanoisin kuitenkin, että olisi hyvä suunnitella mihin aikaan päivästä haluaa lukea. Varata oma lukuaika kalenterista, että siihen tiettyyn aikaan ei tee mitään muuta. Se voi olla vaikka eka juttu aamulla tai sitten viimeinen juttu illalla.

 

Toinen juttu, mikä on hyvä muistaa on se, että älä tee kerralla liikaa. Eli, jos haluat aloittaa lukemisen uudelleen, ei ehkä kannata ajatella, että heti lukee yhdeltä istumalta kokonaisen kirjan ja 7 kirjaa viikossa. Riittää, että lukee vaikka 10 sivua päivässä.

 

Siitä pääsenkin siihen, että jos on tavoiteorientoitunut ihminen, voi laittaa itselleen vaikka sivutavoitteen per päivä. Siinä kannattaa kuitenkin olla tarkka, että mikä on liian paljon kerralla. 10-50 sivua on varmasti hyvä haarukka sellaiselle, joka ei ole pitkään aikaan lukenut.

 

Voi myös olla kivaa saada vertaistukea, joten suosittelen ihmeessä, että katsoo vaikka youtubesta read with me- videoita, joissa toinen ihminen lukee samaan aikaan yleensä noin tunnin verran, jolloin ehkä tuntuu siltä, että joku on siinä mukana, kun lukee. Tai yhtä hyvin voi lukea yhdessä kaverin kanssa kirjaa – muodostaa oman lukupiirin.”

 

 

← Takaisin
seuraa meitä