Ilmiöt
10.12.2020
|
Sofia Blomberg

Näillä jouluaiheisilla kirjoilla pääset joulufiilikseen!

 

 

joulukuusi, kirja

 

1. Ashley Elston: 10 x sokkotreffit

 

Sokkotreffit on jouluinen romanttinen komedia. Se on kuin Let it snow ja Love, Actually yhdessä paketissa. Sophien poikaystävä jättää hänet juuri ennen joulua. Sydän murskana Sophie lähtee joulunviettoon ja joutuu kohtaamaan koko amerikkalaissisilialaisen sukunsa. Tyttöä lohduttaakseen isoäiti keksii ”kivan idean”: kymmenen sukulaista saa järjestää Sophielle sokkotreffit eri illoille.

 

2. Charles Dickens: Saiturin joulu

 

Charles Dickensin rakastettu klassikkotarina palauttaa mieliin joulun todellisen sanoman. Kertomuksessa katkeroitunut vanha kitupiikki Ebenezer Scrooge kohtaa menneisyytensä haamut. Matkattuaan halki menneiden ja tulevien joulujen ylimielinen Scrooge oppii, mikä elämässä on oikeasti tärkeää. Hän oppii, että välittäminen, jakaminen ja toisten kunnioittaminen on tärkeintä.

 

3. Jostein Gaarder: Enkelimysteerio

 

Eräänä yönä Cecilien ikkunalaudalle ilmestyy hahmo, jolla on valkea kaapu ja paljaat varpaat. Hahmo osoittautuu enkeliksi nimeltä Ariel. Enkeli alkaa vierailla tytön luona harva se yö, ja he käyvät keskusteluja ihan kaikesta maan ja taivaan välillä. Cecilie yrittää saada enkelin paljastamaan taivaallisia salaisuuksia, mutta Ariel onkin kiinnostuneempi siitä, miltä tuntuu olla ihminen.

 

4. John Grishman: Joulua pakoon

 

Miltä tuntuisi joulunalus ilman joulukiireitä? Luther ja Nora päättävät lähteä jouluna Karibian risteilylle. Mutta vain tämän kerran! He lähtevät risteilylle, sillä heidän aikuinen tyttärensä on Perussa ja on ensimmäisen kerran joulun pois kotoaan. Tänä jouluna Frankien talo olisi kadun ainoa talo, jonka katolta puuttuisi älyttömästi hymyilevä lumiukko.

 

5. E. T. A Hoffman: Pähkinänsärkijä ja hiirikuningas

 

Hoffmanin klassinen tarina Pähkinänsärkijä luo monelle juuri sen oikean ja taianomaisen joulutunnelman. Viehättävän Klaara-tytön seurassa lukija pääsee matkalle unen ja mielikuvituksen maailmaan; tapaa lelusotilaita, keijukaisia ja Hiirikuninkaan, vierailee Makeisvaltakunnassa, ja kokee jouluyön salaperäisen tunnelman.

 

6. John Green, Maureen Johnson, Lauren Myracle: Let it snow

 

Koe joulun taikaa kolmessa toisiinsa lomittuvassa riemukkaassa ja romanttisessa tarinassa täynnä lunta ja unohtumattomia suudelmia. Valtava lumimyräkkä toimii Amorina kolmelle epätodennäköiselle parille Gracetownin pikkukaupungissa. Kinoksiin juuttuneesta junasta lähtee sisukas tyttö etsimään kahvilaa ja päätyy riskialttiille oikopolulle suloisen tuntemattoman kanssa. Kolme kaverusta yrittää voittaa kilpajuoksun samaan kahvilaan eikä heitä pysäytä auton päätyminen lumipenkkaan. Rakkaudenkipeä barista pelkää menettäneensä sielunkumppaninsa.

 

7. Alex Haridi, Cecilia Davidsson: Joulu saapuu Muumilaaksoon

 

Tove Janssonin klassikkotarinaan perustuvassa kuvakirjassa talvi yllättää muumit ja tuo mukanaan jännittävän uuden vieraan. Muumiperheellä on tapana nukkua sikeää talviunta syksystä kevääseen. Tällä kertaa perhe kuitenkin herätetään kesken unien ihmettelemään vieraaksi muuttunutta, lumen peittämää kotilaaksoaan.

 

8. Matt Haig: Poika nimeltä joulu

 

Poika nimeltä Joulu on seikkailu, joka kaikesta huolimatta ei jätä ketään kylmäksi. Se on kertomus isästä ja pojasta, lumesta, sieppauksesta, tontuista, hullusta porosta ja pojasta nimeltä Nikolas. Kirjan tapahtumat sijoittuvat kaukaisen Suomen synkkään ja lumenpeittämään korpeen, jossa erikoiset hahmot ja persoonat elävät erikoista elämäänsä.

 

9. Ingmar Bergman: Fanny ja Alexander

 

Fanny ja Alexander tunnetaan kirjana ja elokuvana. Vanhanajan tapoja ja perhekuvioita osin pirullisestikin esittelevä teos on koukuttavaa lukemista. Romaanin viehätys on siinä, että monet elokuvan yksityiskohdat ovat nyt tekstissä ja mahdollisuus pohtia kaikessa rauhassa Bergmanin syvimpiä tarkoituksia.

 

10. Miina Supinen: Mantelimaa

 

Hauskan ja tarkkanäköisen Mantelimaa-romaanin päähenkilö vihaa joulua, mutta joutuu töihin jouluteemaiseen elämysmaahan. Tonttukulissit horjuvat, kun joulumaasta löytyy ruumis. Supinen on itse sanonut kirjaansa ”joulunvastaiseksi trilleriksi”, joten kirja sopii mainiosti jouluangstin purkuun, mikäli sellaista tarvitsee.

← Takaisin
seuraa meitä