Ilmiöt
3.12.2019
|
Sofia Blomberg

Nuorten runokokoelmaan kirjoittanut Natalia Karjalainen: ”Huonostakin tekstistä löytyy jotain hyvää”

Kuva: Kosmos

Voidaan puhua jossitellen (Kosmos 2019) on Aura Nurmen toimittama runokokoelma. Runokokoelma koostuu nuorten kirjoittamisa runoista, jossa nuoret tarkastelevat omaa elämäänsä lyriikan keinoin. Suomalaisen runokentän nouseva ilmiö Spoken word sekä rap-lyriikkaa ja perinteinen runous ovat runokokoelmassa mukana.

Natalia Karjalainen (s.1999) on nuori, joka pääsi runokokoelmaan mukaan oman runonsa kanssa. Natalia oli Kontulan Spoken word -työpajassa ainoana osallistujana. Aura kuitenkin kiinnostui Natalian teksteistä ja pyysi häntä lähettämään lisää tekstejään. Natalia osallistui Vasemmistonuorten ja Liberon kirjoituskilpailuun, jonka teksti myös voitti. Tämä sama teksti päätyi myös runokokoelmaan mukaan.

Millainen kirjoittaja olet?

“Kirjoitan enimmäkseen runoja. Olen yrittänyt myös kirjoittaa lyhyitä novelleja. Kirjoitin hieman romaanin pätkiä, mutta en päässyt niihin mukaan yhtä hyvin kuin runoihin. Aloitin runojen kirjoittamisen lukiossa, kun innostuin niistä ilmaisutaidon tunneilla. Esitimme koulussa toisillemme runojamme. Eniten minua kiinnostaa yhteiskunnalliset asiat ja pyrin tuomaan ne esille omien kokemuksieni kautta. En ole myöskään inspiraatiopainotteinen kirjoittaja, joten voin kirjoittaa milloin vain. Kielellisyys on asia, mikä kiinnostaa minua myös henkilökohtaisesti. Kun luen ja kirjoitan, kieli on aina toisella sijalla ellei ensimmäisellä.”

Mitä kirjoitat?

“Olen opetellut kirjoittamaan henkilökohtaisia tekstejä itselleni. On puhdistavaa kirjoittaa omasta lapsuudesta. Pidän kahta päiväkirjaa, joista toinen on matkapäiväkirja. Matkapäiväkirjaa kirjoitan esimerkiksi bussissa tai lähikirjastossa. Haluan kirjoittaa muualla kuin kotona. Kotipäiväkirja on sitten erikseen. Voimakkaita tunteita käsittelen kirjoittamalla, ja niiden vallassa on helppo kirjoittaa. Unelmointi tuntuu tosi hurjalta, mutta toivon että työskentelisin tulevaisuudessa kirjallisuuden parissa. Haluaisin tulevaisuudessa pitää kirjoituspajoja tai muuta vastaavaa.”

Käytkö Open mic -illoissa?

“Olen käynyt itse muutamissa Open mic -illoissa esiintymässä, ja nykyään olen tuottamassa nuorten Open mic -iltoja. Ennen kuin tulin tuotantotiimiin mukaan, olin käynyt kahdessa illassa. Ne olivat tosi ihania, ja niistä jäi hyvä fiilis. Olen itse käynyt aikuisten Open-mic illoissa, jotka olivat baareissa eikä sinne pääse alaikäisiä. Nyt nuorten open mic -illoissa olen huomannut, että nuoret kirjoittavat hyvin henkilökohtaisia tekstejä. Olen myös yksi vanhimmista, kun olen nuorempien seurassa. Kaikkien kannattaa lähteä mukaan Open mic- iltoihin. Toimintaa on myös Turussa ja Tampereella. Meidän toimintamme on Otavan kirjakahvilassa noin neljä kertaa vuodessa. “

Tökkiikö kirjoittaminen koskaan?

“Jos koulussa kirjoittaa paljon, se kannattaa ottaa harjoituksena. Kirjoittamisen ohessa kannattaa tehdä myös jotain rentouttavaa ja jotain mistä pitää. Esimerkiksi itselläni liikunnan harrastaminen auttaa selkeyttämään päätä. Jos kirjoittaminen ei lähde sujumaan, siihen voi palata myöhemmin. Asiaa voi myös lähteä katsomaan toisesta näkökulmasta. Kannattaa myös näyttää ihmisille omia tekstejä. Huonostakin tekstistä löytyy jotain hyvää.”

Mistä runokokoelmaan päätynyt tekstisi kertoo?

“Kirjoitin omista kokemuksista, köyhyydestä ja vähävaraisuudesta ja siitä, miten se on lapsen koko elämässä läsnä. Teksti oli jo myös olemassa oleva, koska tein sen kirjoituskilpailua varten. Kilpailun aiheena oli luokat, joten siksi lähdin kirjoittamaan näistä asioista. Tietenkään kaikki siinä ei ole sataprosenttisesti totta.”

← Takaisin
seuraa meitä