Ilmiöt
19.2.2021
|
Saara Golombek

Nuoruus. Nyt. -kirjoituskilpailun voittajat on valittu!

Lukufiiliksen järjesti yhdessä BoD:n kanssa kirjoituskilpailun aiheesta ”Nuoruus. Nyt”. Kirjoituskilpailussa pyysimme 13–19-vuotiaita nuoria kertomaan meille, miltä tämän päivän nuoruus näyttää: mikä elämässä on tärkeää ja merkityksellistä, mitä tavoitteita, haasteita ja unelmia nuorilla on. Aihetta sai lähestyä luovasti kirjoittamalla fiktiivisen tarinan, faktaa tai omia kokemuksia, runon tai minkä muotoisen tekstin vaan, joka itsestä luontevalta tuntui.

Kilpailun tuomaristossa olivat palkitut kirjailijat Marisha Rasi-Koskinen ja Jyri Paretskoi sekä Lukufiiliksen toimitusavustaja Sofia Blomberg ja BoD:n Saara Golombek. ”Olin erittäin ilahtunut saadessani kutsun raadin jäseneksi, ja osallistujien kirjoittamia tekstejä oli juuri niin innostavaa lukea kuin olin toivonutkin”, Marisha Rasi-Koskinen sanoo.

Kilpailu innosti todella monen nuoren tietokoneen näppäimistön ääreen kirjoittamaan, mikä oli aivan mahtavaa! Saimme luettavaksemme yhteensä 185 tekstiä. Lämmin kiitos vielä kaikille kilpailuun osallistuneille!

Kilpailuun lähetettiin erityyppisiä tekstejä ja niissä tartuttiin moniin nuoria koskeviin ja askarruttaviin aiheisiin. ”Suurimmassa osassa teksteistä oli esseemäinen ote, mutta esseiden lisäksi mukana oli myös runoja ja lyhytproosaa sekä eri lajeja yhdisteleviä tekstejä. Monet kirjoittajat pohtivat nuoruutta käännekohtana. Kirjoitettiin nuoruuden ja lapsuuden sekä nuoruuden ja aikuisuuden välisistä eroista ja ristiriidoista, mutta myös siitä millä tavalla nuoruus nyt eroaa nuoruudesta ennen. Teksteihin suodattui myös nykyhetken ajankohtaisia tapahtumia, esimerkiksi koronapandemian vaikutukset, maailmanpoliittinen tilanne ja ilmastonmuutos mietityttivät kirjoittajia, samoin koulukiusaaminen, vähemmistöihin kuuluminen ja mielenterveyteen liittyvät kysymykset. Myös kaiken ylittävä ystävyys ja sisaruus, tunteiden ristiaallokko sekä silkka villi nuoruuden riemu sävyttivät osaa teksteistä”, Marisha Rasi-Koskinen summaa.

 

Kilpailun voittajat

Lopullisen valinnan kirjaan tulevista parhaista teksteistä sekä voittajat valitsivat Marisha Rasi-Koskinen ja Jyri Paretskoi. He painottivat valinnoissaan tekstien omaäänisyyttä ja valitsivat tekstien joukosta 15 parasta tekstiä ja kaksi voittajaa. Näistä yhteensä seitsemästätoista tekstistä kootaan kirja, joka julkaistaan kevään aikana BoD:n kautta. Kirjan tuotto ohjataan nuorten Lukufiilis-lehden toimintaan.

”Vaikka kaikki valitut tekstit olivat jokainen omalla tavallaan erinomaisia, kaksi niistä puhutteli meitä erityisesti”, kertoo Jyri Paretskoi. Kilpailun voittajiksi valittiin 16-vuotiaan nurmijärveläisen Noora Helston runo ”Nuoruusiän kriisi” ja 17-vuotiaan tamperelaisen Otto Rantasen essee ”Sitä ei voi ylittää, sitä ei voi alittaa, sitä ei voi kiertää – nuoruudesta täytyy mennä lävitse”. Sen lisäksi, että voittajatekstit ilmestyvät kokoelmateoksessa, kaksi voittajaa saavat lisäksi julkaista oman kirjansa BoD:n kautta.

Parhaiksi valituista teksteistä kootaan kirja, jonka BoD julkaisee kevään aikana.

 

Lue lisää BoD:n sivuilta

← Takaisin
seuraa meitä