Ilmiöt
5.4.2016
|
Anri Väre

Monta tietä tarinaan

Maaliskuussa aloitettu matkustusteema jatkuu osin edelleen, sillä matka vaan jatkuu! Tällä kertaa määränpäähän on kuitenkin monta tietä mistä valita, vaikka määränpää on jo selvä: tarina.

Huhtikuu on Lukufiilikselle ja Lukukeskukselle tärkeä kuukausi, sillä silloin vietetään koko Suomen kattavaa Lukuviikkoa. Lukuviikko 2016 kokoaa yhteen lukemisen monet muodot. Pelit, elokuvat, sarjakuvat, harrastukset ja sosiaalinen media toimivat porttina lukemiseen ja omien suosikkikirjojen löytämiseen. Lukuviikon keskiössä on kuitenkin aina kirja ja tavoitteena on kannustaa nuoria lukemaan.

Lukuviikkoa vietetään 18.-24.4. ja mukaan voivat osallistua ihan kaikki! Osallistua voi monella tapaa: Lukukeskus tarjoaa muun muassa lukuhaasteita, kilpailuja ja tietoja lukemisesta! Voit vaikka osallistua luokkasi kanssa järjestämällä yhteisen lukuhaasteen, tekemällä oman kirjavideon tai kirjoittamalla Suomen pisimmän jatkokertomuksen! Myös kirjastoissa on Lukuviikon ajan erikoisohjelmaa, kuten kirjailijavierailuja ja teemapäiviä! Kerro Lukuviikon vietostasi sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #lukuviikko!

Reittejä tarinaan on siis monia, kuten esimerkiksi elokuvat, musiikki ja sosiaalinen media. Minä itse löysin muutama vuosi sitten lisäpotkua lukemiseeni elokuvien kautta. Rakastuin silloin elokuviin ja usein hyvän elokuvan katsottuani sain selville, että siitä on myös kirja. Ja voi miten ihana tunne se olikaan kun hyvä elokuva osoittautui lumoavaksi kirjaksi, joka kertoi ja kosketti niin paljon enemmän kuin itse elokuva.

Muita hyviä esimerkkejä reiteistä ovat esimerkiksi vloggaaja Zoe Sugg, joka on nyt julkaissut jo kaksi kirjaa, Girl Online ja Girl Online On Tour. Samoin Estelle Maskamen DIMILY -trilogia oli aluksi nettiin julkaistu jatkotarina, joka huikean suosion saavutettuaan pääsi kansien väliin. Musiikin inspiroimia tarinoita ovat esimerkiksi Juha Itkosen Anna minun rakastaa enemmän sekä lukuisat muusikoiden elämänkerrat.

Harrastukset innostavat lukemaan aiheesta enemmän. Merja Jalon heppakirjat ovat hurmanneet heppatyttöjä usean sukupolven verran ja viime vuonna julkaistu Ronja Salmen Ystäväni hevonen on oivallinen esimerkki kuinka useampi reitti voi kuljettaa tarinaan. Jääkiekkofanit taas hullaantuivat jääkiekkolegenda Teemu Selänteen elämänkerrasta ja Mika Keräsen Maaliviivalla puhuttelee intensiivisyydellään jalkapallon harrastajia.

Tulevana kuukautena tulemme kuulemaan lisää näistä reiteistä (harrastukset, elokuvat, tv-sarjat, musiikki, pelit ja sosiaalinen media) ja löytämään uusia suosikkikirjoja eri pysäkkien kautta.

Tarinaan on monta tietä. Minkä reitin sinä valitset?

Hyvää matkaa! Trevlig resa!

Anri

www.lukuviikko.fi #lukuviikko

lukuviikko-2016_A2-juliste-JPG-002-731x1024

← Takaisin
seuraa meitä