Ilmiöt
22.9.2021
|
Sofia Blomberg

Miten kotimainen kirjallisuussisältö näkyy eri alustoilla?

Kirjallisuus on levinnyt nopeasti sosiaalisen median aikakautena eri alustoille. Kotimaista kirjallisuussisältöä on vielä joillakin alustoilla suhteellisen vähän, kuten TikTokissa. Sitä kuitenkin löytyy kaikkialta, joten on hyvä muistuttaa kaikkia siitä, että meillä on olemassa arvokasta sisältöä. Monien käyttäjien tavoitteena onkin alustallaan innostaa ihmisiä lukemaan. Omaa sisältöä on myös helppo lähteä toteuttamaan, joten pidä mieli avoimena. Kirjallisuudesta ei voi puhua liikaa, joten kaikki mahtuvat mukaan toteuttamaan juuri omanlaistaan sisältöä! Tässä on Lukufiiliksen vinkkejä kotimaisista kirjallisuuskäyttäjistä eri alustoilla.

 

Millaista kotimaista kirjallisuussisältöä voi kuunnella?

Suomalaisia kirjapodcasteja löytyy mukavasti. Kirjapinon takaa –podcastin takaa löytyy kaksi kirjojen ystävää, Sonja ja Lilli. Podcastissa he jakavat lukuvinkkejä.

Kirja vs. Leffa –podcast kertoo nimensä mukaisesti siitä, monestako hienosta kirjasta on onnistuttu tekemään hyvä elokuva. Podcastissa käydään läpi menestyskirjoja ja niistä tehtyjä menestyselokuvia. Podcastin toimittajana toimii Jarmo Laitaneva.

Kirsin Book Club –podcastissa keskustellaan kirjoista ja elämästä. Podcastissa on äänessä myös vierailijoita, kuten kirjailijoita. Podcast käsittelee kattavasti myös erilaisia kirjallisuuden ilmiöitä.

Sivumennen –podcast on Jonna Tapanaisen ja Johanna Laitisen sarja siitä, mistä ei ole puutetta – hyvistä kirjoista. Sivumennen käsittelee ajankohtaisia aiheita, teemoja, henkilöitä, trendejä ja teoksia kirjallisuuden ympäriltä.

Takakansi –podcast käsittelee lukemisen nautintoa ja vaarallisuutta. Podcastin tavoitteena on tuoda monipuolisia näkökulmia lukemiseen ja jakaa erilaisia keinoja avartaa omaa lukemista. Tuottajana toimii Marko Suomi.

Kirjakomero -podcast on Lukufiiliksen nuorten, Sofia Blombergin ja Venla Lepänahon podcast. Podcastissa keskustellaan rennosti kirjallisuudesta ja kaikkeen siihen liittyvästä.

Takakansi –podcast on myös listannut kaikki kotimaiset kirjallisuuspodcastit yhdeksi listaksi. Lista on tehty 23.6.2020, joten tähän on varmasti tullut muutoksia.

 

Kotimainen kirjagram

Kirjagramissa kirjasisältö painottuu visuaalisiin kirjasisältöihin. Käyttäjät postaavat instagram-tileilleen kuvia esimerkiksi kirjoista, ja avaavat kuvauksessa lukukokemustaan. Kirjagramsuomi -käyttäjä kokoaa tilille kaikki ajankohtaiset lukuhaasteet, lukumaratonit, kirjallisuustapahtumat ja kaikki muut tärkeimmät jutut. Kirjagramissa voit etsiä myös haluamaasi sisältöä hashtageilla. Esimerkiksi jos haluat etsiä tietystä teoksesta arvosteluja, voit etsiä sitä syöttämällä hashtagin teoksen nimestä. Kirjagramissa on myös useita yhteisöjä, joten valinnanvaraa löytyy. Näitäkin voi etsiä hashtageilla. Useat kirjailijat ja kustantamot ovat myös kirjagramissa jakamassa ajankohtaista tietoa kirjallisuudesta.

 

Millaisia kotimaisia kirjallisuusblogeja löytyy?

Kotimaisia kirjallisuusblogeja löytyy runsaasti, mutta tässä on muutama sivusto, jotka kannattaa ehdottomasti lukaista läpi. Jos vaikka lukisi… on intohimoisen lukijan, Anun kirjablogi. Hän lukee kirjoja laidasta laitaan. Anu arvostelee blogissa lukemansa kirjat, myös äänikirjat.

Kirjahullun päiväkirja on päiväkirjamainen blogi. Ruusa kirjoittaa muistiin ajatuksiaan lukemistaan kirjoista.

Kirsin Kirjanurkka on hysteerisen lukijan blogi, joka on hyvin aktiivinen. Blogiin tulee muutama kirja-arvio viikossa.

Iltaluvut on blogi, joka painottuu dekkareihin, mutta muistakin genreistä kirja-arvosteluja löytyy.

Keltainen kirjasto –kirjablogi on blogi, jossa luetaan Tammen Keltaista kirjastoa eli maailmankirjallisuuden klassikoita.

Kirjasampo on listannut yhdelle alustalle kaikki kotimaiset kirjablogit, jotka voit käydä läpi.

 

Millaisia kotimaisia kirjavideoita löytyy YouTubesta?

Kotimaista kirjallisuussisältöä YouTubessa tekevät esimerkiksi Lukuhirmu Hertta. Hertta jakaa kanavallaan lukuvinkkejä, etenkin nuorille. Videot kestävät vain muutaman minuutin, joten ne ovat nopeasti katseltavissa. Hertta tekee videoita lasten- ja nuortenkirjoista.

Lisäksi Marttendaali reads tekee kotimaista sisältöä YouTubessa. Martan videot ovat pidempiä, ja ne kestävät noin 10–40 minuuttia. Martta tekee kanavallaan lukuhaasteita, kuten lukumaratoneja. Martan kanavalta löytyy myös paljon kirjavinkkejä. Martta lukee pääsääntöisesti ya-kirjallisuutta.

Kirjastokaista tekee kirjastoaiheisia videoita, mutta myös muita kirjallisuuteen liittyviä videoita. Kirjastokaistan kanavalla on Sivupiirin kirjavinkkejä, jotka keskittyvät lasten- ja nuortenkirjallisuuteen. Lisäksi kirjastokoira Sylvi seikkailee Kirjastokaistan kanavalla näyttämässä hyviä lukupaikkoja. Sylvi myös vetää kirjajumppaa, ja tutustuu kirjoihin.

Bibbidi Bobbidi Book on kahden toimittajan, Lauran ja Minnan, kirjallisuusmedia. He jakavat YouTubessa kirjavinkkejä, mutta tekevät myös kirjallisuuden ilmiöiden ympäriltä videoita.

Elina Pitkäkangas ja Sini Helminen tekevät kirjavideoita Youtubeen. For YA -kanava keskittyy lasten- ja nuortenkirjallisuuteen.

Sosiaalinen yhteisö tarinoiden ympärille

Wattpad on sovellus kirjoittajille, jotka voivat luoda uusia tarinoita.  Sovelluksen tavoitteena on luoda sosiaalisia yhteisöjä tarinoiden ympärille sekä sekä amatööri- että vakiintuneille kirjailijoille. Esimerkiksi Estelle Maskame oli 13-vuotias, kun hän kirjoitti Wattpad-alustalle ensimmäiset luvut Dimily-trilogiastaan. Wattpadissa on myös kotimaista sisältöä, mutta se on erityisen suosittu englanninkielisten nuorten keskuudessa.

 

Uusi ilmiö – Kirjatok

TikTok –sovellus on paikka, jossa etenkin nuoret viettävät paljon aikaa. TikTokissa kommunikoidaan videoilla, joita voi halutessaan jakaa ja kommentoida. TikTokissa on erilaisia yhteisöjä, kuten KirjaTok. Yhteisö käyttää hashtagia KirjaTok, jotta kirja-aiheisia videoita on helppo etsiä ja löytää.

KirjaTokissa suosittuja käyttäjiä ovat esimerkiksi Tarinannuppuja. Hän tekee videoita, joissa jakaa kirjavinkkejä, etenkin nuorille. Lisäksi häneltä tulee paljon kirjallisuuteen liittyviä videoita, kuten juttuja henkilöhahmoista, elokuvista ja sarjoista.

Lukemo on myös KirjaTokissa. Heiltä tulee joka viikko video “kirjamysteeri”. Videossa annetaan vihjeitä jostakin kirjasta, joka tulee arvata. Lukemon kirjavinkit ja kirjamysteerit keskittyvät lasten- ja nuortenkirjoihin.

Tietenkin kirjavinkkejä on myös jakamassa Lukufiilis. Johanna Valjakka ja Sofia Blomberg julkaisevat kaksi kertaa kuukaudessa kirja-aiheisia videoita. Johanna ja Sofia myös tekevät ajankohtaisista trendeistä kirjallisuusaiheisia. Lukufiilis nostaa etenkin nuortenkirjallisuutta esille.

kirja

← Takaisin
seuraa meitä