Ilmiöt
20.3.2019
|
Oona Sillanpää

Lukukoirat

Kymmenessä helsinkiläisessä kirjastossa on mahdollisuus päästä lukemaan lukukoiralle. Lukukoiralle voi lukea ääneen ilman paineita tai pelkoa arvostelusta. Lukukoira on luotettava kuuntelija.

Lukukoiralle voi mennä lukemaan monenlaisissa tilanteissa. Opetellessa lukemaan, jos on lukuvaikeuksia, tai kun opiskelee uutta kieltä. Lukukoiralle luetaan itse valitsemaa kirjaa viisitoista minuuttia yksityisessä huoneessa, jossa on lukijan ja lukukoiran lisäksi koiran omistaja. Lukukoiran omistaja ei kuitenkaan kuuntele lukemista vaan tekee sillä välin jotain muuta.

Lukukoirat ovat yli kaksivuotiaita, rauhallisia ja totta kai ihania. Lukukoiralle pääsee lukemaan varaamalla ajan netistä. Lukukoiria on vielä vähän, joten kaikissa kirjastoissa ei valitettavasti ole lukukoiratoimintaa.

Jos sinua kiinnostaa kasvattaa omasta koirastasi lukukoira — ja se soveltuu mielestäsi tehtävään— löydät netistä kurssit, joihin voitte ilmoittautua. Kurssi kestää yhden viikonlopun, jonka jälkeen koira pääsee työharjoitteluun. Aluksi koiran lukukeikat ovat lyhyempiä, mutta pitenevät muutaman tunnin mittaisiksi, kun koira on tottunut työhön.

Kirjastonhoitaja Auli Aho on kasvattanut koirastaan lukukoiran. Hänen koiransa Helmi on viisivuotias rauhallinen walesinpringerspanieli. Molemmat pitävät lukukeikoista, vaikka niitä ei voi tehdäkään useasti, jottei Helmi väsy. Auli sanoo lukevansa omaa kirjaa ääneti lukukeikkojen aikana.

Helmi lukukeikalla

Kahdeksasluokkalaisella Eino Korhosella on kaksi koiraa. Toinen koirista, Papu, on koulutettu lukukoiraksi. Eino sai itse idean koiran kouluttamiseen lehdestä. Hänen siskonsa lupautui kouluttamaan Papun lukukoiraksi. Papu on rauhallinen, suloinen ja ihmisrakas kääpiövillakoira. Toista koiraa ei ole ajateltu kouluttaa lukukoiraksi, koska se ei ole työhön tarpeeksi rauhallinen.

Papu

Koirien omistajilta, lukijoilta ja muilta kirjaston asiakkailta on tullut hyvää palautetta lukukoirista. Lukija saa turvallisen olon, omistaja pääsee tekemään koiran kanssa jotain hyvää toisille ihmisille, ja koira saa nauttia lukijan huomiosta. Auli ja Eetu kertovat, että lukukoirakeikat ovat sujuneet hyvin ja lukijat ovat olleet mielissään.

← Takaisin
seuraa meitä