Ilmiöt
24.5.2018
|
Elisa Grönholm

Nuorille suunnattuja sateenkaarikirjoja

Kallion kirjaston Sateenkaarihyllystä löytyy luettavaa, jos sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuus kiinnostaa. Hylly on perustettu tammikuussa 2015 ja yksi sen tärkeimmistä kohderyhmistä ovat nuoret. Vaikka asuisit kauempanakin, toivottavasti ajatus Helsingin Sateenkaarihyllyn olemassaolosta helpottaa oloasi.

Kirjastonhoitaja Samu Eeve antoi vinkkejä nuorille ja nuorille aikuisille suunnatuista HLBTI –kirjoista, jotka eivät aliarvioi lukijaansa. HLBTI on lyhenne seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä.

David LevithanTwo Boys Kissing (2006) Världens viktigaste kyss

”Kirjassa on useita eri tarinoita, jotka käsittelevät kokemuksia ensirakkaudesta. Levithan kirjoittaa usein nuorista pojista, jotka rakastuvat. Teoksesta voi löytää erilaisia hahmoja. Mukana on esimerkiksi transsukupuolinen hahmo.”

Emmi Itäranta: Kudottujen kujien kaupunki (Teos, 2015)

”Itärannan toisessa dystopia-romaanissaan kulkee lesborakkaustarina. Se on vähän samaan tyyliin kuvattu kuin kotimaisissa mustavalkoelokuvissa. Kaksi ihmistä katsoo toisiaan ja sen jälkeen katsotaan taivasta. Siinä ei ole mitään hirveän graafista, mutta se on todella kaunis tarina.”

Salla SimukkaMinuuttivalssi (WSOY 2004)

”Simukan kirja on klassikko. Se on ensimmäisiä Suomessa julkaistuja nuortenkirjoja, joissa esiintyy homo- tai lesbopariskunta. Minuuttivalssi on jatkoa Simukan teokselle Kun Enkelit katsovat muualle, jossa kuvataan lukioikäisten tyttöjen elämää.”

Riina Mattila: Järistyksiä (WSOY 2018)

”Kirja tärkeästä aiheesta, josta ei ole Suomessa kirjoitettu juuri lainkaan. Teos kertoo Eeliasta, joka ei tunne olevansa tyttö tai poika.”

Elina Rouhiainen: Muistojenlukija (Tammi 2017)

”Väki-sarjan ensimmäisessä osassa yksi päähenkilöistä on ei-binäärinen Bollywood.”

 

 

Kallion kirjaston sateenkaarihylly on Suomen ensimmäinen. Kirjoja on hyllyssä suomeksi ruotsiksi ja englanniksi.
Sateenkaarihyllyjä löytyy pääkaupunkiseudulta ainakin osasta Espoon kirjastoja sekä Helsingistä Vallilasta ja Puistolasta.
Sateenkaarihyllyn luku- ja leffapiiri kokoontuu perjantaisin klo 15.00. Tarkoitus on katsoa joka toinen kerta elokuva ja joka toinen kerta keskustella luetusta kirjasta.
Riina Mattila on tulossa Helsinki Pride-viikolla puhumaan Kallion kirjastoon teoksestaan.

← Takaisin
seuraa meitä