Ilmiöt
20.4.2023
|
Hanna Koskinen

Monilla aisteilla lukemista

kuulokkeet, tyttö

Oletko koskaan lukenut kirjaa ja huomannut monta riviä, jopa monta sivua myöhemmin, ettet muista yhtään, mitä juuri luit? Harhailevatko ajatuksesi? Huomaatko keskittyväsi enemmän vain ympäristön hälyyn? Varmasti monet tietävät tunteen, kun keskittymistä lukemiseen ei vain millään löydy, varsinkin kun luettavana ei ole itse valittu tai erityisen kiinnostavalta vaikuttava kirja. Lukivaikeuksista kärsii jopa yli kymmenen prosenttia suomalaisista, samoin kuin keskittymisvaikeuksista. Ilman näitä haasteitakin välillä voi vain olla vaikeaa syventyä kirjaan. 

Monille koulu- ja lukioikäisille saattaa olla tuttu tilanne, kun jotain kurssia varten pitää lukea kirja. Kiinnostusta ei oikein löydy ja kirjaa tuntuu olevan mahdotonta kahlata eteenpäin. Tähän tilanteeseen äänikirjat ovat tosi hyviä, kun niitä kuunnellessa voi tehdä muutakin. Joskus muun tekeminen saattaa kuitenkin viedä huomion enemmän kuin kirjaan keskittyminen. Lukion ensimmäisenä vuonna äidinkielen kurssilla kaikilla oli tehtävänä lukea sama romaani. Osa kuunteli ja osa luki. Erityisesti kuuntelijoilta kysyessä aika paljon kirjasta oli mennyt heiltä ohi. Lukiessa ongelmana vaikuttaisi siis olevan, että on vaikeaa keskittyä vain lukemiseen. Kuunnellessa taas menee toisesta korvasta sisään, ja toisesta ulos. Entä jos ratkaisu löytyisi näiden kahden välimaastosta?

Itse olen kuluneen vuoden aikana alkanut kuuntelemaan ja lukemaan kirjoja samanaikaisesti. Olen huomannut sen helpottavan, koska tämä kohdistaa kirjan molempiin kuulo- ja näköaistiin. Erityisesti ympäristön häly on lukemisen yksi häiriötekijöistä, ja kuunteleminen tepsii siihen hyvin. Äänikirjojen nopeutta voi virittää omaan lukunopeuteen, ja tekstiin voi myös eläytyä enemmän, kun joku lukee sen tunteella. Samaan aikaan lukeminen ja kuunteleminen saattaa tuntua hassulta, mutta kannattaa kokeilla itse, sopiiko tekniikka juuri sinulle!

Lähes neljännes väestöstä, yli miljoona suomalaista, kuuntelevat äänikirjoja jo nyt. Jos äänikirjapalveluun on mahdollisuus päästä käsiksi, kannattaa samalla lukemista ja kuuntelemista ehdottomasti kokeilla. Äänikirjoissa on usein lähes sama sisältö kuin kirjoitetussakin kirjassa. Äänikirjapalvelut ovat myös vahvistaneet yhteistyötään koulutuslaitosten kanssa, joten kannattaa tarkistaa, tarjoaako koulusi alennusta tai ilmaisen jäsenyyden johonkin äänikirjapalveluun.

Sama vinkki toimii myös oppikirjoihin. Ennen koetta olisi hyvä idea muistutella kappaleita mieleen, ja jos vain on aikaa, kannattaa se tehdä. Monesta oppikirjasta löytyy netistä äänitiedostot, etenkin digitaalisista oppikirjoista.

Omavalintaiseen kiinnostavaan kirjaan on ehdottomasti helpompi syventyä kuin johonkin, joka ei kiinnosta. Silti myös oppikirjoja ja pakollisia luettavia kannattaa lähestyä avoimella mielellä, koska lukukokemus on huomattavasti miellyttävämpi positiivisella asenteella.

← Takaisin
seuraa meitä