Ilmiöt
12.6.2024
|
Sofia Blomberg

Ohjeet kirja-arvion tekoon

kirjoja

Ohjeet kirja-arvion tekoon 

Hei nuori! Asuuko sisälläsi pieni kriitikko tai kiinnostaako muuten vain uutuuskirjojen lukeminen ja haluat kertoa niistä myös muille? Nyt sinulla on mahdollisuus ryhtyä Lukufiiliksen kriitikoksi! Ennen kuin aloitat, lue tästä ohjeet kirja-arvion tekoon:  

Kiitos, että olet mukana tekemässä Lukufiilistä! Tämän artikkelin tarkoituksena on antaa ohjeita Lukufiiliksen avustajalle erilaisista asioista. Mikäli et löydä tästä vastausta kysymykseesi, otathan rohkeasti yhteyttä! Päätoimittaja Sofia Blomberg, sofia.blomberg@lukukeskus.fi    

Mitä teen, jos haluan kirjoittaa Lukufiilikseen kirja-arvion?  

Ota yhteys lehden päätoimittajaan Sofia Blombergiin (sofia.blomberg@lukukeskus.fi). Voit joko ehdottaa itse jotain arvioitavaa kirjaa tai sitten kysyä, mitä kirjoja olisi tarjolla. Kerro mielellään, millaisesta kirjasta haluaisit tehdä arvion. Lähetä samalla osoitetietosi ja puhelinnumerosi, jotta päätoimittaja voi tilata sinulle arvostelukappaleen kustantajalta. Toivomme kirja-arvioita ensisijaisesti uutuuskirjoista, mutta vanhempia teoksia saa ehdottaa. Vanhempia teoksia ei välttämättä saa kustantajilta, jolloin teoksen hankkiminen jää sinulle (esim. kirjastosta).  

Huom! Kun pyydät päätoimittajalta teoksesta arvostelukappaleen, olet sitoutunut kirjoittamaan siitä arvion. Sinulla on kaksi kuukautta aikaa kirjoittaa kirja-arvio arvostelukappaleen vastaanottamisesta. Mikäli et pysty jostain syystä tässä ajassa arviota kirjoittamaan, voit etsiä itsellesi lähipiiristäsi korvaavan tekijän (tästä tulee myös ilmoittaa). Mikäli kirja-arviosta ei kuulu mitään kahden kuukauden jälkeen, olet velvollinen lähettämään arvostelukappaleen takaisin Lukufiiliksen toimistolle ja maksat sen postikulut itse. Emme maksa palkkiota myöhästyneistä arvioista. Mikäli et nouda kustantajan lähettämää arvostelukappaletta, et voi kirjoittaa kirja-arviota seuraavan puolen vuoden aikana. Muistathan, että kirjoittamiseen voi pyytää apua!   

Mitä arvioon kirjoitetaan?  

Arvostelussa voit ottaa esiin haluamiasi asioita, mitään määrättyä muotoa tai sisältövaatimuksia ei ole. Mieti kuitenkin, että arvio kertoisi jotain sellaiselle henkilölle, joka ei ole lukenut kirjaa. Älä silti paljasta liikaa. Arviosta olisi hyvä käydä ilmi, mitä itse pidit kirjasta. Arvio ei ole pelkkää juonen referointia, vaan voit kuvailla esimerkiksi kirjan sisältöä, henkilöitä, kieltä ja miljöötä. Koskettiko kirja jollakin tapaa sinua? Millaisia kysymyksiä kirja herätti? Voit viitata arvostelussa myös teoksen ulkopuolisiin asioihin, kuten kertoa kirjailijasta tai kirjan saamasta palautteesta.  

Millainen arvion pitäisi olla muodoltaan?  

Aloita arvostelu otsikolla (joku muu kuin kirjan nimi) ja laita sen jälkeen kirjan tiedot: esimerkiksi näin: Brian Jacques: Mattimeo (Suom. Mika Kivimäki, Otava 1999). Sopiva arvion mitta on noin 2000 merkkiä, välilyönnit mukaan lukien. Myös pidemmät arviot ovat tervetulleita. Liitä mukaan ikäsi, sillä se mainitaan jutun yhteydessä. Arvostelut lähetetään sähköpostin liitetiedostona toimitussihteerin sähköpostiosoitteeseen. Toivomme arvioita mahdollisimman pian siitä, kun olet ottanut kirjan vastaan. Kirja-arviot-osiosta löytyy esimerkkejä kirja-arvioista.  

Mitä arviolle tapahtuu sen jälkeen, kun se on lähetetty päätoimittajalle?  

Lukufiiliksellä on oikeus tarvittaessa lyhentää tai muuten muokata arviota. Arvio julkaistaan Lukufiiliksessä kirjoittajan nimellä (myös ikä mainitaan). Arviot julkaistaan myös Lukufiiliksen somessa. Arviosta maksetaan 40 e palkkio. Toimita palkkionmaksua varten työkorvausverokortti ja maksutietosi (nimi, sähköpostiosoite ja tilinumero). 

Lähettäessäsi kirja-arvion tai muun tekstin Lukufiilikselle, annat oikeuden sen julkaisuun Lukukeskuksen omissa materiaaleissa. Lukukeskuksella ei kuitenkaan ole lupaa luovuttaa tekstiä kolmansille osapuolille ilman kirjoittajan erillistä suostumusta.  

Milloin toivomani kirja saapuu?  

Pääasiassa teokset tilataan kustantajilta. Kun pyydät esimerkiksi uutuusteosta, se ei saavu sinulle ennen sen ilmestymispäivää. Teoksen arvioitu ilmestymispäivä löytyy kustantajien nettisivuilta. Älä siis hätiköi, jos teos ei ole saapunut heti, kun olet sitä pyytänyt. Mikäli teoksen ilmestymisen jälkeen teos ei ole saapunut, ota päätoimittajaan yhteyttä.  

Milloin juttuni pitää olla valmis?  

Toivomme juttuja valmiiksi mahdollisimman pian. Hyvä aika jutun tekemiseen on kaksi kuukautta. jotta se pysyy ajankohtaisena.   

Mitä Lukufiilikseen voi tehdä?  

Kirja-arvioiden lisäksi voit tehdä esimerkiksi kirjailijahaastattelun, kolumnin, jutun jostain kirjallisuustapahtumasta tai kirjallisuuteen liittyvästä ilmiöstä. Voit kysyä päätoimittajalta, onko valmiina vapaita juttuideoita, tai itse ehdottaa juttua.   

Mitä palkkion maksua varten pitää tehdä?  

Lähetä tilinumerosi päätoimittajalle. Emme saa maksaa kirjoituspalkkioista palkkiota palkkaverokortin mukaan. Tarvitsemme siis työkorvausverokortin. Ohje työkorvausverokortin hakuun vero.fi-sivustolta löytyy täältä. Juttujen kirjoittajille oikea kohta eri vaihtoehdoista on tuo alla ympyröity. (Katso kuvasta). Lähetä työkorvausverokortti talous- ja hallintopäällikölle: pauliina.dockery@lukukeskus.fi  

verokortti

Paljonko jutuista maksetaan?  

Kirja-arviosta maksamme 40 euroa, muista jutuista 75–100 euroa, riippuen merkkimäärästä. Muiden juttujen suositeltu merkkimäärä on 3000–4500, mutta otamme mielellämme vastaan pidempiäkin juttuja. Kirjoittajan omista kaunokirjallisista teksteistä emme maksa palkkiota.   

Malli kirja-arviosta 

Tässä on yksi esimerkki kirja-arviosta: https://lukufiilis.fi/kirja-arviot/kauhua-humoristisella-otteella/ 

Kirja-arviot-osiosta löytyy lisää eri kirjoittajien arvioita. 

Ohjeita kirja-arvion kirjoittamiseen on koottu myös vinkkilistaan: Kirjoita kirja-arvio – Lukuviikko 

Syvenny: kirjallisuuskriitikko Sofia Blanco-Sequeirosin 10 vinkkiä kritiikin kirjoittamiseen – Lukufiilis – Lukufiilis 

← Takaisin
seuraa meitä