Ilmiöt
3.1.2023
|
Juulia Makkonen

Miksi rakastamme dekkareita?

kirjoja

Suomalaiset rakastavat dekkareita. Vuosittain uudet kotimaiset ja ulkomaiset dekkarit ovat kirjakauppojen myyntilistojen kärjessä. Jännityskirjallisuutta julkaistaan paljon aikuisille ja nuorille. Mikä dekkareissa viehättää vuodesta toiseen?

Suomen dekkariseuran puheenjohtaja Leena Korsumäen mukaan dekkareiden suosioon ei ole yksiselitteistä vastausta. Yhdeksi selitykseksi hän antaa sen, että ihmiset ovat kautta aikain pitäneet tarinoista ja tarinankerronnasta. Rikoskirjallisuus kaikkine alagenreineen on vahvasti juoneen keskittynyttä kirjallisuutta ja dekkareiden kirjoittaminen vaatiikin kirjailijalta erityisen hyvää tarinankerronnan taitoa. Dekkarit miellyttävät monia, sillä niiden juonissa yleensä tapahtuu paljon ja niin ollen lukijan mielenkiinto pysyy yllä helpommin.

Korsumäki mainitsee yhdeksi mahdolliseksi syyksi rikoskirjallisuuden suosioon niin sanotun arjen eskapismin. Toki yleensäkin kirjallisuus ja lukeminen tarjoavat eskapismia arjesta upottaessa lukijan tarinaansa, mutta dekkareiden sala onkin juuri niiden aikaansaamassa jännityksen tunteessa. ”On turvallista lukea jännitystä ja pelottaviakin juttuja oman kodin sohvalla”, hän tiivistää.

Usein dekkarit ovat sarjoja. Samalta kirjailijalta ilmestyy säännöllisesti uusia teoksia. Ne ovat joskus jatko-osia edellisille tai sellaisia, jotka eivät varsinaisesti jatka samaa tarinaa, mutta teoksen päähenkilö pysyy samana, kuten monissa Agatha Christien romaaneissa seikkailee salapoliisi Hercule Poirot. Joidenkin dekkarikirjailijoiden teokset ovat aina toisistaan erillisiä teoksia, mutta oleellista on kuitenkin se, että ne jokseenkin yleensä muistuttavat toisiaan esimerkiksi rakenteeltaan tai yksinkertaisesti niistä välittyy kyseisen kirjailijan oma tyyli kirjoittaa.

Korsumäen mukaan juuri dekkareiden sarjallisuus tekee niistä turvallista luettavaa. ”Tietää mitä on tulossa.” Sillä hän tarkoittaa, ettei lukijan tarvitse pettyä, vaan pystyy luottamaan kirjan olevan mieluinen. Hänen oman tuntemuksensa mukaan dekkareita lukeva suuri yleisö on turvallisuushakuista ja konservatiivistakin lukijakuntaa, ei haluta mielellään hypätä jonkun uuden lukututtavuuden matkaan. ”Paljon dekkareita harrastavat – muun muassa Dekkariseuran jäsenet – sen sijaan lukevat monipuolisesti etsien uusia nimiä alituisesti”, hän kertoo.

Dekkareiden tulevaisuus

Korsumäki näkee dekkareiden aseman kytkeytyvän lukemisen ja lukemisharrastuksen tulevaisuuteen. Kunhan erityisesti nuorilla riittää kiinnostusta kaunokirjallisuuteen ja lukuharrastukseen jatkossakin, pysyy dekkarit suosittuna kirjallisuusgenrenä jatkossakin.

Suosionsa ja laajan lukijakuntansa ansiosta rikos- ja jännityskirjallisuuden genre on tärkeä myyntivaltti kustantajille ja kirjailijaksi haluaville. Kaikkialla tutkaillaan minkä tyyppinen juttu juuri nyt myy ja kiinnostaa ja sen mukaan julkaistaan lukijoita kiinnostavia teoksia. ”Viimevuosien julmuuksilla mässäily tuntuu menneen jo vähän överiksi, ja lukijat tuntuvat nyt kaipaavan vähemmän väkivaltaisempaa kuvausta”, Korsumäki kuvailee tämän hetken dekkareita.

Suomen dekkariseuran tavoitteena on yhdistää dekkariharrastajia sekä nostaa genren arvostusta Suomessa. Seura julkaisee neljä kertaa vuodessa ilmestyvää Ruumiin kulttuuri -lehteä, järjestää jäsenilleen tapahtumia sekä jakaa vuosittain tunnustuspalkintoja genren teoksille.

← Takaisin
seuraa meitä