Ilmiöt
6.5.2021
|
Hanna Koskinen

Mae Korvensivu rikkoo tabuja kirjoittaessaan mangaa suomeksi

Mae Korvensivu on Suomen ensimmäisen kokonaisen mangasarjan Clownfish Twisterin tekijä.

mae
Kuva: Erika Vik

 

Mae Korvensivu on suomalainen mangapiirtäjä ja -käsikirjoittaja. Hänen esikoissarjansa Clownfish Twister on ensimmäinen Suomessa loppuun tehty mangasarja. Vaikka Korvensivu onkin todella taitava piirtäjä ja innostunut mangasta, hänellä ei aluksi ollut kuitenkaan kiinnostusta mangaan. Kotiin tuodun Ranma ½ -mangakirjan lukeminen kuitenkin muutti suhtautumisen. Ranma ½ on tarina pojasta, joka muuttuu pojasta tytöksi tai tytöstä pojaksi aina, kun hänen päälleen kaadetaan tietynlämpöistä vettä. Ranma ½ on niin sanottu gender bender, eli siinä leikitellään sukupuolirooleilla, mutta asiaan ei kuitenkaan liity ihmisen identiteetti eikä siten mitään syvempää teemaa. Clownfish Twisteritkin ovat gender bendereitä.

 

Manga on ollut tavalla tai toisella Suomessa tabu, ja usein ihmiset vähän salailevat mangan lukemista. Korvensivu haluaa näyttää, miten manga voi oikeasti olla tosi siisti juttu ja miten kaikki, jotka haluavat, saavat kirjoittaa ja lukea mangaa Suomessakin, jossa tarjonta on hyvin vähäistä.

 

“Nuorilla riittää intoa paljon, kunnes huomaa, miten kovan työn takana oma tavoite tai unelma on. Motivaatio pitää löytää itsestä, ja jos tarvitsee jatkuvasti muiden hyväksyntää, ei ole valmis. Itseensä pitää uskoa, vaikka kukaan muu ei uskoisi. Terve itsekehu on hyvä asia, mutta pitää muistaa, että aina on myös tilaa kehittyä.”

Missä mangaa voi opiskella?

 

Koulutustakin mangan tekemiseen on hyvin vähän. Korvensivu itse haki lukion jälkeen Taideteolliseen korkeakouluun, mutta ei päässyt sisään. Sitten hän meni HEOn kansanopistoon vuodeksi ja haki Metropolian animaatio- ja visualisointilinjalle, muttei päässyt sisään. Kahden vuoden opiskelun jälkeen Muurlan opistossa korvensivu pääsi Metropolian ammattikorkeakoulun 3D-animaation ja visualisoinnin linjalle. Clownfish Twistereiden käsikirjoittaminen alkoi jo Muurlan opistossa. Korvensivu suosittelee nettiyhteisöissä yhteisesti kirjoittamista ja piirtämistä. Joku osaa tehdä aina jonkin asian tosi hyvin, ja kun kaikki opettavat toisilleen kaikkea, syntyy kiva kokonaisuus.

 

Korvensivu aloitti mangan piirtämisen “viattomana pikku piirtelynä”, mutta pian huomasi, että se olikin se hänen juttunsa. Korvensivu piirsi aluksi enemmän yksityiskuvia, mutta alkoi pian kehittää hahmoja ja tarinoita. Hän mietti aluksi helpoimpia kategorioita kirjoittaa ja valitsi kauhusta ja romanttisesta komediasta jälkimmäisen. Korvensivu piirsi aluksi noin 6- 7 vuotta netissä. Clownfish Twisteritkin löytyvät netistä englanniksi esimerkiksi Korvensivun Patreonista ja tapas.io:sta.

Clownfish Twister sivuaa kirjailijan omia kokemuksia

Tehdessään Clownfish Twistereitä Korvensivu kertoi huomanneensa, että omat piirtämis- ja kirjoitustaidot kehittyivät. Myös tarina kehittyi: “Ensimmäinen kirja oli tavallaan vähän hömppää. Toisessa kirjassa aloin miettimään, että ‘ahaa tässä onkin tällainen juoni’, ja sitten kolmannessa kirjassa rupesin miettimään, että ‘voi hitsi… näillä ihmisillä ei ole kyllä kaikki hyvin’.” Kirjat siis muuttuvat sarjan edetessä aina syvällisemmiksi. Neljäs osa on valmis ja kirjoitettu, mutta se julkaistaan sitten, kun korona vähän taantuu. Korvensivu on jo aloittanut uuden sarjan Among the Sheep kirjoittamista, mutta sen julkaisu painottuu enemmän USA:han, Ranskaan ja toivottavasti Japaniin kuin Suomeen. Suomessa mangasta saa kiitosta todella vähän heikon mangakulttuurin takia, joten ulkomailla saa enemmän sekä tuottoa että kiitosta.

 

Korvensivun lempitunteita on saada oma pokkari käteen, samoin se, kun hän kirjoitti ja piirsi Clownfish Twisterin viimeisen sivun. Hänen ultimaattinen ‘I made it’ -hetkensä olisi kuitenkin se, että hänen tuotantoaan julkaistaisiin sarjana Japanissa. Kun Korvensivu saavuttaa jonkin juhlittavan askeleen urallaan, hänen juhlintansa koostuu sipsipussista ja pitsasta, ja sitten hän jatkaa seuraavaa kirjaa.

 

Clownfish Twister sivuaa Korvensivun omia kokemuksia, ja osa sarjasta on kirjoitettu niin sanottuna self insertinä, eli siinä näytetään, mitä kirjailija itse tekisi tietyissä tilanteissa. Suuressa osassa sitä nähdään kuitenkin hahmojen omat identiteetit ja persoonallisuudet. Clownfish Twisterin nimi tulee siitä, miten klovnikalojen vahvin uros vaihtaa sukupuolensa naaraaksi, kun parvessa ei ole enää naaraita. ‘Twister’ liittyy neljänteen kirjaan, ja sitä ei ole siis vielä paljastettu. Korvensivun lempihahmo on päähenkilö Maru.

 

Korvensivun kirjoitusmetodi on se, että reipas ja tehokas, mutta huolellinen työ on aina parempi kuin nopeasti sutaistu, ja hänen uniikki piirrostyylinsä vain kehittyi ja tapahtui luonnollisesti. Ensimmäisen kirjan jälkeen Korvensivulta pyydettiin toista osaa nopeasti. Hänellä tuli lopussa melko kiire saada kaikki valmiiksi, joten hän otti opikseen ja kirjoitti kolmanteen osan viisi sivua viikossa, jolloin loppukiirettä ei tullut. Korvensivu sanoo tekevänsä 17-tuntisia työpäiviä.

Korvensivu on rakastanut ja kasvattanut lihansyöjäkasveja ala-asteelta lähtien. Tämän harrastuksen lisäksi hän välillä pelaa videopelejä ja tykkää livestreamata Among the Sheep -sivujen piirtämistä. Korvensivun suurimmat ihailijat ovat hänen poikaystävänsä ja eräs fani Patreonista, jotka molemmat ostavat heti kirjojen julkaisupäivänä monia kopioita itselleen ja ystävilleen. Kirjoista Korvensivu suosittelee sarjoja Gabriel Dropout, Made in Abyss, Don’t Tease Me Miss Nagator sekä Kase-san ja elokuvista animeleffoja Henkien kätkemä sekä A Silent Voice.

 

Katso Mae Korvensivun esiintyminen LANU-festivaaleilla. LANU!-festivaali keskittyy kotimaiseen lasten, nuorten ja nuorten aikuisten kirjallisuuteen. Koko ohjelma on Instagram Live -lähetyksiä lukuun ottamatta katsottavissa tapahtuman YouTube-kanavalla toukokuun loppuun saakka.

Juttu on toteutettu Otavan Kirjasäätiön tuella.

← Takaisin
seuraa meitä