Ilmiöt
9.10.2019
|
Oona Sillanpää

Mitä opin: kritiikkiä pitää osata ottaa vastaan – tietokirjavierailulla Jukka Laajarinne

Kuva: Tommi Anttonen, Atena.

 

 

Jukka Laajarinne vieraili Puistolan kirjastossa osana lasten ja nuorten TIETOKIRJA.FI-päivää. Hän kertoi ja otti vastaan kysymyksiä mm. kirjoistaan ja urastaan kirjailijana. Aiheet painottuivat vahvasti nuorten- ja lastenkirjoihin, vaikka Laajarinne on kirjoittanut aikuisillekin teoksia. 

 

Tietokirjan kirjoittaminen ei ole aina helppoa, mutta se on mahdollista kaikille. Kirjailija Jukka Laajarinne jakoi meille muutaman vinkin kirjoittamiseen. Pitää osata ottaa kritiikkiä vastaan. Se on tärkeä taito, joka on monille ehkä epämiellyttävin kohta kirjoittamisessa, mutta se kehittää myös parhaiten. Harjoitus tekee mestarin, joten kannattaa kirjoittaa paljon, pitkiä ja lyhyitä tekstejä, haastaa itseään ja olla sinnikäs. Myös lukeminen on aina avuksi. Se kehittää kirjoittamistasi huomattavasti. Viimeisin, muttei vähäisin vinkki: tee mielenkiintoisesta, jopa uudesta aiheesta juttuja.

 

Laajarinne avasi meille sitä, miten ei saa luovuttaa kirjoittamisen suhteen, jos tulee vastoinkäymisiä. Hän kertoi, että ensimmäiset tekstit, joita hän tarjosi kustantajalle, tyrmättiin täysin. Yhä teksteistä ja kirjoista tulee kritiikkiä, eikä vieläkään jokainen teksti mene läpi. Mies kuitenkin rohkaisi, että jos tekee ahkerasti töitä, ei ole mikään mahdottomuus julkaista kirjaa, jos sellaisesta haaveilee.

 

”Ideoita tulee, kun katselee avoimin silmin, tutkii kiinnostuneena ympäristöään ja antaa inspiraation tulla.” – Jukka Laajarinne

 

Kirjailija on itse saanut inspiraatiota lastenkirjoihin esim. tyttäreltään tämän ollessa vielä vauva. “En ota häntä suoraan tarinaan mukaan. Tyttäreni oli hyvä esimerkki siitä, mitä kaikkea pienet lapset keksivät. Tarinoihin saattoi päättyä esimerkiksi joitain hänen tekemiään kommelluksia.”

 

Laajarinne antoi yleisölle alusta asti merkittävän roolin ja antoi nuorimpienkin ideoida. Hän sai tehdyksi rungon uudelle lasten tarinalle yhdessä yleisön kanssa, jotta voisimme hahmottaa paremmin, mitä kaikkea pitää ottaa huomioon, kun kirjoittaa lastenkirjoja.

 

Tilaisuus oli mukava ja omalla tavallaan rento. Vieraat vaikuttivat pitävän siellä olosta, vaikka olivatkin nuoria. Sain ainakin itse monia hyviä vinkkejä kirjoittamiseen, mistä olen kiitollinen.

 

Jukka Laajarinne on kirjoittanut nuoresta lähtien, ja häneltä on julkaistu muutamia kymmeniä kirjoja, joiden genret vaihtelevat. Hän kirjoittaa mm. tietokirjoja, novelleja, lastenkirjoja ja romaaneita. Lisäksi hänen novellejaan ilmestyy suomalaisissa tiedelehdissä.

 

← Takaisin
seuraa meitä