Ilmiöt
2.3.2022
|
Sofia Blomberg

Millaisista nuortenkirjoista pääsemme nauttimaan keväällä 2022?

Keväällä 2022 ilmestyy lukuisia kirjauutuuksia. Tietenkin nämä herkut pitää jakaa muillekin, jotta mahdollisimman moni pääsee näistä nauttimaan. Toivotan sinulle aurinkoista kevättä ja mukavia lukuhetkiä! Lista on koottu kevään 2022 kirjakatalogeista.

pastedGraphic.pngpastedGraphic_1.png

Tammikuussa ilmestyy mielenkiintoisia teoksia. Veera Salmi: Oboin kirja (Otava, 2022) kertoo 13.vuotiaasta Oboista, joka on karannut etsimään entistä kotitaloaan. Hän päätyy kuitenkin katastrofin kärsineeseen kummalliseen kaupunkiin, jossa kukaan ei osaa lukea. Ihmisten toimia ohjaa kämmeneen kytketyn laitteen kautta salaperäinen Wanda, joka kertoo heille kaiken, mitä heidän pitää tietää ja tehdä. Kirpputorilla Oboi törmää naiseen, joka antaa hänelle kirjan. Naisen mukaan kirja voi muuttaa kaiken ja auttaa löytämään sen minkä Oboi luuli kadonneen ikuisesti. 

Lisäksi tammikuussa ilmestyy Angie Thomasin & al.: Blackout (Otava 2022, suom. Outi Järvinen). Kun kaupungin sähköt katkeavat, iskevät toisenlaiset kipinät. Äkillisen helleaallon pimentämä New York City saa salaisuudet paljastumaan – rakkaudet alkavat ja päättyvät, ystävyydet syvenevät ja ovet avautuvat uusille mahdollisuuksille. Newyorkilaiset nuoret kohtaavat suuria tunteita, mutta myös pieniä oivalluksia itsestään. Kuuden säkenöivän taidokkaan kirjailijan novellit kietoutuvat yhteen lumoavasti, hehkuen lempeyttä kuin lämmin kesäilta. 

Jännittäviä uutuuksia

pastedGraphic_2.pngpastedGraphic_3.png

Helmikuussa ilmestyy jännittäviä kirjoja. Karen M. McManus: Kolme pahan perii (WSOY 2022, suom. Inka Parpola). Milly, Aubrey ja Jonah Story ovat serkuksia, mutta tuskin tuntevat toisiaan. He eivät ole koskaan tavanneet isoäitiään, joka rikkoi välit sukuun ja teki lapsensa perinnöttömiksi jo ennen nuorten syntymää. Nyt rikas ja erakkomainen matriarkka tarjoaa serkuksille kesätöitä lomasaarellaan. Kesä on täynnä yllätyksiä, salaisuuksia ja valheita. Mikä synkkä salaisuus hajottikin perheen vuosia sitten, se pitää suvun edelleen otteessaan ja on uhkaavampi kuin koskaan…

Niklas Ahnberg: Poika joka käveli vetten päällä (Aula & Co, 2022). Amerikkalaisessa Saltvillen pikkukaupungissa 90-luvulla lapset viettävät lomansa kesäleireillä. Niin myös 14-vuotias Daniel. Pian hänelle selviää, ettei hänen leirinsä ole mikään tavallinen kesäleiri: leirivanhemmat uskovat olevansa jumalia ja osanottajille alkaa paljastua yliluonnollisia voimia. Leirin päätteeksi järjestetään tulikoe. Siellä Daniel tapaa Dark-nimisen olion, joka ilmoittaa olevansa hänen yliluonnollisten voimiensa lähde. Hänelle alkaa valjeta, ettei heitä kouluteta puolustamaan itseään, vaan hyökkäämään. Pakeneminen vaikuttaa mahdottomalta. Jopa pojalle, joka osaa kävellä veden päällä…

Maaliskuussa ilmestyy teoksia joka lähtöön!

pastedGraphic_4.pngpastedGraphic_5.pngpastedGraphic_6.png

Siiri Enonranta: Maailmantyttäret (WSOY, 2022). He tapaavat Sopusointu-leirillä yksinäisille. Lise-Lotten vanhemmat vei nunezia-kuume, Kaia suree perhettään ja Ritvaa ottaa päähän Maailmankodin tekopyhä meininki. Zerindan aivoja runtelevat esiäidin muistot maailmanlopun partaalta, eikä hän tiedä kenen ajatuksia milloinkin ajattelee. Joselinan veli on kuollut salaperäisten konehyönteisten hyökkäyksessä, ja tytöt lähtevät yhdessä selvittämään totuutta hyönteisistä. Rohkeudessaan pysäyttävä utopia Maailmankodista, jossa ihmiset ovat yhdenvertaisia, luonto on elpymässä ja kapitalismi romutettu.

Sanni Ylimartimo: Pimeässä hohtavat tähdet (Karisto, 2022). 14-vuotiaan Miran elämän valopilkku on k-pop. Hän pakenee arkea nettiin musiikin ja ihanien ystävien pariin unohtaakseen kiusaajat, ylihuolehtivan äidin ja epätoivoisen etäihastuksen. Kun Miran suosikkiyhtye ERR0RC ilmoittaa saapuvansa Suomeen keikalle, Mira haluaa mukaan keinolla millä hyvänsä. Ensin on vain kerättävä lippurahat ja saatava äiti uskomaan, ettei keikalla ole mitään vaaroja. Mutta millaista on astua maailmaan ja kohdata netissä eletty elämä vihdoin todellisuudessa?

Sini Helminen: Sysi (Myllylahti, 2022). Lujaverinen-trilogian toinen osa. Halla ja Seela ovat taiteentutkimuksen opiskelijoiden pikkujouluissa, kun yksi juhlijoista löytyy kuolleena. Eivätkä oudot kuolemantapaukset jää siihen. Yksi manan majoille lähetetyistä ei jätä Seelaa ja Hallaa rauhaan, ja niinpä heidän on pakko alkaa selvittää, kuka opiskelijapiireissä liikkuva tappaja on. Halla ja Seela jatkavat yhä salaa suhdettaan, vaikka tietävät liikkuvansa vaarallisilla vesillä. Kalmanväki ei katso rajoja rikkovaa rakkautta hyvällä, eikä kiellettyjä tunteita ole helppo pitää kätkössä…

pastedGraphic_7.png pastedGraphic_8.pngpastedGraphic_9.png

Huhtikuussa ilmestyy kiehtovaa luettavaa. Katri Kauppinen: Laakson linnut, Aavan laulut (Otava, 2022). Kuinka kehrätä uusi laulu ja muuttaa ikiaikaista tarinaa? Muinaissuomalaiseen maailmaan sijoittuva lumoava romaani valinnoista ja kohtalosta. Aavan kylässä laulut ovat hajonneet ja kansa näkee nälkää. Laakson tuvissa eletään kylläisyydessä, jota sampo turvaa. Aavan päällikön poika Lemek lähtee uhkarohkealle matkalle pyytämään sammon voimia avuksi. Laaksossa Pihlaja saa linnuilta viestin uhkaavasta vaarasta. Pihlaja ja Lemek solmivat salaisen sopimuksen, joka muuttaa molempien elämän ja uhkaa ajaa Laakson ja Aavan kansat toisiaan vastaan…

Hanna van der Steen: Punapipoinen poika (Kvaliti, 2022). Säeromaani Punapipoinen poika kertoo 15-vuotiaasta tytöstä, Marlista, joka muuttaa kahden ulkomaan vuoden jälkeen takaisin Suomeen. Hän tuntee olonsa ulkopuoliseksi vanhoissa ympyröissä ja alkaa masentua. Onneksi hän törmää lähipuistossa salaperäiseen poikaan, Suideen, jonka kanssa keskustelu lievittää pahaa oloa. Mutta mikä pojan oma salaisuus on?

Anne Leinonen: Elokuussa minä kuolen (Haamu, 2022). Alma tietää olevansa kirottu. Rakas isoäiti on kuollut, ja Babalta perityt oudot helmet ennustavat Alman elinpäivien määrän. Mutta sitä ennen on kesä. On hyvästeltävä kaikki rakkaat. Niitä ei ole valtavasti. Kuoleman odotus keskeytyy, kun naapuriin muuttaa salaperäinen Mia. Hän vie Alman seikkailuille kotipihan perukoille Juurankojen maahan. Alma saa toisenkin ystävän, Kuuran. Pakon määräämä tuttavuus muuttuu kiinnostaviksi juuri, kun Alman pitäisi kuolla.

Kesäisiä uutuuksia

pastedGraphic_10.pngpastedGraphic_11.png

Toukokuussa ilmestyy kesäistä luettavaa. Ashley Elston: 10 totuutta ja yksi tehtävä (WSOY, 2022, suom. Inka Parpola). Olivia vetää mukaansa koko parhaiden ystäviensä verkoston, kun suorittamatta jäänyt liikkakurssi uhkaa hänen valmistumistaan. Kuumassa Louisianassa kaikki muut valmistautuvat juhlimaan vapauttaan samalla kun Olivia joutuu kohtaamaan ylihuolehtivien vanhempien rasittavuuden, ennakkoluulonsa ja yhden aika yllättävän ihanan pojan…

Katariina Romppainen: Sydämenmuotoinen kesä (Kvaliti, 2022). Lumi ostaa hetken mielijohteesta fiftarimekon vintage-kaupan karismaattiselta Eeriltä. Kun Lumi pukee kotona mekon ylleen, hänet valtaa pakonomainen tarve kirjoittaa vuoteen 1979 sijoittuvaa tarinaa. Outo yhtälö, sillä Lumi ei tiedä tuosta ajasta mitään. Lumi palauttaa mekon Eerille, mutta tämä haluaakin selvittää mysteerin yhdessä. Miksi mekko saa Lumin kirjoittamaan? Onko tarinan taustalla tositapahtuma?

← Takaisin
seuraa meitä