Ilmiöt
12.9.2023
|
Irina Juhola

Mistä löytää arvioita nuortenkirjoista?

lukeminen

Mistä löytää kritiikkiä lasten- ja nuortenkirjoista, kun ne jäävät mediassa niin paljon marginaaliin? Niistäkin kuitenkin kirjoitetaan kritiikkiä. Tähän juttuun on koottu tahoja, jotka julkaisevat kritiikkiä lasten- ja nuortenkirjoista – ja niitä kyllä riittää, kiitos blogien. 

 MEDIA 

Vaikka usein lasten- ja nuortenkirjallisuus ja niiden kritiikki lähes loistavat poissaolollaan mediassa, sitä löytyy – myös mediasta. Esimerkiksi Suomen kuvalehdestä löytää avainsanalla nuortenkirjallisuus muutamia nuortenkirja-arvioita. Ehkä niitä tulee joskus vielä lisääkin. 

Myös Kiiltomato-verkkolehdestä löytyy Lasten- ja nuortenkirjallisuus -kategoriasta muutamia lasten- ja nuortenkirja –arvioita, joita toivottavasti tulee myöhemmin lisää. 

Lastenkirjainstituutti julkaisee Onnimanni-lehteä, jonka Puntari-palstalta löytyy lasten- ja nuortenkirja-arvioita. 

Lisäksi muistakin medioista voi löytää satunnaisesti lasten- ja nuortenkirja –arvioita. Esimerkiksi Maaseudun tulevaisuus –lehden nettisivuilla on arvio Siri Kolun Iltasatuja maailmanpalosta –kirjasta. 

MUUT NETTISIVUT 

Kirjavinkit-sivuston Nuortenkirjat-osiosta löytyy nuorten- ja vähän myös lastenkirja-arviota. Valikoimaa voi myös rajata eri genreihin ja aiheisiin sekä nuorten aikuisten (YA) kirjoihin. 

Lasten- ja nuortenkirjallisuusjärjestö IBBY Finland julkaisee nettisivuillaan Arvostelut-osiossa lasten- ja nuortenkirja-arvioita. 

 BLOGIT 

Ylivoimaisesti eniten arvioita lasten- ja nuortenkirjoista löytyy blogeista. Osa bloggaa sekä lasten- että nuortenkirjoista, jotkut taas ovat erikoistuneet jompaan kumpaan. Joidenkin blogien sisällöistä vain osa on lasten- tai nuortenkirjoja.  

Blogit.fi-sivulta, Suomen blogilistasta, löytyy vaikka millä mitalla arvioita nuortenkirjoista, kun hakee. Aiheeseen liittyviä blogipostauksia riittää usealle sivulle. 

Kirjakko ruispellossa -blogista löytyy Nuortenkirjat-osio, jossa on pitkä lista linkkejä blogissa julkaistuihin nuortenkirja-arvioihin. 

KisuMisuXdd on kahden nuoren kirjablogi. Blogi keskittyy nuorten fantasiaan, mutta muutakin sieltä voi löytää. 

Kirjapöllön huhuiluja -blogi keskittyy enimmäkseen nuorten-, YA- ja new adult –kirjoihin. Niitä on monipuolisesti monista genreistä. Mukaan mahtuu myös muun muassa aikuisemmille suunnattua scifiä ja välillä lastenkirjoja. 

Lukujonossa-nettisivuilla on Kaunokirjallisuus-valikon takana Nuortenkirjat-osio. Arvioita löytyy monien vuosienkin takaa sivutolkulla. 

Siniset helmet -blogia pitää kirjastonhoitaja, kirjailija ja kirjavinkkari Sini Helminen. Blogi painottuu lasten-, nuorten- ja nuorten aikuisten (YA) kirjallisuuteen. 

Jossain blogeissa osa arvosteluja lasten- ja nuortenkirjoista. Esimerkkinä Iltaluvut. 

 LUKUFIILIS 

Myös Lukufiilis julkaisee arvioita nuortenkirjoista, sekä myös muista kirjoista, jotka voisivat kiinnostaa nuoria. 

Myös sinä voit kirjoittaa Lukufiilikseen arvion jostakin kirjasta. Lisäohjeita löydät täältä. 

← Takaisin
seuraa meitä