Ilmiöt
7.9.2021
|
Otto Rantanen

Marko Suomen kirjapodcast on hidasta internetiä

Marko Suomi

Marko Suomi tekee töitä viestinnässä, harrastaa kahvakuulaurheilua ja nykytanssia, on aktiivinen some-keskustelija, tekee podcastia ja järjestää toisinaan kulttuuritempauksia. Sen lisäksi hän lukee — paljon. Vuodesta riippuen 50-100 kirjaa vuodessa. Miten aika kaikkeen siihen riittää?

“No se vaihtelee! Olen suhteellisen nopea lukija, ja ennen koronaa pystyi lukemaan työmatkoilla. Jos arki on tasaista, pyrin varaamaan aamusta aikaa lukemiseen. Pidän lukemista myös mittarina: jos on paljon stressiä ja kiireitä, ei lukeminenkaan maistu”, hän kertoo.

Suomen kirja-aiheista Takakansi-podcastia on ilmestynyt toistasataa jaksoa vuodesta 2018 alkaen. Vieraina ovat käyneet esimerkiksi kirjailija-toimittaja Heikki Aittokoski, entinen kansanedustaja Jyrki Kasvi sekä kirjailija Salla Simukka. Idea puheohjelmasta syntyi, kun Suomi halusi puhua lukemistaan kirjoista. Kirjapiirien ongelmana on ollut kaikkien osallistujien aikataulujen yhteensovittaminen, minkä lisäksi niiden keskustelu jää usein suljettujen ovien taakse. Kun kirjabloggaamisessa tökki kirjoittaminen, oli seuraava askel puhuminen.

Podcast syntyi tarpeesta tehdä hidasta internetiä, jossa ei tarvitse tiivistää ja kiirehtiä kuten kaikessa muussa sisällössä nykyään. Ajatuksena oli myös tuottaa ikivihreää sisältöä, jota voi kuunnella vuosienkin päästä.

Aiheiden keksimisessä auttaa se, että kirjojen kautta voi puhua lähes mistä vain, sillä kirjoja on kirjoitettu kaikesta. Yleensä Suomea itseään kiinnostaa jokin kirjailija tai muu ammattilainen, kirja tai teema. Lisäksi hänelle saa ehdottaa koko ajan lisää aiheita.

Takakansi-podcast esittelee itsensä ohjelmaksi “lukemisen nautinnosta ja kirjojen vaarallisuudesta”. Suomi kertoo kirjojen todellakin olevan vaarallisia. Kirjaa lukiessa voi käydä niin, että aivoihin jää jokin tietty ajatus tai uusi näkökulma kyntämään paikalleen. Ajatus saattaa johtaa riitoihin, ruokavalion tai koko elämän muutokseen, niin hyvässä kuin pahassa.

Kirjat siis vaikuttavat ihmisiin. Suomi epäröi valita yhtä hänen elämäänsä eniten vaikuttanutta kirjaa, sillä kysymys on alun perinkin “vaarallinen”.

“Tuntuu että vastaisin ne samat muutamat, vuosikymmeniä sitten luetut. Sanon kolme. No, tulee neljä! Ensinnäkin Unni Drouggen Penetraatio. Sitten Chuck Palahniukin Fight Club, Bret Easton Ellisin Amerikan Psyko ja José Saramagon Kertomus sokeudesta.” Suomea vaikuttaa kirjoissa syvälle inhimilliseen kokemukseen meneminen. Kaikkia neljää kirjaa yhdistää myös maailman näyttäminen hieman uudenlaisessa valossa sekä kantaaottavuus.

Lapsesta asti paljon lukeneelle Suomelle kirjat ovat aina olleet tapa laajentaa maailmankuvaa, sillä hän on kotoisin pikkupaikkakunnalta. Onnekas hän kertoo olevansa siinä mielessä, että hänet vietiin kirjastoon aikaisessa vaiheessa. Lisäksi naapurissa asui vähän vanhempi poika, luku-idoli, joka antoi kirjavinkkejä.

“Arki on aina mitä on, mutta kirjallisuuden ja yleensäkin taiteen kautta voi matkustaa uusiin paikkoihin ja muiden pään sisään. Lukemiselta haen uusia näkökulmia ja vanhojen laajentamista.”

← Takaisin
seuraa meitä