Nea Lähdekorpi ja Ulla Lehtinen aloittivat Otavan kanssa yhteistyönä TikTok-lukupiirin. Ketkä ovat lukupiirin takana ja miten lukupiiri toimii? Lukufiiliksen haastattelussa Nea ja Ulla avaavat lukupiirin toimintaa ja omia lukutottumuksiaan.
“Sain viime syksynä Otavalta upean tarjouksen lähteä mukaan vetämään lukupiiriä TikTokissa! Heiltä tuli siis valmis idea, mutta Ulla oli ollut tekemässä samaa konseptia jo ennen tätä yhteistä lukupiiriä. Lukupiiri toimii siten, että joka kuun alussa sekä minä että Ulla postataan omille tileille julkistus kuukauden lukupiirikirjasta, ja TikTok-liven päivämäärästä. Kuka tahansa, joka innostuu kirjasta, voi lukea kirjan kuukauden aikana ja saapua sitten liveen keskustelemaan kirjasta lukupiirin hengessä. Kuka tahansa kiinnostunut voi siis osallistua!” Nea avaa lukupiirin syntyä ja ideaa.
“Olen Nea Lähdekorpi, mutta Instagramissa ja TikTokissa tunnetaan parhaiten @herttuattarina -nimimerkistä. Opiskelen tällä hetkellä valtiotieteitä Helsingin yliopistossa ja vastikään aloitin sivuainekokonaisuutena myös kotimaisen kirjallisuuden opinnot. 21-vuotiaana samaistun puheisiin siitä, että kaksikymppisyys on hämmentävää aikaa ja harhaan astumisia. Kirjallisuus onkin minulle tapa jäsentää maailmaa, saada vertaistukea, oivaltaa toisten oivalluksista ja löytää hengähdystaukoja tästä maailmasta. Olen saanut lukuharrastuksesta samanlaista turvaa lapsesta saakka ja veikkaan, etteivät nämä hapuilut ja helpotukset ole ominaisia vain tälle elämänvaiheelle vaan kulkevat mukana läpi elämän. Kaiken keskellä kirjallisuus on jotain vakaata ja pysyvää, johon nojata ja juuri se siinä viehättää.
TikTokiin olen muodostanut viha-rakkaussuhteen, joka useammin onneksi keikkuu positiivisen puolella. Toisinaan ärsyttää oma ruutuaika ja ikävät kommentit, mutta kirjaihmiset ovat lämmin kohdeyleisö, jonka kanssa on ihanaa intoilla yhdessä!”
“Olen Ulla Lehtinen, 29 vuotta. Olen töissä Kotiliedessä vastaavana verkkotuottajana ja vapaa-ajalla luen kirjoja ja juttelen niistä somessa. Kirjoitan myös romanttista esikoisromaaniani, joka julkaistaan keväällä 2025!
Kirjat ovat jo vuosia olleet tosi iso osa elämääni. Olen opiskellut kirjallisuutta ja kirjoittamista Jyväskylän yliopistossa, ja jo opintojen ohessa perustin @tarinannuppuja-kirjatilit Instagramiin ja TikTokiin. Tykkään TikTokista kanavana, koska siellä kirjajuttuihin voi törmätä sellainenkin tyyppi, joka ei ennestään vielä hirveästi lue kirjoja. On ollut ihana lukea esimerkiksi Ylen kirjoittamia uutisia nuorista, jotka ovat alkaneet lukea kirjoja BookTokin innoittamana!
Samalla minua vähän ahdistaa somen nopearytmisyys ja se, mitä se tekee keskittymiskyvylle. Onneksi lukeminen on parasta lääkettä hektisyydelle. Lukiessa yritän aina muistaa laittaa puhelimen jonnekin kauemmas, ettei somen selailu vie aikaa lukemiselta!”
“Huomaan pitäväni yleensä eniten feministisestä kirjallisuudesta, naisten välisistä rakkaustarinoista, tyttöyttä/naiseutta käsittelevistä teoksista ja mutkikkaiden ihmissuhteiden kuvauksista. Yleensä se, mikä on omassa elämässä ajankohtaista, puhuttelee eniten tai toisaalta aivan päinvastaisesti kaipaa eskapismia, joka on mahdollisimman kaukana omista ongelmista.” vastaa Nea.
“Minulla on melko laaja kirjamaku, mutta sellainen isompi teema, joka kiinnostaa, on naisten tarinat. Tykkään kauniista kielestä, romantiikasta, kevyestä fantasiasta, lasten ja nuorten seikkailuromaaneista ja naiskirjailijoiden klassikoista. Rakastan myös hyvin kirjoitettuja esseitä, mutta viime aikoina en ole hirveästi ehtinyt lukea niitä. Minua kiinnostaa myös runouden yhdistäminen muihin kirjallisuuden lajeihin ja säemuotoinen kerronta. Esimerkiksi Heli Laaksosen säetietokirja Luonnos, Maggie Nelsonin runomuotoinen elämäkerrallinen teos Jane ja Kirsti Kurosen säeromaani Paha puuska on hurjan kiehtovia!” Ulla toteaa.
“TikTok-lukupiirissä luetaan monipuolisesti erilaisia kirjoja, jotka ovat monesti jo englanninkielisen BookTokin puolella suosittuja. Tämä kevät on ollut aika fantasiavetoinen, kun luimme Julman prinssin, uusimman Percy Jacksonin ja Legendoja ja latteja, Kiltti tyttö, kohta kuollut toi toukokuussa mukaan murhamysteerit, ja kesäkuussa on luvassa ihana kesäromanssi! Kirjat valikoituvat usein siten, että Otava tekee omat ehdotuksensa ja keskustelemme niistä. Lisäksi saamme Ullan kanssa tehdä omia ehdotuksia, joita on tähän mennessä kuultu ja otettu mukaan.” Nea kertoo.
“Lukupiirin vetäminen on ollut tosi hieno kokemus ja Ulla on maailman paras kanssavetäjä! Välillä on jännittävää olla netissä niin suuren yleisön nähtävillä ja siitä voi tulla aika itsetietoinenkin olo, mutta liveissä Ullan kanssa tekeminen on ihana turva, joka rauhoittaa. Muiden lukijoiden kanssa intoilu liveissä on ollut niin innostavaa!” Nea vastaa.
“TikTok-lukupiirin vetäminen yhdessä Nean kanssa on ollut yksi tämän vuoden kivoimmista jutuista! Alussa mietimme, pitäisikö meidän molempien järkätä omat TikTok-livet ja jutella lukupiirikirjoista enemmän monologimaisesti. Olen tosi tyytyväinen, että päädyttiin tähän vaihtoehtoon, että jutellaan aina lukupiirikirjasta yhdessä samassa livessä!
Testailin Otavan kanssa lukupiirin vetämistä TikTokissa jo viime vuonna. Silloin minulla ei ollut ketään paria vetämässä lukupiiriä, vaan höpöttelin livessä yksin. Silloinkin seuraajat olivat ihanan aktiivisia kertomaan lukukokemuksistaan liven chatissa, mutta keskusteluun tulee ihan erilainen taso, kun voi jutella videoyhteydellä toisen henkilön kanssa. Nealla on vielä niin mahtava tyyli puhua kirjoista ja tehdä havaintoja lukemastaan, että olen tosi onnellinen, että saan vetää piiriä nimenomaan Nean kanssa!” Ulla kertoo.
“Olen itse mukana myös Instagramin kautta muodostuneessa lukupiirissä, jossa tapaamme kuukausittain kahviloissa. Puhuin itseasiassa juuri toisen lukupiiriläisen kanssa siitä, miten ainutlaatuinen tapa tutustua toisiin on tutustua heihin kirjojen kautta. Voi olla, etten tiedä lukupiiriläisistä sellaisia asioita, joita kaverit tavallisesti tietäisivät, mutta tiedän jo ennen kirjan lukemista, pitääkö toinen kirjasta vai ei. Kirjamaku heijastaa persoonaa yllättävänkin paljon ja kirjoista keskusteleminen avaa siltoja henkilökohtaisillekin keskusteluille, jos kokoonpano on sille avoin. Aidot yhteydet ovat antoisinta, mitä lukupiirit ovat tuoneet!” Nea kertoo,
“Perustin viime vuonna kirjasomessa tapaamieni henkilöiden kanssa Jane Austen -lukupiirin. Meidän missiomme on lukea yhdessä kaikki Austenin kirjoittamat teokset, ja vuoden sisällä ollaankin luettu jo neljä hänen kirjaansa. Kolmen Austenin jälkeen tosin piti pitää pieni paussi, ja luimme Charlotte Brontëa, Dodie Smithiä ja Hiro Arikawaa. Minulla ei ole pitkään aikaan ollut livelukupiiriä, ja olen ollut aivan mielettömän onnellinen siitä, miten antoisia meidän kirjakeskustelumme ovat olleet! Kirjoista avautuu aina vähän uusia tasoja ja näkökulmia, kun niistä juttelee toisten kanssa. Lisäksi olen tutustunut uusiin ihmisiin lukupiirin kautta, ja odotan aina myös meidän kuulumisten vaihtoa. Kirjoilla on uskomaton kyky yhdistää ihmisiä!” Ulla vastaa.
“Kirjan lukeminen lukupiiriin on erilaista kuin yksin lukeminen. Lukiessa en ajattele ainoastaan sitä, mikä minua kiinnostaa vaan, mikä muitakin saattaisi puhutella. Monesti nämä myös linkittyvät. Sanoisin, että lukupiiriä varten lukeminen on myös paneutuneempaa, koska kirjaa ei jätä taakseen heti lukemisen jälkeen. Tällöin tulee tehtyä muistiinpanoja ja ajateltua vähän pidemmälle.” Nea toteaa.
“TikTok-lukupiirin kautta olen lukenut sellaisia kirjoja, joihin en ehkä olisi muuten tullut tarttuneeksi. Se on minusta yksi lukupiirien parhaita puolia: eteen tulee sellaisia kirjoja, jotka laajentavat omaa käsitystä kirjallisuudesta. On huippua päästä kokemaan lukuelämyksiä, joita ei ehkä muuten kokisi!
Usein myös lukupiirissä luetut kirjat jäävät mieleen ihan erityisellä tavalla. Muistiinpanojen tekeminen ja kirjasta keskusteleminen jättää vahvoja muistijälkiä. Monesti keskustelun kautta löytyy myös hauskoja assosiaatioita, jotka muuten jäisivät löytämättä. Me löysimme esimerkiksi Nean kanssa Legendoja ja latteja -kirjasta yhteyden Kikin lähettipalvelu -elokuvaan. Molemmat ovat sellaista lempeää fantasiaa, joissa ei tapahdu ihan hirveästi, mutta joista jää pehmeä olo.
Lukupiiriliveissämme on ollut hauskaa ja pirskahtelevaa keskustelua myös chatissa. On ollut ihanaa huomata, että olemme saaneet ihmisiä innostumaan TikTok-lukupiirin kirjoista, ja tulemaan juttelemaan meidän kanssamme!” Ulla vastaa.
“Lukupiirin seuraava kirja on Simon James Greenin Heartbreak Boys, jota on suositeltu Heartstopper-kirjojen faneille. Odotan innolla kirjan lukemista ja seuraavaa TikTok-lukupiirikokoontumista, joka on TikTok-livessä 26. kesäkuuta kello 18!” Nea kertoo.
“TikTok-lukupiiri on tukenut lukuharrastustani siten, että olen tarttunut monipuolisemmin erilaisiin kirjoihin. Samalla sanoisin, että se on helpottanut luomaan rytmiä lukemiselle, sillä säännöllisesti on luettava ainakin yksi kirja kuukaudessa. Jotenkin se on ruokkinut lukemaan enemmänkin! Lukufiiliksen lukijoille haluan toivottaa ihanaa kesää ja toivottavasti törmäillään kirjakeskustelujen parissa, vaikka Instassa tai TikTokissa!” Nea vastaa.
“Haluaisin voida sanoa, että lukupiirin myötä minulla olisi tosi hyvä lukurytmi ja lukisin säännöllisesti. Mutta se ei valitettavasti ole totta – olen ihan hirveä viimetippailija ja luen lukupiirikirjat loppuun aina ihan viime hetkillä ennen seuraavaa tapaamista. Silloin toisaalta kirjan loppuratkaisu on aina tosi hyvin muistissa lukupiirikeskustelussa!
Haluan kannustaa Lukufiiliksen lukijoita osallistumaan johonkin lukupiiriin. Jos tuntuu vaikealta perustaa säännöllisesti tapaava piiri, sopikaa vaikka yhden kirjan lukemisesta. Näin kesällä on ihanaa järkätä, vaikka kirjapiknik! Lukekaa jokin yhteinen kirja ja lähtekää eväiden kanssa juttelemaan siitä puistoon. Ja tietty haluun toivottaa kaikki lukufiilisläiset tervetulleeksi myös mukaan TikTok-lukupiiriin! Jos et ehdi mukaan nyt kesäkuussa, me jatkamme taas elokuussa uuden kirjan kanssa.” Ulla vastaa.