Ilmiöt
4.9.2018
|
Venla Lepänaho

Nuorten open micissä esiintyvien tekstit kumpuavat henkilökohtaisuudesta

Valoisana elokuun iltana useampi kymmen nuorta on kokoontunut Kansallisteatterin yhteydessä toimivalle Lavaklubille. On Runokuu ja Lavaklubilla järjestetään Nuorten open mic -tapahtuma, johon kuka tahansa nuori voi tulla esittämään omia tekstejään olivat ne sitten loppuun hiottuja tai vielä hiukan keskeneräisiä runoja, lyhyitä novelleja tai vaikkapa lauluja, joita haluaa tuoda muidenkin kuultavaksi. Tietysti myös ihan vain kuuntelemaan saa tulla, ja osa onkin tullut porukalla kannustamaan esiintymässä olevaa ystävää.

Tapahtuma on järjestetty jo useamman kerran, ja osa paikalle tulleista onkin ollut kuuntelemassa ja esiintymässä jo aiemmin. Ensikertalaiset otetaan lämpimästi vastaan, ja jokainen heistä saa esityksen aloittaessaan erityisen lämpimät aplodit. Vaikka tapahtumaan ennakkoilmoittaudutaan esiintymään, riittä illassa silti tilaa myös ilmoittautumattomille, jos muiden esitysten innoittamana haluaa astua lavalle.

 

Koskettavia esiintymisiä avoimessa ilmapiirissä

Illoissa on yleensä lämmittelijät, jotka avaavat illan muille esiintyjille. Tänään ensimmäisenä on Sofi Salokannel, joka aloittaa esittämällä koskettavan runoteoksensa nimeltään Sininen valo. Illan toiset lämmittelijät saavat vuoronsa vasta aivan illan päätteeksi. Päästäänkin siis suoraan asiaan eli teksteihin. Monet niistä käsittelevät hyvin henkilökohtaisia ja rankkoja aiheita, kuten mielenterveysongelmia, perhesuhteita ja kokemusta siitä, ettei tule hyväksytyksi sellaisena kuin on. Aiheet voivat olla siis hyvinkin rankkoja, mutta myös kevyempiä tekstejä löytyy. Kaikki niistä ovat kuitenkin uskomattoman taitavasti ja koskettavasti kirjoitettuja. On mahdotonta käsittää, kuinka lahjakkaita ja rohkeita nämä nuoret ovat. Kuinka he uskaltavat tarttua mikkiin ja avata maailmankuvaansa ihmisille, joista osa on täysin tuntemattomia. Illoissa on kuitenkin hyvä henki ja avoin ilmapiiri, joka kannustaa esiintymään, jos vain yhtään sitä haluaa.

Muutaman esityksen välein pidetään pidempi tauko, jonka aikana olohuonemainen tila täyttyy puheensorinasta ja esiintymisjärjestyksestä sovitaan. Lavaklubin baarista saa myös alkoholittomia drinkkejä, joita alaikäisetkin voivat nautiskella esitysten lomassa.

 

Ilta saa arvoisensa päätöksen

Kello alkaa lähestyä yhdeksää, ja pienten alkuvalmisteluiden jälkeen on viimeisten esiintyjien aika saapua lavalle. Iiris Miettinen ja Elsi Sloan ottavat lavan upeasti haltuun eri taiteenmuotoja yhdistelevällä teoksellaan muutos/pysyvyys, joka nimensä mukaisesti kertoo muutoksesta, mutta samalla myös sen eräänlaisesta vastakohdasta pysyvyydestä. Se yhdistää nykytanssia, ääntä ja sanoja yhdeksi käsittämättömän upeaksi ja ajatuksia herättäväksi kokonaisuudeksi, jossa jokainen pala loksahtaa kohdalleen juuri sille tarkoitetulle paikalle.

Esityksen jälkeen Iiris Miettinen ja Elsi Sloan saavat vielä valtaisat aploodit yleisöltä ja ilta päättyy. Monet jäävät kuitenkin juttelemaan ja kiittämään hienoista esityksistä. Jonkin ajan päästä Lavaklubi kuitenkin tyhjenee, kun ihmiset lähtevät jo hämärtyneeseen iltaan.

   

 

Seuraava Nuorten open mic järjestetään Gloriassa Hel-Ya! -festivaalilla 29.9.2018 klo 18.

← Takaisin
seuraa meitä