Ilmiöt
16.12.2019
|
Otto Rantanen

Miten syntyi Pyry Vaismaan Pikku-Finlandian voittanut essee?

 

” Vaikka voitosta on jo vähän aikaa, kyllä se edelleen tuntuu hyvältä ja siitä kuulee edelleen. Tosi otettu fiilis, vaikka suurimmat tunteet ovat tasaantuneet. Eihän voitto lopulta mikään elämää suurempi asia ollutkaan, mutta hymyissä suin on saanut kulkea”, vastaa syksyllä Pikku-Finlandia-kirjoituskilpailun voittanut abiturientti Pyry Vaismaa klassiseen urheilukysymykseen “Miltä nyt tuntuu?”.

Vaismaa oli kuullut toisen asteen opiskelijoille järjestettävästä kirjallisuusesseekilpailusta jo joitakin vuosia aikaisemmin. Tämän vuoden kilpailuun hän ymmärsi osallistua vasta kun osallistumisaika oli jo melkein ummessa. Voittoesseessä käsitelty romaani – Albert Camus’n Sivullinen (1942) – oli Vaismaalle ilmiselvä valinta.

”Olin lukenut sen ensimmäisen kerran jo vuosi sitten, jolloin se oli minulle todella kova juttu, ja olin sivunnut sitä aiemmissa teksteissäni. Koska olin lukenut sen toiseenkin otteeseen ja tarina oli kirkkaana mielessäni, ei tarvinnut enää uudelleen istahtaa alas ja lukea sitä ajatuksella. Kyllä tietysti lueskelin sitä sieltä täältä.”

Voittoessee Mieletön pudotus on luettavissa ilmaiseksi netissä. Sen kirjoittaminen vei Vaismaalta yhden illan, minkä jälkeen hän korjaili tekstiä muutaman kerran ennen lähettämistä.

 

Lukeminen on osa kirjoittamista

Harjoitus tekee mestarin. Vaismaa kertoo kirjoittavansa enemmän tai vähemmän aktiivisesti, mutta koko ajan jotain. Enimmäkseen hän kirjoittaa esseitä, joko tilauksesta tai omaksi ilokseen. Toisinaan meneillään on hänen mukaansa joitakin omia pitkäjänteisempiä ja laajoja kirjallisia projekteja. Ne etenevät hitaammin.

Erääksi lempikirjailijoistaan Vaismaa mainitsee esseessäänkin käsittelemänsä Camus’n. Suomalaisista nykykirjailijoista hänen yöpöydältään löytyy Petri Tammista.

– Lukijana yritän kahlata klassikoita läpi mahdollisimman laajasti. En ole kirjakaupassa uutuuksia kyttäävää tyyppiä, vaan mieluisat kirjat löytyvät usein vanhempien mestareiden osastolta. Aleksis Kivi ja William Shakespere ovat monille nuorille mandaattiensa vankeja. Sellaisiin ikonisiiin kirjailijoihin kannattaa siis perehtyä muutenkin kuin Wikipedia-sivua lukemalla. Heidän kirjoituksensa ovat ajattomia.

 

Uusimmista Finlandia-ehdokkaista Vaismaa sanoo löytyvän monenlaisille lukijatyypeille mieluisaa ajanvietettä. Hänen henkilökohtainen suosikkinsa on Monika Fagerholmin Kuka tappoi bambin? 

”Siitä löysin eniten itselleni läheisiä teemoja.”

 

Nuorelle lukijakunnalle hän suosittelee hetken pohdinnan jälkeen Hanna-Riikka Kuisman Kerrostaloa ja tietenkin voittajateosta, Pajtim Statovcin Bollaa.

← Takaisin
seuraa meitä