”Oman tarinan kertominen on tärkeää, koska jokainen ihminen haluaa yleensä tulla kuulluksi jollakin tavalla. On helpompi itselleenkin jäsentää asioita, jos niitä ilmaisee esimerkiksi taiteen keinoin. Vakavat ja ahdistavatkin asiat alkavat näyttäytyä paljon neutraalimmassa valossa, kun niitä laittaa johonkin.”
Näin pohti helsinkiläinen räppäri Katja Koo, kun haastattelin häntä Lukufiilikseen, jonka teemana on huhti-toukokuussa ”Mun tarina”.
Oman tarinani rustasin ensimmäistä kertaa lukolliseen Mikki Hiiri -päiväkirjaan opittuani kirjoittamaan. Sen jälkeen aloin pitää Viiden vuoden päiväkirjaa. Se oli kirjanen, jonka sivuille mahtui viisi vuottaa kerrallaan. Tarkoitus oli kirjoittaa jokainen päivä muutamia rivejä tekstiä. Ensimmäiset kirjoitukseni käsittelivät sitä, mitä olin syönyt, kenen kanssa puhunut tai mitä harrastanut. Myöhemmin aloin kirjoittaa keskusteluistani ihmisten kanssa sekä omia huomioitani, tuntemuksiani ja haaveitani. Koska päiväkirjaan saattoi kirjoittaa mitä tahansa, tuntuu, että ilman sitä olisi ollut lähes mahdotonta selvitä läpi haastavien teinivuosien.
Joskus se, että saa kertoa oman tarinansa onkin itse tarinaa tärkeämpää. Itsensä ilmaisemiseen tarjoutuu mahdollisuus Nuorten open miccissä Stidilässä 19.4., jossa jokainen voi esittää oman tarinansa runon, räpin, laulun, performanssin tai stand up –komiikan keinoin. Lavarunous on itselleni vielä melko vieras asia, mutta tässä kuussa aion ottaa siitä selvää! Lukufiiliksessä ilmestyvässä reportaasissa pääsemme toimittaja Iida Ahosen matkassa kokemaan lavarunoustapahtuman.
Esiintyvä runoilija Jonne Piltonen kuvaili Lukufiiliksen haastattelussa kokemuksiaan runojensa lausumisesta yleisölle:
”Siviilissä olen aika hillitty ja rauhallinen, mutta lavalla saatan olla ihan mitä vain. En ikinä tiedä varmasti mitä lavalla tapahtuu, vaikka runoni ovatkin valmiiksi harkittuja ja mietittyjä. Saatan saman esityksen aikana olla todella räiskyvä ja itsevarma, mutta samalla myös todella särkyvä ja haavoittuva. Nautin esiintymisen tuottamasta jännityksestä ja adrenaliinista.”
Nykyään oman tarinan kertomiseen on lukemattomia tapoja. Sen voi kertoa esimerkiksi Instagram-kuvien, Youtube-videoiden tai Podcastien kautta. Kannustamme tässä kuussa kirjoittamaan tekstejä ja kuvaamaan videoita, joiden aiheena on ”Mun tarina”. Lähetä tuotoksesi Lukufiiliksen toimitukseen tai postaa suoraan Instagramiin hashtagilla #muntarina. Mun tarina on kaapannut myös Lukufiiliksen Stoorikorin, ja tästä lähtien kirjoittajien tarinat löytyvät Mun tarina –osiosta.
Lukufiiliksen haastatteluun pääsevät myös räp-artisti Paleface ja kirjailija Kaisa Happonen, jotka kertovat syksyllä ilmestyvästä runokirjastaan Revi se sekä Nuorten open micissä esiintyvä hip hop-duo AK.
Mahtava loppukevät siis tulossa! Muistakaa, että viime kädessä jokainen kirjoittaa oman tarinansa.
Mun tarina on Lukuviikon teemana 16.-22.4.
Lukufiiliksen toimituksesta
Elisa